Haberler

Özdağ'dan 'Organize Ticaret Bölgesi' Önerisi

Güncelleme:

Murat Özdağ, tüccarın kentsel dönüşümden etkilenmemesi için, dönüştürülecek alanlarda 'organize ticaret bölgesi' kurulmasını önerdi

UPAD 2014'e konuşmacı olarak katılan Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ, tüccarın kentsel dönüşümden etkilenmemesi için, dönüştürülecek alanlarda 'organize ticaret bölgesi' kurulmasını önerdi

Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından; kent planlama, mimarlık, tasarım konularında yeni kulvarlar ortaya çıkarmak, bu alanlarda uluslararası akademik paylaşım ortamı sağlamak amacıyla düzenlediği 1. Uluslararası Kentsel Planlama- Mimarlık- Tasarım Kongresi(UPAD 2014), 8- 11 Mayıs tarihleri arasında Başiskele Wellborn Luxury Hotel'de gerçekleştirildi.

ENİNE BOYUNA KENTSEL DÖNÜŞÜM

8 Mayıs Perşembe günü açılış seremonisi ile başlayan paneller dizisi; ulaşım- altyapı, sanayi, turizm ve kent, servis sektörü gelişmesi, tarihi alanları canlandırma, afet planlaması, kentsel risk, dirençli kentler, kentsel mimari estetik, göç ve toplumsal dinamikler başlıkları altında gerçekleşti. Kentsel dönüşümün de enine boyuna masaya yatırıldığı kongrede, dönüşüm mimari, ticari, ekonomik ve politik olmak üzere tüm yönleriyle ele alındı.

ÖZDAĞ DA KONUŞMACI

Kongrenin 10 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşen 'kentsel dönüşümün ekonomi- politik boyutları' başlıklı paneline Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ da konuşmacı olarak katıldı. Derby Üniversitesi'nden Aikaterini Zachariadou'nun başkanlık ettiği oturumun konuşmacıları arasında Özdağ'ın yanı sıra Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Şahin, Kent Konut Proje Sorumlusu Mithat Bora Bulut, Nuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Gökhan Bozkurt ve Edge Hill Üniversitesi'nden Dr. Taslim Shakur da vardı.

DÖNÜŞÜMDE KRİTİK SORUN

Kocaeli'nin her yıl 40 bine yakın göç aldığını ve buna karşılık her yıl 10 bin konut ihtiyacının doğduğunu söyleyerek paneldeki sunumuna başlayan Başkan Özdağ, ilimizin kentsel dönüşümle tanışma serüvenini de katılımcılarla paylaştı. Dönüşümün ticari hayata etkilerini de Seka Salonu'nu dolduran katılımcılara aktaran Özdağ, "Ticaret erbabının dönüşüm gerçekleştirildikten sonra yeni alanlarda yer alıp almayacağı kritik bir sorun olarak karşımıza çıkıyor" dedi.

ÖZDAĞ'IN ÖNERİLERİ

Kentsel dönüşümle birlikte sayıları artması öngörülen alışveriş merkezlerinin, sermayesi ve kapasitesi yetersiz tüccarın, dönüştürülen alanlarda yer alma olasılığını düşüreceğini söyleyen Özdağ, bu gibi sorunların çözümü için oda bünyesinde komisyon kurulduğunu da ekledi. Tüccarın kentsel dönüşümden minimum oranda etkilenmesi için önerilerini katılımcılarla paylaşan Özdağ, dönüşüm öncesinde ve sonrasında tüccarların ayrı bir pencerede düşünülmesini istedi.

ORGANİZE TİCARET BÖLGESİ

Kentsel dönüşüm gerçekleştirilmeden önce, yeni kurulacak yaşam alanlarında organize ticaret bölgeleri oluşturularak, dönüşümden etkilenmesi muhtemel ticaret erbabının mağduriyetinin önlenmesi gerektiğini söyleyen Başkan Özdağ, kentsel dönüşümün her sürecinde tüm paydaşların katılımına açık, şeffaf bir yönetim modelinin uygulanmasını istedi. Kentsel dönüşümün ilimize ve ülkemize faydalı sonuçlar getireceğini, ticaret erbabına da önemli katkılar sunacağını söyleyerek sunumunu sonlandıran Özdağ, KOTO olarak süreci yakından takip edeceklerini ekledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Kocaeli Üniversitesi Murat Özdağ Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title