Haberler

Aksaray'da Ay Çiçeği Hasadı Başladı

Aksaray’da, 2015 yılı ay çiçeği hasadı başladı.

Aksaray'da, 2015 yılı ay çiçeği hasadı başladı. Tarlalarda yoğun mesai yapan çiftçiler, aylarca bekleyip yetiştirdikleri ay çiçeğini tarlalardan harman yerlerine taşırken, fiyatın beklentilerini karşılamasını istiyor.

Hasat sezonunun başlaması ile birlikte ay çiçeğinin satış için hazırlandığını belirten Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Aksaray'da çok verimli ve kaliteli ay çiçeği yetiştiğini kaydetti. Çiftçilerin binbir sıkıntı çekerek hasatlarına kavuştuğunu belirten Emin Koçak, "2015 yılı çerezlik ay çekirdeği sezonu başladı. Üreticimiz tarlasında ayçiçeğini kesip harman yerine getirdi. Burada çırpıp biçerdöverle elemesini yapıyor. Bundan sonraki işlem ise satışa hazırlanacak. Üreticilerimiz bunu üretirken birçok zorluklarla karşılaşıyor. Gerek su, gerek çapası, gerek afetiyle mücadele ediyor. Ama şükürler olsun bu sene üreticilerimiz tüm zorluklara rağmen ürettiklerini harman yerine getirebildi" dedi.

"ESNAF ÜRETİCİLERE SAHİP ÇIKSIN"

Ay çiçeği üretiminde yerel firma ve esnafın ay çekirdeği üreticilerine sahip çıkması gerektiğini dile getiren Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, şöyle konuştu: "Aksaray'daki esnafın üreticilerimize sahip çıkmasını istiyoruz. Dışarıdan gelen esnafı sahaya çıkartıp bire bir ürünleri sunsunlar. Çekirdeklerimiz son derece kalitelidir. Gelen diğer esnafı buğday pazarında bekletmesinler. Direkt harman yerine getirip üreticilerimizin çekirdeklerini göstersinler. Çekirdeğimizin kalitesi iyiydi, ama bu sene daha iyi bir kalite aldık."

Aksaray'da ay çekirdeği üretiminin tamamen organik ve doğal yollardan yapıldığını anlatan Koçak, sözlerine şöyle devam etti: "Bizim çerezlik çekirdeklerimiz tamamen organik. Tamamen doğal olarak üretiliyor ve hiçbir katkı maddesi bulunmuyor. Tarladan yetişip direkt vatandaşın tüketimine sunuluyor. Bu nedenle fiyatları bu sene 5 ile 5,5 lira civarında bekliyoruz. Bu konuda Aksaray'daki esnafa çok iş düşüyor."

"TEK UMUDUMUZ ÇEKİRDEK FİYATLARI"

Ay çekirdeği üreticileri ise bu yıl son derece verimli ve kaliteli bir üretim yaptıklarını belirterek, "Malum havalar çok sıcak. Bu çok eziyetli bir iş aslında. Tarlalarımızda her gün sıcaktan bir işçi bayılıyor. Çekirdeklerimiz bu sene çok kaliteli. İçleri dolu dolu. Üretimimiz tamamen doğal ve organiktir. Ziraat Odası Başkanımızla sürekli görüşüyoruz. Bize gerçekten çok katkısı oluyor. Bakımından ekimine, hasadından pazarlamasına kadar bize destek oluyor. Bu yıl mazot pahalı, gübre fiyatları pahalı. İşçiler 40 TL'den aşağıya çalışmıyor. Bizim çekirdekteki beklediğimiz fiyat 5,5 lira." - AKSARAY

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Aksaray Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title