Haberler

Özel Dershaneler Süreci Değerlendirme Toplantısı

ÖZ–DE–BİR Yönetim Kurulu Başkanı Köprülü: "Beklentimiz tüm demokratik ülkelerde olduğu gibi, özel okula dönüşümün zorlama yaklaşımlarından uzak serbest piyasa şartlarında, isteğe bağlı olarak gerçekleşeceği bir düzenleme ile yapılmasıdır"

Özel Dershaneler ve Özel Öğretim Kurumları Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü, dershanelerden özel okula dönüşümün, zorlama yaklaşımlarından uzak serbest piyasa şartlarında, isteğe bağlı olarak gerçekleşeceği bir düzenleme ile yapılmasını beklediklerini bildirdi.

Özel dershane dernekleri ÖZ–DE-BİR ve GÜVENDER temsilcileri tarafından Kocatepe Kültür Merkezinde "Özel Dershaneler Süreci Değerlendirme Toplantısı" düzenlendi.

ÖZ–DE-BİR Başkanı Faruk Köprülü, burada yaptığı açıklamada, dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren? Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun'un Anayasa Mahkemesinin gündeminde olduğunu anımsattı.

Köprülü, bu süreçte üç dernek adına Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyelerine dershane tartışmalarını somutlayan bir dosya gönderdiklerini ve Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyelerden randevu talep ettiklerini, dernek üyelerinden de Anayasa Mahkemesi üyelerine konuyla ilgili mektuplar yazmalarını istediklerini aktardı.

Köprülü, Kanun'un kamuoyuna yansıtıldığı gibi bir dönüşüm yasası olmaktan öte dershaneleri kapanmayla karşı karşıya bıraktığını savunarak, "Bu yasanın, eğitimin dershanelerden kaynaklı olduğu iddia edilen sorunlarına hiçbir çözüm getiremeyeceği açıktır. Beklentimiz tüm demokratik ülkelerde olduğu gibi, dönüşümün zorlama yaklaşımlarından uzak serbest piyasa şartlarında, isteğe bağlı olarak gerçekleşeceği bir düzenleme ile yapılmasıdır" görüşünü bildirdi.

-"Meseleye maddi açıdan bakmıyoruz"

Köprülü, kanun teklifinin Meclise gönderilmesi öncesinde, konunun taraflarının memnun olacağı bir düzenleme içereceğinin en yetkili ağızlarca dile getirilmesine karşın sonucun böyle olmadığını savunarak, şöyle devam etti:

"Herkesçe bilinmekte ve uygulanabilirliği tartışmalı, teşvik vaadiyle özel okullar ve sektör iknaya çalışılmaktadır. Sektör temsilcileri bu durumu birçok ortamda seslendirmektedirler. Gerek özel dershane kurucu ve çalışanları gerekse bu kurumlardan hizmet alanlar şimdiden önemli kayıplara uğramışlardır. Bu yasa, dönüşüm imkanı olmayan dershane kurucularının büyük maddi kayıplarla mağduriyet yaşamasına, pek çok kurucunun varlıklarını sürdürmek için adeta dönüşüme zorlanmasına ve geleceği belirsiz riskler almalarına, devletin sunduğu hizmetlerin farklılığından kaynaklanan eşitsizlikleri tamamlamak isteyenlerin ek eğitim haklarından yoksun bırakılmalarına neden olacaktır."

Köprülü, yasanın özel ders alma imkanı olanların ayrıcalık kazanmalarına, eğitim fırsatlarından bireylerin imkanları ölçüsünde yaralanabileceği ek eğitimlerin yasaklandığı bir ortam oluşmasına yol açacağını öne sürdü.

Eğitimciler olarak meseleye hiçbir zaman maddi açıdan bakmadıklarının altını çizen Köprülü, şunları kaydetti

"Çocuklarımızın gelecekleriyle ilgili olarak, ülkemizde bilhassa Doğu ve Güneydoğu'da gençlerin ders dışı zamanlarında ciddi boşluk oluşacağı ve daha fazla gencimizin karanlık emeli olanların kucağına itileceği endişesini taşıyoruz. Ayrıca, bugün artık açıkça görülüyor ki dershanelerin kapatılması konusu, eğitim sorunlarına çözüm bulma  amacından giderek uzaklaşmaktadır. Kapatmayla başlayan süreç bir taraftan dönüştürme olarak değiştirilip sektörün karşı çıkmaması beklenirken bir taraftan da öğrencilerin dershanelere kayıt yaptırmamaları çağrısı yapılmakta, serbest ticaret kurallarına aykırı olarak dershanelerin günlük faaliyetleri engellenmektedir. Öyle ki özel okulları teşvik ve özel okullara dönüşüm olarak yola çıkılan bu düzenlemenin bugün geldiği nokta, özel okullardan devlet okullarına geçişin teşviki ve kolaylaştırılmasıyla özel okulların boşaltılmasına kadar yönelmiştir." - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Anayasa Mahkemesi Kocatepe Köprülü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title