Haberler

Oyuncaklar İçin "Masum" Tehlike Uyarısı

Çocukları sevindirmek için alınan bazı oyuncakların içinde barındırdıkları kimyasal boyalar ya da fiziki durumları açısından çocuklar için tehlike oluşturdukları, bu nedenle etiketlerine bakılarak satın alınması gerektiği vurgulandı Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Bingöl: "Oyuncak alırken uyarı yazısına özen göstermeliyiz, okumalıyız, dikkat edilmesi gereken hususları öğrenmeliyiz

HATİCE ÖZDEMİR - Çocukları sevindirmek için alınan bazı oyuncakların çocuklara zarar verebileceği, bu nedenle oyuncak alırken üzerindeki etiketin dikkatle okunması gerektiği bildirildi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Alerji ve İmmünoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Bingöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukları en çok sevindiren unsurlardan birinin oyuncak olduğunu ancak bu sevincin kabusa dönmemesi için hassasiyet gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Özellikle 3 yaş altındaki çocuklara alınacak oyuncaklara çok dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Bingöl, oyuncağın küçük ya da kopabilen parçaların olmamasına, çabuk kırılmamasına özen gösterilmesini istedi.

Oyuncakların kimyasal yapılarına da dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Bingöl, "Çocuklar oyuncaklara alerjik reaksiyon gösterebilir. Oyuncakların boyaları zararlı maddeler içerebilir. Her oyuncağın mutlaka bir köşesinde uyarı yazısı, etiketi bulunur. Oyuncak alırken uyarı yazısına özen göstermeliyiz, okumalıyız, dikkat edilmesi gereken hususları öğrenmeliyiz" dedi.

Oyuncakların belli kalitede olması gerektiğini vurgulayan Bingöl, aksi takdirde oyuncakların içindeki kimyasal maddelerin çözülebileceğini, sıvıların akabileceğini ve çocuğa zarar verebileceğini söyledi.

Bingöl, küçük ya da kopabilen parçaların, balonların çocuklar tarafından direkt ağıza götürüldüğünü, parçaların solunum yollarına kaçma ihtimali olduğuna dikkati çekerek, parçaların ya da balonların yutulması nedeniyle çocukların boğulma riski bulunduğunu kaydetti. Çocukların parçaları ağzın dışında kulak ve burunlarına da sokmaya çalıştıklarını ifade eden Bingöl, oyuncakların kesici ya da sivri olmamasına özen gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

"(Çocuğum sussun) diye oyuncak almayın" uyarısı

Antalya Halk Sağlığı Müdürü Murat Özdemir de oyuncakların üzerinde mutlaka nerede üretildiği, içeriğindeki maddeleri bildiren etiket olması gerektiğini anlattı. Etiketi olmayan oyuncakların alınmaması gerektiğini vurgulayan Özdemir, şöyle konuştu:

"Çoğu insan oyuncak alırken etiketine bakmıyor. Oysaki o etiketlerde oyuncağın hangi ülkede yapıldığı, yapılırken hangi malzemelerin kullanıldığı, üretim izninin olup olmadığı, çocuklar için tehlike oluşturup oluşturmadığı, hangi yaş gruplarına hitap ettiği yazıyor. Sırf 'çocuğum sussun' diye oyuncak almayın. Çünkü çocuğunuzu sevindirmek için aldığınız oyuncakla çocuğunuza zarar verebilirsiniz."

Oyuncakçılara denetim

Etiketi olmayan oyuncakların "merdiven altı üretim" olarak nitelendirildiğini dile getiren Özdemir, "Vatandaşlarımızdan etiketsiz oyuncak almamalarını, bu tür ürünleri satan yerlerin de bize bildirilmesini istiyoruz. Sağlıklı ve kaliteli oyuncakların satılması konusunda oyuncakçılara yönelik denetimler yapıyoruz" dedi.

Denetimlerde oyuncaklardan numuneler alıp incelenmesi için Sağlık Bakanlığına gönderdiklerini belirten Özdemir, oyuncakta etiket bulunup bulunmadığı ve etikette yazan unsurların doğruluğunun kontrol edildiğini anlattı. Yenilebilen oyuncaklar da bulunduğuna işaret eden Özdemir, bunların da son kullanma tarihlerine, nerelerde muhafaza edildiğine ve hijyenik şartlarda üretilip üretilmediğine baktıklarını söyledi.

Özdemir, geçen yıl 454 denetim yaptıklarını ve bir tane uygunsuz oyuncağa rastlanıldığını, bu yıl ise yapılan 527 denetimde herhangi bir uygunsuzluğa rastlanılmadığını bildirerek, uygunsuz görülen oyuncakların toplatıldığını kaydetti. - Antalya

Kaynak: AA / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Antalya Bingöl Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title