Haberler

ÖZEL HABER - Cemaat Titriyor, İmamlar Kara Kara Düşünüyor!

Güncelleme:

Enerji Dağıtım Şirketi, Şanlıurfa'da cami ve Kuran kurslarının birikmiş borçlarını ödemesini istiyor. Ödemeyi yapacak olan camii cemaatleri, borçların faiziyle alınıp alınmayacağını telaş ediyor.

Dicle EDAŞ, ÖİB kararı ile 01 Temmuz 2013 tarihinde İş-Kaya-Doğu Ortak Girişim Grubu'na devredilmesinin ardından müşterilerin birikmiş ve ödeme zorluğu çektiği borçlarını ödeyebilmeleri için kampanyalar düzenledi. Bu kapsamda abonelerin anaparasını peşin ödemeleri halinde faiz bedeli alınmıyordu. Ancak bu borçlular arasında bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Şanlıurfa Müftülüğü'nün camiler ve Kuran kurslarının hala birikmiş borçlarını ödemediği ortaya çıktı. Faiziyle birlikte her cami ve Kuran kursunun ortalama 15-20 bin TL birikmiş elektrik borcu bulunuyor. Bu borcu ödeyemeyen imam ve hocalar hem elektriklerin kesilmesi riskiyle karşı karşıya hem de müftülüğün uyarısı sonucu elektriği daha tasarruflu kullanmak durumunda.

İMAMLARI FAİZLİ BORÇ TELAŞI SARDI
Çiftçi ve sanayicilere çeşitli ödeme kolaylığı ve indirim sağlayan Dicle EDAŞ'ın cami ve okullara yönelik nasıl bir uygulamaya gideceği henüz belli değilken, imam ve hocaları birikmiş elektrik borcu endişesi sardı. Dicle EDAŞ tarafından gecikme faiziyle ortalama 15-20 bin TL borcu bulunan Kuran kursu ve camilerden bu paralar biran önce tahsil edilmek isteniyor. Ancak çoğu Kuran kursu ve caminin bu borcu karşılayabilecek hâlihazırda parası bulunmuyor. Borç telaşına giren hocaların ilk kapısını çaldığı kurum kendilerinin de bağlı olduğu Şanlıurfa Müftülüğü oldu. Müftülük birikmiş borç konusunda sessiz kalırken, bundan böyle elektrik faturalarında sadece aydınlatma giderlerini karşılayabileceklerini, ısıtma ve soğutma harcamalarına karışmayacaklarını aktardı.

CAMİLER BUZHANE GİBİ, CEMAAT TEPKİLİ
İmam ve Kuran kursu hocaları, hem gecikmiş borcu hem de bundan böyle gelecek faturaları nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünürken, kurs ve camilerde tasarruf başladı. Daha önce namaz vaktinden saatler önce yazın soğutucuyu kışın da ısıtıcıyı çalıştırarak cemaatin rahat bir şekilde namaz kılmasını sağlayan imamlar artık böyle yapmıyor. Geçen hafta namaz vaktinde dahi çoğu camide ısıtıcılar açılmadı. Bu nedenle camiler adeta buzhane gibi. Vakit namazlarını camide kılan cemaat bu konuda hazırlıklıyken, özellikle Cuma günü camiye gelen cemaat adeta şoke oldu. Namaz sonrası imamı bekleyen cemaatten bazıları imamlarla tartışarak ısıtıcıların çalıştırılmamasına öfkelendi. Bazı cemaat, "Camiyi biz yaptık Diyanet'e teslim ettik. Şimdi giderlerini de cemaat karşılayacaksa o zaman Diyanet ne iş yapar. Sadece imamların maaşına ve ne konuşacağına mı karışır? O zaman imamların maaşına da karışmasın onu da biz öderiz" diyerek tepki gösterdi.

AKSAN: DİYANET BORÇTAN SORUMLUDUR
Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Sen Şanlıurfa Şubesi Başkanı Abdulmecit Aksan da imam ve hocaların rahatsızlığını ifade ederek, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu konuya çözüm getirmesi gerektiğini belirtti. İmam ve Kuran kursu hocalarının borç konusunda sorumlu tutulmaması gerektiğini kaydeden Aksan, şöyle konuştu: "Diyanet karışmadığı için zaten çeşitli sıkıntılarla camileri cemaat yapıyor. Onarımını, bakımını ve ihtiyacını da imamların gayretiyle cemaat karşılıyor. İmamlar zaten çeşitli fedakarlıklar gösteriyor ve camilerde rahat ibadet edilmesini sağlıyorlar. Bu borcu da cemaatten veya imamlardan istemek yanlıştır. Hele hele imamları bu borçlarla muhatap kılmak daha da yanlıştır. Kuran kursları da aynı durumdadır. Hatta camilerde sıkıntılı da olsa cemaatten toplamak imkanı var peki Kuran kurslarında nasıl yapılacak? Faturalar öğrencilerden mi tahsil edilecek?"

Bu arada Milli Eğitim Müdürlüğü'nün özelleştirme sonrası kentteki okullarda fatura sıkıntısı çıkarmadığı, ancak köylerde camilere benzer sıkıntıların yaşandığı öğrenildi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel

Şanlıurfa Cemaat Dicle Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title