Haberler

Otso'dan Yatırım ve Fındık Raporu

Ordu Ticaret ve Sanayi Odasınca (OTSO) dün Ordu'yu ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yatırım ve fındıkla ilgili rapor sunulduğu bildirildi.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odasınca (OTSO) dün Ordu'yu ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yatırım ve fındıkla ilgili rapor sunulduğu bildirildi.

OTSO Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, "İlimiz Yatırımları ve Türk Fındığının Desteklenmesi Talebi" başlığı altında hazırlanan raporu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunduklarını belirtti.

Raporda, fındığın son durumu ve kent için yatırım taleplerinin yer aldığını ifade eden Şahin, Ordu adına olumlu sonuçlar beklediklerini kaydetti.

Şahin, raporda ayrıca Ordu'ya yapılan yatırımlardan da memnuniyet duyulduğunun aktarıldığını söyledi.

Türkiye'nin dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini sağladığına işaret edilen raporda, şu ifadeler yer aldı:

"Bu sektörde, piyasa fiyatlarını belirleme kabiliyet ve gücünden yoksun olduğumuz ayrıca bir gerçektir. Kısıtlı dış alıcıların oluşturduğu kısmi oligopolist piyasada yerli aktörlerin fiyat belirleme ve oyun kurma kabiliyetinin düşük olduğu görülmektedir. Serbest piyasa şartlarında fiyatlarda bir istikrar oluşmadığı ve sezon içerisinde kilogramda 9,50 ile 14 lira arasında fiyat hareketlerinin yaşandığı görülmektedir. 2017 yılında bir önceki yıla göre hem ihracatta hem de üretici kesiminde gelir kaybı yaşandığı görülmektedir. Sadece üretici değil, mal ve hizmetler sektörü de bu gelir kaybından etkilenmiş ve talep daralması sorunu ile karşılaşılmıştır."

Fındık sektöründe yaşanılan sorunlara çözüm getirilmesi gerektiği belirtilen raporda şu görüşlere yer verildi:

"Fındık istihsal bölgelerinde cari piyasalarda daralma görülmekte ve üretici mağdur duruma düşmektedir. Devletin piyasaları regüle edecek ve fiyat istikrarını sağlayacak destekleme politikalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Piyasa fiyatlarını dengeleyebilecek ve istikrarlı bir arz politikası sağlayacak şekilde bir alıcı kurum oluşturulmalıdır. Lisanslı depoculuk hizmetleri Ordu ve diğer üretim merkezlerinde süratle yaygın olarak kurulmalı ve ürün ihtisas borsasının altyapısı birlikte oluşturulmalıdır. Güçlü dış alıcılara karşı milli sermayenin desteklenmesi ve yerel tacirler ile fındık sanayine finans desteği sağlanarak, stok kabiliyetlerinin arttırılması gerekmektedir. Serbest piyasa şartlarında gelişmesi beklenen fındık sektörümüzün yeterli gücü ve üretim, rekabet şartlarını sağlayabileceği ve fiyat, kalite istikrarının oluşturulabileceği zamana kadar devletimizin üreticiyi ve sektörü desteklemesi için talep ve önerilerimizi yüksek makamınıza takdir ve tensiplerinize saygılarımızla arz ederiz."

Kaynak: AA / Ekonomi

Recep Tayyip Erdoğan Servet Şahin Türkiye Ordu Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

2024-KPSS Lisans Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ne zaman? Başvurular başladı mı? Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title