Haberler

Dünyanın Dört Bir Yanından Osmanlı Kültürü İçin Geldiler

Güncelleme:

Türkiye'ye gelen 150 gurbetçi çocuk Türkiye'de ilk Bursa'da düzenlenen değerler eğitimi programında hem Osmanlıca, hem atalarının kültürünü, hem de dinini öğreniyorlar.

Dünyanın dört tarafından Türkiye'ye gelen 150 gurbetçi çocuk Türkiye'de ilk Bursa'da düzenlenen değerler eğitimi programında hem Osmanlıca, hem atalarının kültürünü, hem de dinini öğreniyorlar. 15 gün eğitim alacak olan çocuklar, finalde düzenlenecek programda Kur'an, şiir, ezan ve ilahi okuyacaklar.

Bursa'da Diyanet İşleri Başkanlığı koordinesinde, Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda Türkiye'de ilk Değerler Eğitimi Programı düzenlendi. 7 ülkeden 150 gurbetçi çocuğun katıldığı programın organizasyon sorumlusu Çağrı Dalgalı ve Süleyman Tenger, Osmanlı'nın ilk başkenti Bursa'da çocuklara hem Osmanlı kültürünü, hem Osmanlıca'yı hem de İslam dinini öğrettiklerini söyledi.

FİNAL GECESİNDE KULAKLARIN PASINI SİLECEKLER

Değerler Eğitimi Programı'nın çocukların Müslüman kimliklerini geliştirmek amacıyla düzenlediklerini ifade eden Çağrı Dalgalı, "Bursa, Osmanlı'nın ilk başkentlerinden. Osmanlı'nın ilk 6 padişahının türbeleri Bursa'da. Bu bağlamda düzenlediğimiz organizasyonun Bursa'da yapılmasının daha uygun olduğunu düşündük. Çocuklarımıza verdiğimiz eğitimin yanı sıra düzenlediğimiz kültür turları, Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan tüm eserleri taşıyor. Tüm eğitim programının finalini Merinos AKKM'de 30 Aralık Pazar günü saat 19.00'da düzenleyeceğimiz Değerler Eğitimi Gecesi'nde gerçekleştireceğiz. Bu gecede çocuklarımız, öğrendiklerini uygulayarak şiir, Kur'an, ezan ve ilahi okuyacaklar. Bu gecemize tüm Bursalıları bekliyoruz" diye konuştu.

7 ÜLKEDEN 150 ÖĞRENCİYE KÜLTÜREL ZİYAFET

Programın içeriği hakkında bilgi veren Süleyman Tenger ise, programa Avrupa'nın 7 ülkesinden 50'si kız toplam 150 öğrencinin katıldığını dile getirerek, "Almanya, Avusturya, Fransa, Belçika, Hollanda, İsviçre ve Danimarka'dan yurt dışı Ataşelik ve Müşavirlik tarafından seçilmiş 11 ile 17 yaş arası çocuklarımız 15 gün boyunca Bursa'da eğitim görüyorlar. Güne ezan sesinin duyulması ve sabah namazıyla başlıyor. Sabah sporu ve kahvaltının ardından öğle namazına kadar Kur'an-ı Kerim, Osmanlıca, ahlaki değerler, temel dini bilgiler eğitimi veriliyor. Öğle namazının ardından sosyal, kültürel, tarihi ve sportif faaliyetlere başlıyoruz" dedi.

PROGRAM GELENEKSEL OLARAK YAPILACAK

Sabah akşam eğitimlerin tekrarlandığını kaydeden Tenger, Türk damak kültürünün vazgeçilmez yemeklerinin çocuklara öğretildiğini, Türk İslam sanat dallarından tezhip, ebru, hat gibi alanlarda da Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle kurslar verildiğini belirtti.

Hedeflerinin öz kültürlerine tabancı kalmış çocukların Türkiye'ye milli ve dini kültürlerine aidiyetlerini arttırmak olduğuna da vurgu yapan Tenger, "Geçmişini bilmeyen geleceğini şekillendiremez. Bu anlayış çerçevesinde hareket ediyoruz. İlki yaz tatilinde yapılan programı periyodik hale getirerek yurtdışında yaşayan tüm gurbetçi çocuklarımızı kendi öz kültürleriyle barışık hale getirerek sürekli devam eden ve gelişen bir Müslüman Türk neslinin oluşmasını sağlamak istiyoruz" şeklinde konuştu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title