Haberler

Özdemir: İhracatta Tek Bir Pazara Bağımlı Olmak Riskli

MERSİN Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, uçak düşürme krizi ardından Rusya'ya yaş meyve ve sebze ihracatında yüzde 80 oranında düşüş olduğunu hatırlatırken, "İhracatta tek bir pazara bağımlı olmanın riskli" dedi.

MERSİN Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, uçak düşürme krizi ardından Rusya'ya yaş meyve ve sebze ihracatında yüzde 80 oranında düşüş olduğunu hatırlatırken, "İhracatta tek bir pazara bağımlı olmanın riskli" dedi.

Türkiye'de geçen yıl 2.1 milyar dolarlık yaş meyve-sebze ihracatı yapıldığını hatırlatan Özdemir, Rusya'nın yüzde 40'lık pay ile önemli pazar olduğunu kaydetti. Özdemir, "Uçak düşürme krizinin ardından 1 Ocak 2016'dan itibaren domates, salatalık, portakal, mandalina, nektarın, elma, armut, kayısı, şeftali, erik, üzüm, çilek, kuru soğan, renkli lahana, brokoli, tuz, karanfil, tavuk ve hindi etinin Türkiye'den Rusya'ya ihracatı yasaklandı. Kısıtlamalar sonucunda bu yılın ilk 9 aylık döneminde Rusya'ya gerçekleştirdiğimiz ihracat, yüzde 80 oranında düşerek, 545 milyon dolardan 110 milyon dolara geriledi" dedi.

NARENCİYE İHRACATI YÜZDE 57 AZALDI

Yaş meyve-sebze ihracatının yüzde 58'ini oluşturan narenciye ve domatesin Rusya'ya pazarlanan en önemli ürünler olduğunu ifade eden Özdemir şöyle devam etti:

"Kriz öncesi dönemde 2015 yılı itibariyle 3.9 milyon ton olan narenciye üretiminin yüzde 40'lık bölümü ihracata gitti. Mandalinada yüzde 46, portakalda yüzde 31, limon ve greyfurtta yüzde 25'lik pay ile Rusya, ülkemiz açısından narenciyede en önemli pazardı. Kısıtlamalarla dolu olan süreç narenciye sektörü açısından sıkıntılı geçti. Rusya'ya olan narenciye ihracatımız 174 bin tondan 74 bin tona düşerek yüzde 57 oranında azaldı. İki ülke arasındaki gerginlik yasak getirilmeyen ürünlere de yansıdı. Rusya'ya gerçekleştirdiğimiz limon ihracatı yüzde 32 oranında düştü."

TEK PAZARA OLAN BAĞIMLILIK RİSK

Tarımsal ihracatta tek bir pazara bağımlı olmanın risklerini gördüklerini belirten Özdemir, şunları söyledi:

"Pazar çeşitliliğini korumamız, mümkünse yeni pazarlara ulaşmamız gerektiği kanaatindeyim. Ülkemizde üretilen hiçbir tarımsal ürün narenciyede olduğu kadar ihracata bağımlı değildir. Narenciye ihracatında yaşanacak olumsuzluklar sektöre büyük zarar vermektedir. Özellikle endüstriyel talebe cevap verebilecek tedbirlere ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bazı ürünlerde yasaklar devam ediyor. Bu ürünlerin ihracatında Rusya önemli yer tutuyor. Geride bıraktığımız yılda ülkemizin gerçekleştirdiği domates ihracatının yüzde 62'si, salatalık ihracatının yüzde 55'i ve yaş üzüm ihracatının yüzde 69'u Rusya'ya gitti. Bu ürünlere yönelik yaptırımların da en kısa zamanda kaldırılarak sektörümüze verdiği tahribatın sona ermesini diliyorum."

- Mersin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Abdullah Özdemir Türkiye Mersin Rusya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title