Haberler

Otosan Tüpraş'ı İlk Kez Solladı!

Güncelleme:

Petrol fiyatları düşünce, ihracatın değişmez şampiyonu Tüpraş, daha fazla ürün sattığı halde liderliği, Ford Otosan'a kaptırdı. Ford Otosan'ı şampiyonluğa Avrupa'nın ticari araç talebi taşıdı

Düşen ham petrol fiyatları ve parite, ihracatın şampiyon şirket sıralamasını ilk kez değiştirdi. Yıllardır Türkiye'nin ihracat şampiyonu şirketi olan Tüpraş, 2015'te ürün bazında kendi rekorunu kırmasına rağmen, ihracatta 2.8 milyar dolarda kalırken, Ford Otosan, Avrupa'da satılan her 10 Ford markalı ticari aracın 8'ini üretti ve 3.9 milyar dolarlık ihracatla, bayrağı kardeş şirketinden devraldı.

YILLARDIR LİDER TÜPRAŞ'TI

Otomotiv sektörü 10 yıldır aralıksız ihracat şampiyonluğunu sürdürüyor. Geçtiğimiz yılı pariteden kaynaklanan kayıplarına rağmen 21.2 milyar dolar ihracatla kapatan otomotiv önümüzdeki süreçte bu liderliğini sürdürmekte kararlı görünüyor. Şirket bazında ihracat şampiyonluğuysa uzun yıllardır bölgenin en büyük rafineri tesisi olan Tüpraş'ın elinde bulunuyor. Son 5 yıldır Türkiye'nin ihracattaki bayrak taşıyıcı markası Tüpraş, liderliği resmi olarak açıklanmasa da gene bir Koç Grubu şirketi olan Ford Otosan'a teslim etmeye hazırlanıyor.

RESMİ AÇIKLAMA MAYIS AYINDA

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015 sonuçlarını henüz açıklamadı. Türkiye'nin en çok ihracat yapan bin firmasının, dolayısıyla ihracat şampiyonlarının da mayıs ayında resmi olarak açıklanması bekleniyor. Ancak geçen hafta Ford Otosan'ın İnönü Fabrikası'nda yeni Ecotorq motorun üretiminin başlaması töreninde konuşan Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç da bu durumu doğrulayan ifadeler kullanarak 'TİM mayıs ayında açıklayacak, ama Ford Otosan 2015 yılının ihracat şampiyonu oldu" dedi. Öte yandan her iki şirketin yatırımcı sunumları ve şirket bilançolarına bakıldığında da Tüpraş'ın 5 yıldır sürdürdüğü liderliği bıraktığı ve sıralamanın değiştiği de görülüyor.

253 BİN ADET İHRACATLA TÜPRAŞ'A FARK ATTI

Son 5 yılın ihracat şampiyonu Tüpraş'ın ardından Ford Otosan hep ikinci sırada listeye giriyordu. 2014'te Tüpraş, 3.7 milyar dolar ihracat yaparken, Ford 3.4 milyar dolarla hemen arkasında yer alıyordu. Ancak 2015'te 3.9 milyar dolar ihracata imza atan Ford Otosan, ihracatı 2.8 milyar dolara inen Tüpraş'ı açık ara geride bırakıp liderliğe oturdu. İhracat liderinin değişmesinde en büyük etkiyi düşen ham petrol fiyatları ve paritenin yaptığı da hissediliyor. Tüpraş, ihracatı geçtiğimiz yıl ürün bazında rekor seviyede artırıp 6.5 milyon ton ile tarihindeki en yüksek değere ulaştırmasına rağmen, kurdaki kayıplar yüzünden 2.87 milyar dolarda kaldığından ikinci sıraya düştü. Ford Otosan ise Avrupa ticari araç pazarı büyüyünce, ihracat adedini yüzde 32 yükseltip yurtdışına 253 bin 644 araç yolladı.

AVRUPA'DAKİ 10 TİCARİDEN 8'İ OTOSAN'DAN GİTTİ

Avrupa'da satılan her 10 Ford markalı aracın 8'ini üreten Ford Otosan, en çok ihracatı yüzde 35 ile İngiltere, yüzde 18 ile Almanya, yüzde 13 ile B.Avrupa, yüzde 7 ile Fransa'ya yapıyor. En çok ihraç edilen modellerse yüzde 51 ile Custom,yüzde 37 ile Transit ve yüzde 13 ile Courier. Avrupa'da kamu kuruluşları ve büyük şirketler de Ford Otosan araçlarını tercih ediyor. Şubat 2016'da British Telecom'a 1.000 adetlik Custom satışı yapıldı. (Kaynak:Habertürk)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Ford Otosan Türkiye Otomobil Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

afq:

FARK ETMEZ İKİSİDE KOÇUN

0
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title