Haberler

12 Eylül Bildirisini Okuyan Mesut Mertcan'dan Darbe Girişimi Yorumu

Güncelleme:

15 Temmuz Darbe Girişimini değerlendiren TRT eski spikeri Mesut Mertcan, darbeye kalkışan askerlere yönelik, "Eğer bunlar halka, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne ve demokrasinin simgesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ateş açmışlarsa ben bunların Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bağrından çıktığına inanmıyorum; bunlar olsa olsa, uzaktan kumandalı kurşun asker olur" ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 36 yıl aradan sonra ilk kez bir darbe girişimine tanık oldu. 15 Temmuz Cuma akşamı gerçekleşen darbe girişimini önceki girişimlerden ayıran en büyük özelliği, halkın doğrudan hedef alınması oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın halka çağrısıyla sokaklara dökülen vatandaşlar sayesinde darbe girişimi engellendi. Ancak demokrasi şehitleri, Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesine adeta birer nişan oldu.

"HALKA ATEŞ AÇAN TANKLAR YOKTU"

12 Eylül 1980 darbesinde akıllara kazınan darbe bildirisini radyodan okuyan ve şu an Adana Huzurevi'nde yaşamını sürdüren TRT eski spikeri Mesut Mertcan, açıklamalarda bulundu.

1980 yılında, olaylardan habersiz, bir telefonla evinden alınan ve darbe bildirisini okumak için Ankara Radyosu'na götürülen Mesut Mertcan, "Çalışanlara çok kibar bir dille, 'TSK yönetime el koydu. Telefonu olmayan bir odada istirahat edin' denildi ve bize çaylar ikram edildi. Çok kibarlardı. Her şey saygı içerisindeydi. Halka ateş açan tanklar yoktu" ifadelerini kullandı.

"O DÖNEMİN GEREKÇESİ VARDI"

Yaşadığı darbe sürecini 15 Temmuz girişimiyle kıyaslayan Mertcan, "Stüdyonun kapısının önünde silahlı 2 asker vardı. Başladım okumaya. Şimdi bu döneme bakıyorum. O dönemin gerekçesi vardı. Cumhurbaşkanı seçilmemişti. Meclis toplanamıyordu. Terör almış başını gidiyordu. Her gün bir sağdan bir soldan ya da karşılıklı ölümler vardı. Bugün böyle bir şey yok. Sayın Cumhurbaşkanı, sayın başbakan, sayın bakanlar kurulu üyeleri görevlerinin başındalar. Demokratik düzendeyiz" şeklinde konuştu.

"OLASI SALDIRIDA HEDEF RADYOYDU"

TRT eski spikeri Mesut Mertcan, 12 Eylül darbe bildirisinin temiz ve yumuşak bir üslupla yazıldığını ancak bu bildiriyi okurken olası bir saldırıda hedefin doğrudan radyo olacağı için korkunun hakim olduğunu anlattı. Bildiriyi okurken kendisinin sudan çıkmış balık gibi olduğunu vurgulayan Mertcan, 15 Temmuz darbe girişimini okuyan TRT spikeri Tijen Karaş'ın ruh durumunu anlayabildiğini kaydetti.

"APAR TOPAR STÜDYOYA GİRİLMEZ"

Mertcan, 12 Eylül ve 15 Temmuz darbe girişimlerine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Apar topar stüdyoya girilmez ama bunlar her şeyi göze almışlar. Ben onlara TSK'nın bağrından çıkan asker demiyorum. Bunlar eğer halka ateş açmışlarsa, benim Cumhurbaşkanımın mekanına, külliyesine ateş açmışlarsa, TBMM'ye demokrasinin simgesi ateş açmışlarsa ben bunların TSK'nın bağrından çıktığına inanmıyorum; bunlar olsa olsa uzaktan kumandalı kurşun asker. Türkiye'de darbe girişimi yapılıyor, hükümet değişiyor ve siz onu okuyorsunuz, duyuruyorsunuz. Onun bir heyecanı var. O heyecan anlatılmaz yaşanır. Onun (Tijen Karaş), ruhsal durumunu çok iyi anlıyorum. Üstelik kadın başına. Asker geliyor, silahla gidiyor. Böyle şey olmaz ya. Bunlar asker değil. Bunlar Sayın Başbakanın söylediği gibi, asker kılığına girmiş teröristler; Türkiye'yi karıştırmak isteyenler."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kabine Toplantısı konuları neler? 15 Nisan Kabine Toplantısı gündeminde neler var? Threads tekrar ne zaman açılacak? Threads tekrar açılacak mı, tamamen mi kapatılıyor? 30 Kasım hangi burç? Kasım'ın 30'u hangi burçtur? 30 Kasım burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 30 Kasım hangi burca ait?
title