Haberler

Özbekistan, 500 Şirketi Yatırım Koşuluyla Bedelsiz Verecek

Özbekistan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Rüstem Azimov, ülkesindeki 500 civarında işletmenin yatırım yapma koşuluyla yabancı yatırımcılara bedelsiz verileceğini söyledi.

Özbekistan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Rüstem Azimov, ülkesindeki 500 civarında işletmenin yatırım yapma koşuluyla yabancı yatırımcılara bedelsiz verileceğini söyledi.

Azimov, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen Uluslararası Yatırım Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, ülke ekonomisinin son 8 yıldır istikrarlı olarak ortalama yüzde 8 büyüme kaydettiğini, enflasyonun da son 5 yıldır öngörülen parametreleri aşmadığını ve yıllık ortalama yüzde 6-6,5 düzeyinde gerçekleştiğini ifade etti.

Ülkesinin iç borçlarını tamamen sıfırladığını, dış borcunun ise gayri safi milli hasılanın yüzde 16'sına eşit olduğu anlatan Azimov, Özbekistan'ın tüketim için değil ancak ve ancak stratejik önem arzeden yatırım projeleri için kredi kullanmayı amaçladığını dile getirdi.

Azimov, 2016-2020 yıllarında Özbekistan'da toplam tutarı 51 milyar doları bulan 700'den fazla modernizasyon ve yatırım projesinin hayata geçirilmesinin planladığını kaydetti.

Önemli bir kısmı petrol-gaz, kimya ve enerji, makine ve hafif sanayi alanlarında gerçekleştirilecek bu projeler sonunda ülke ekonomisinin yıllık ortalama yüzde 8 büyümesinin öngörüldüğünü aktaran Azimov, Özbekistan'ın Asya Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası ile 2016-2020 yıllarında toplam 12 milyar dolarlık ortak projeler gerçekleştirmeyi hedeflediğini söyledi.

Azimov, ülkesinin bin 500'den fazla işletme ile onların devlete ait hisselerini satışa çıkardığını belirterek, bunun 500'e yakınının yatırım yapma koşulu ile yabancı yatırımcıya bedelsiz verileceğini ifade etti.

Yabancı yatırımcılar için ülke hükümetinin her türlü desteği sağlamaya hazır olduğunu vurgulayan Azimov, Özbekistan'a gelecek yabancı yatırımcılara her türlü destek ve olumlu iş ve yaşam koşullarını temin edeceklerini sözlerine ekledi.

"Özbekistan yabancı yatırıma hazır"

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise Forum'da yaptığı açıklamada, hazır giyimde Türkiye'nin 2023 yılı için 60 milyar dolarlık bir ihracat hedefi belirlediğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede ilk hedef ülkelerden biri de Özbekistan. Türkiye koleksiyonu hazırlayacak, markalarını oluşturacak ve bir kısım ürünleri de Özbekistan gibi rekabeti kolay, ucuz olan ülkelerde yaptırıp dünyanın her yerine gönderecek. Umarım iki ülke arasındaki ilişkiler çok daha sıcak konuma gelir, serbest ticaret anlaşması yapılır. O zaman aramızdaki ticaretin çok daha artacağını düşünüyorum."

Tepe İnşaat Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi ve Üst Yöneticisi (CEO) Bahadır Güngenci de Özbekistan şu anda yabancı yatırıma hazır olduğuna işaret ederek, "Bence Özbekistan başaracaktır. Burada zaten tarihten gelen bir başarı var. Müthiş bir insan kaynağı var. Bunlar olduktan sonra, doğru da planlanırsa bu iş doğru yerine oturur" dedi.

Taşkent'te düzenlenen Uluslararası Yatırım Forumu'nu 33 ülkeden 500'den fazla işadamı ve yatırımcının yanı sıra aralarında Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda uluslararası finans kuruluşlarının yetkili ve temsilcileri de katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Dünya Bankası Özbekistan Taşkent Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title