Haberler

Öymen: Ortadoğu'daki Üzücü Olaylar Bir Başlangıç Değil, Sonuçtur

Londra'ya gelen emekli büyükelçi ve CHP Eski Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, "Bugün Ortadoğu'da yaşananlar bir başlangıç değil sonuçtur.

Londra'ya gelen emekli büyükelçi ve CHP Eski Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, "Bugün Ortadoğu'da yaşananlar bir başlangıç değil sonuçtur. Bölgenin en önemli sorunu çağdaş bir demokrasidir" dedi.

Öymen, İngiltere Türk Dernekleri tarafından, Londra'nın Holloway bölgesinde düzenlenen 'Ortadoğu'daki Gelişmeler ve Türkiye' konulu konferansta konuştu. Ortadoğu'da meydana gelen gelişmeler ve Türkiye ile ilgili bir konuşma yapan Onur Öymen, "Türkiye'nin başka önemli meseleleri başka sorunları yokmuş gibi gündem hep Ortadoğu" dedi.Konferansta Türk vatandaşlarına hitap eden Öymen, Ortadoğu'daki gelişmeler yüzünden, Avrupa Birliği'nin neredeyse Türkiye'nin gündeminden düştüğünü söyledi. Öymen konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye ve Ortadoğu diyoruz. Türkiye'nin başka meseleleri başka sorunları yok mu? Dünya'nın başka meselesi yok mu? Efendim 'Ortadoğu'da çok önemli gelişmeler oluyor, onun için Ortadoğu' diyoruz. Bugün Ortadoğu'da meydana gelen üzücü olaylar bir başlangıç değil, sonuçtur. Ortadoğu ülkeleriyle ilişkilerimiz önemliydi, Turgut Özal, Süleyman Demirel zamanında önemli temas ve ilişkiler Ortadoğu ve Orta Asya'ya ayrılırdı. Diğer ülkelerle ekonomik ilişkilerimiz var onlar merak edilmiyor, Ortadoğu merak ediliyor. Bugün Ortadoğu'da yaşananlar bir başlangıç değil sonuçtur. Bölgenin en önemli sorunu çağdaş bir demokrasidir. 95 yıl önce bu ülkelerle biz aynı devletin vatandaşlarıydık, aynı kültürü veya birbirine yakın kültürleri paylaşıyorduk, aynı geçmişimiz vardı yüz yıllarca beraber yaşadık, bugüne baktığımızda aramızda çok büyük uçurumlar var, şimdi çok farklıyız. Şimdi niçin bu kadar farklılıklar ortaya çıktı. Bunun sebebi Türkiye Cumhuriyeti'dir. Türkiye o kadar çok şey değiştirdi ki, bugün o ülkelerin yaşadıkları sıkıntıları Türkiye yaşamaz. Öğrencilik yıllarımda Mısır, Lübnan Suriye seyahatim olmuştu. Suriye'den Türkiye'ye trenle geçerken başka bir Dünya'ya geçtiğinizi hissedesiniz. O zamanlar merak ederdik neden böyle büyük bir fark diye, fark bizim yaptığımız devrimleri, onlar yapamadılar. Bir bütün olarak bakarsak bu coğrafya ile çok büyük farklılıklar var, bu farklılık Dünya'da bir çok Müslüman ülke yaşıyor, bunların içinde bir tek Türkiye laikliği benimsedi ve çağdaş bir Cumhuriyetin temellerini atabildi.

Aramızdaki en büyük fark laiklik ilkesidir. Şimdi bu Ortadoğu meselesine çok fazla yoğunlaşırsak dış politikamızı doğrudan doğruya Ortadoğu'ya yönlendirmiş olacağız, İşte konuşmamın başında da belirttiğim gibi, Ortadoğu'da yaşanmakta olan hadiseler nedeniyle AB neredeyse Türkiye'nin gündeminden düşmüştür."

Onur Öymen'in konuşmasının ardından, soru ve cevap kısmına geçildi. Konferansın ardından Onur Oyman ve eşi onuruna bir akşam yemeği verildi. - Londra

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Onur Başaran Öymen Avrupa Birliği Londra Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title