Haberler

Çin Malı Ayakkabılar Yerli Üreticilere Darbe Vurdu

Manisa Ayakkabıcılar Sitesi’nde ayakkabı imalatçılığı yapan esnaf, Çin mallarına boyun eğdi.

Manisa Ayakkabıcılar Sitesi'nde ayakkabı imalatçılığı yapan esnaf, Çin mallarına boyun eğdi. 175 atölye olarak hizmete başlayan Manisa Ayakkabıcılar Sitesi'nde şimdi 25 atölye çalışıyor.

Manisa'da, ayakkabı imalatçıları dertli. 'Sudan ucuz' Çin mallarına karşı boyun eğen ayakkabı imalatçıları, bir yandan Çin mallarına karşı mücadele verirken diğer yandan çırak bulamadıklarından yakınıyor.

Eser Kundura İşletme Sahibi Nuhtan Kelebek, Çin'den gelen malların ayakkabı imalat sektörünü zora soktuğunu belirterek "İmalat sektörü zora girince haliyle sayacılar da zorda. Birde alttan çırak yetişmiyor. Şuan çoğu imalatçı zarar edip dükkanını kapatıyor. Maliyetin altında mal satıyor mecburen. Satınca da işin altından kalkamıyor zarar ediyor" dedi.

İlkokul okuma yaşının yükselmesinden dolayı çırak bulamadıklarını belirten Kelebek, şöyle konuştu: "İlkokul okuma yaşının yükselmesinden dolayı artık çırak yetişmiyor. Eskiden herkes çocuklarını zanaata verirdi. Şimdi herkes okusun adam olsun, okusun para kazansın diyor. Zanaata kimse rağbet etmiyor. Böyle giderse sayacılar adam bulmakta zorlanacak. Bütün sektörün alt yapısından gelen çırak yok."

Kelebek, milletin hem emeğini verip hem el işçiliği ile hakiki deriden içi dışı deri ayakkabı yaptığını anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Toptan 50-55 TL aşağı satamıyorsun. Ama Çin'den adam getiriyor imitasyon vindeks ne olduğu belirsiz ayakkabıları 5 TL'ye döküyor satıyor. Vatandaşın kafası bulanıyor. Demek ki 5 TL'ye de ayakkabı varmış diyor. 3 hafta sonra 2 hafta sonra ayakkabının ne olduğu belli oluyor ama kıymeti yok. Vatandaşın kafasında 10 TL'ye 20 TL'ye kadar ayakkabı oluyormuş diye bir düşünce oluyor. İçi deri ayakkabı terletse bile teri çeker. Vindeks ayakkabı teri çekmez. Hem ayağını kokutur hem de ayağında mantar oluşur. Sağlıksız ayaklar oluşur. Ama vatandaş ucuz diye alıyor. 1 hafta 2 hafta en geç 1 ay sonra o ayakkabı deforme olmaya mahkum. Ama bizim ayakkabılar 3 seneden evvel deforme olmaz. Bir vatandaş içi dışı teri ayakkabıyı aldığında en aşağı üç sene kullanır. Piyasaların bozukluğu bundan."

Kelebek, şuan burada 175 atölye olduğunu belirterek şunları söyledi: "Şimdi 25-30 tanesi çalışıyor. Bu ekonomik bozuntulardan bu işlerin bozukluğundan çoğu usta atölyesini kapattı. ya bir yerde kesicilik yapıyor. ya başka bir işe girdi ya da emekli oldu yaşamıyor. Eskiden burası 20 sene, 18 sene, 15 sene önce cıvıl cıvıldı. Sabahtan akşama kadar insan kaynıyordu. Şimdi kovboy filmlerindeki gibi."

Sayacı ustası Uğur Özköylü ise, işlerin eskisi gibi iyi olmadığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Bir senedir piyasa bitti. Şartlar çok zor, eskisi gibi çırak bulamıyoruz. Gelen elemanlarda para için geliyor. Çin malları sektöre girdi bizim işler iyice bitti. Millet 10 TL'ye 15 TL'ye ayakkabı alıyor. Aldığı ayakkabı iki gün sonra yırtılıyor ama bunları kimse bilmiyor. Bu sanat işidir. Öyle kolay değildir bu işi yapmak ama bizim işler iyice bitti." - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Sudan Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title