Haberler

Özdağ ve Halaçoğlu Berlin'de

MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ ile Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, 15 Mart 1921'de Berlin'de bir Ermeni tarafından şehit edilen Talat Paşa'nın öldürüldüğü yere çelenk bırakıp dua etti.

MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ ile Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, 15 Mart 1921'de Berlin'de bir Ermeni tarafından şehit edilen Talat Paşa'nın öldürüldüğü yere çelenk bırakıp dua etti.

Bugün Berlin Sanayi ve Ticaret Odası'nın hizmet verdiği bina önünde, Talat Paşa'nın hayatını kaybettiği yere çelenk bırakan ve dua eden Yusuf Halaçoğlu, vatana ihanet eden kişilere gerekli tedbirleri alan Talat Paşa'nın Almanya'da gazete alırken Ermeni Sogomon Tehliryan tarafından suikasta uğradığını ve burada hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Halaçoğlu, Talat Paşa'nın terörizme karşı mücadele eden biri olduğunu belirterek, "Kendisini minnetle anıyoruz. Ruhu şad olsun. Allah rahmet eylesin." dedi.

Ümit Özdağ da Talat Paşa'yı rahmetle andığını dile getirerek, "Ermeni terörizmi Talat Paşa cinayetiyle başlamadı. Osmanlı Devleti'nin yıkılma sürecinde Türk devletini arkadan vurma operasyonu şeklinde başlamıştı 19. yüzyılının sonunda. Bu terör burada bitmedi Dağlık Karabağ'da nasıl devam ettiğini tüm dünya gördü." diye konuştu.

Alman Parlamentosunun aldığı sözde soykırım kararını protesto etmek amacı ile Berlin'de bulunan Halaçoğlu ve Özdağ ardından tarihte "Wannsee Konferansı" olarak bilinen o dönemki Alman devlet idarecilerinin "Yahudi sorununa kesin çözüm" planı yaparak soykırımı nasıl gerçekleştireceklerinin kararlaştırdıkları toplantının yapıldığı ve bugün müze olarak kullanılan binada incelemelerde bulundu.

Ümit Özdağ burada yaptığı açıklamada da tarihin ilk hukuki ve siyasi anlamda tanımlanmış soykırım olan Yahudilere karşı gerçekleştirilen ve Alman devleti tarafından icra edilen soykırımın en büyük aşamasının planlandığı binayı gezdiklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu bina soykırım tarihinde olağanüstü büyük bir öneme sahip. Alman devlet yetkilileri, Nasyonal Sosyalist Parti (NSDAP) yöneticileri bir araya gelerek tüm Avrupa'daki Yahudilerin sistematik olarak nasıl yok edileceklerini planlamışlar Neden buradayız? Alman Parlamentosu bir karar kabul ederek Türk milleti devletine ve Türk tarihine yönelik haksız ve çok ağır bir suçlamada bulundu. 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendirdi. Oysa bu gerçek değil, bu büyük bir yalan, biz gerçek soykırım planının yapıldığı yeri inceledik."

Kaynak: AA / Güncel

Ümit Özdağ Talat Paşa Berlin Politika Güncel Haberler

title