Haberler

Özel Haber) Bilim Sultanları Sergisi Gezenleri Ortaçağ'a Götürüyor

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde (BTM) açılan 'Bilimin Sultanları' sergisi ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde (BTM) açılan 'Bilimin Sultanları' sergisi ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.

BTM, 'Bilimin Sultanları' sergisi ile Müslüman bilim adamlarının herkesi şaşırtan buluşlarını gözler önüne sererken, geleceğin kaşiflerine de ışık tutuyor. Kanada, ABD, Güney Afrika, Norveç, Malezya ve Dubai'de bulunan birçok bilim merkezinde açılan Bilimin Sultanları sergisi, Türkiye'de ilk kez Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde sergileniyor. Dünyanın ortak mirası olan bilime öncülük eden Müslüman bilim adamlarının keşif ve buluşlarının uygulamalı, interaktif ve görsel olarak sunulduğu sergi, bugünün bilim adamlarına yol gösteriyor. 25 Ocak'ta kapılarını bilimseverlere açan Bilimin Sultanları sergisi, mart ayı başında Kocaeli'nde açılacak. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde halen devam eden Bilimin Sultanları sergisi Bursa'da son ziyaretçilerini bekliyor.

Sergi hakkında bilgi veren Bursa Kültür A.Ş. Genel Müdürü Rıfat Bakan, "25 Ocak'ta uluslararası bir sergiye kapılarımızı açtık. Avrupa'da bir karanlık çağ yaşanırken, aslında dünyanın öbür tarafında aydınlık çağ yaşanıyordu. Aydınlık zaman dediğimiz altın çağda bugünkü buluşların temelleri atıldı. Sergide birçok eser yer alıyor. İnsanlar buraya geldiğinde zihin devrimi yaşıyor. Bütün Bursalıları sergiye bekliyoruz. Çünkü 2014 Mart ayı başında Kocaeli'ye gidecek olan bu sergiye gelmeyenler çok şey kaybedecekler" şeklinde konuştu.

Sergideki buluşlar hakkında bilgi veren Bakan, "El Cezire'nin bir cihazı var. İlk robot teknolojisinin temellerini oluşturdu. Suyun yüksek noktalara terfi edilmesi, oradan başka noktalara transfer edilmesi ile ilgili cihazlar yapılmıştı. Su yüksek noktaya taşınırken ilk krank millerinin oluşturulmasını, dişli çarkların nasıl meydana geldiğini görüyoruz. Daha sonra bunu geliştiren Takiyüddin Efendi'nin bugünkü motorların temelini oluşturan 6 zamanlı pompalar, suyun sürekliliğini sağlamak için yaptığı cihazlar, otomatik döner makineleri gibi buluşları sergide yer alıyor. Bu sergide tıp ile ilgili yapılan çok ciddi gelişmeler de var. Bu dönemde kullanılan cerrahi aletlerin bundan 800-900 yıl önce üretildiğini ve insanların istifadesine sunulduğunu, ayrıca ilk dolaşım sistemini kimin bulduğunu görüyoruz. Mikrobu ilk tarif eden kimse Akşemseddin Hazretleri. Bunu biz de bilmiyorduk, bu sergi sayesinde öğrendik. Astronomi ile ilgili çok ciddi çalışmalar var. Semerkant'taki bir rasathanenin bir benzeri burada var. Semerkant'taki çalışmalar oldukça önemli. Bunların haricinde gemicilik, denizcilik ve kullanılan pusulalar ilgili çalışmalar var. Buraya gelen vatandaşlarımız ilk defa kamerayı kimin bulduğunu uygulamalı olarak görecek. Sergiyi gezenlerin zihinlerinde bir devrim olacak" dedi.

Sergiyi ziyaret eden öğrencilerden Zehra Nur Gümüş, "Sergiyi gezmeye doyamadım. Burada haritaları öğrendim. Denizcilerde gemilerin üstünde hayvanlar gördüm. Sergiyi görmeyen arkadaşlarımın da bu sergiyi gezmesini tavsiye ederim. Herkes bu sergiyi gezmeli" şeklinde konuştu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Güney Afrika Kanada Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title