Haberler

Sivas'ın Ulucami Minaresi Asırlardır Hareket Ediyor

Güncelleme:

Sivas'taki Ulucami'nin eğik minaresinde kış ve yaz aylarında eğim farkının değişikliği esrarını koruyor.

Sivas'taki Ulucami'nin eğik minaresinde kış aylarında 119 santim, yaz aylarında 117 santim eğim farkının gösterdiği tespit edildi. 100 yıl öncede eğim olduğu bilinen minarenin gizemi hala çözülemedi.

PİSA KULESİNİN RAKİBİ ULUCAMİ MİNARESİ ESRARINI KORUYOR

İtalya'nın eğik Pisa kulesine Türkiye'de rakip gösterilen Sivas'taki Ulucami'nin eğik minaresi 825 yıllık esrarını koruyor. Kitabesine göre 1196 ile 1197 yılları arasında Anadolu Selçuklu Devleti yöneticilerinden Kızılarslan Bin İbrahim tarafından yaptırıldığı bilinen Anadolu'daki en eski camilerden bir tanesi olan Ulucami, tarihi tarihi özelliği kadar eğik minaresi ile de dikkat çekiyor.

KIŞIN FARKLI, YAZIN FARKLI

Yüzde 7 oranında eğim tespit edilen minare ile ilgili yapılan incelemeler bir o kadar daha ilginç bir gerçeği ortaya çıkarttı. Minare üzerinde yapılan bilimsel incelemelerde eğimin kış aylarında 119 santim, yaz aylarında ise 117 santim olduğu tespit edildi.

MİNARE İLERİ VE GERİ HAREKET EDİYOR

Bu tespit minarenin sürekli ileri ve geri hareket ettiğini ortaya koydu. Minarenin eğik olarak mı inşa edildiği, sonradan mı eğildiği veya eğimin devam edip etmediği konularına şuanda bilimsel olarak bir netlik kazandırılamıyor.

Minarenin 825 yıllık sırrının anlaşılabilmesi için Cumhuriyet Üniversitesi destekli olarak çalışmalar sürdürülüyor. Çalışmalar kapsamında minarenin zemininde sondaj çalışması da gerçekleştirilecek.

"HAREKETLİLİĞİN TESPİTİ İÇİN SONDAJ ÇALIŞMASI YAPMAYA HAZIRLANIYORUZ"

Minarede yapılan incelemelerde minarenin yaz ve kış aylarında 2 santim farkla ileri geri hareket ettiğini belirten Sivas Vakıflar Müdürü Cemal Karaca, "İki yıldır minareyi inceliyoruz. Bize gelen verilere göre minare kış aylarında 119, yaz aylarında ise 117 santim eğim sergiliyor. Minare bu aralıkta devamlı git gel yapıyor. Minareyi izlemeye devam ediyoruz. Hareketliliği tespit edebilmek için minarenin zemininde sondaj çalışması yapmaya hazırlanıyoruz. Bununla ilgili teknik ekiplerin çalışmaları sürüyor." dedi.

MİNARE 100 YIL ÖNCEDE EĞİKTİ

Minare ile ilgili bu güne kadar bir çok iddia ortaya atıldı. Minarenin ilk yapıldığı yıllarda aynı eğim ile inşa edildiği, yıldırım çarpması sonucu eğildiği, eğimin artarak devam ettiği ve minarenin hareket etmesinde ilahi bir mesaj olduğu gibi. Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, minarenin 100 yıl önce çekilmiş fotoğraflarında da eğik olduğunu belirtip, "Uzmanlar bu tip Horasan tipi minarelerde genelde eğim olduğunu söylüyor. Ancak buradaki minare diğerlerine kıyasla daha fazla eğik. Bu eğimden dolayı alınması gereken tedbirleri almaya çalışıyoruz." dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Selçuklu Devleti Cemal Karaca Türkiye İtalya Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title