Haberler

    Otomotivde Cari Açık Alarmı

    Zaman Gazetesi otomotiv editörü Memduh Taşlıcalı'nın yazısı.

    Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün 'Bir milyonluk pazarda cari açık kaçınılmaz olacak' değerlendirmesi otomotivcileri endişelendirdi. Ekonomiyi soğutmaya dönük tedbirler sebebiyle 1 milyonluk satış hedefini 800 bine indiren sektör, Yunanistan ve İrlanda'nın ardından Portekiz'in de mali yardım için AB'ye başvurması ve Ortadoğu'daki siyasi krizin büyümesi sonucu ihracat cephesinde de sıkıntılı.

    Yılın ilk çeyreği geride kalırken otomotivde iç pazar 181 bin 600 adetlik satışla yüzleri güldürdü. İhraç edilen araç sayısı da 213 bin 500'ü geçti. 78 binlik satış rakamının yakalandığı geçen ay, tarihteki en iyi mart performansı olurken, ihracatta özellikle yan sanayideki artışla 5 milyar doların üzerine çıkıldı. Ancak pazarın 800 binlere ulaşma ihtimali, cari açığın büyümemesi için erken alarm verilmesine de yol açtı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından dile getirilen 'Bir milyonluk pazarda cari açık kaçınılmaz olacak' değerlendirmesi sektörde dikkatle takip edilen bir konu haline geldi. Türkiye'nin önemli ihracat pazarları İtalya, Fransa, İspanya ve İngiltere'deki düşüşler de tedirginlik veriyor. Halen otomotiv ihracatı toplam Türkiye ihracatı içinde yüzde 16 paya sahip. (2010 sonunda bu oran yüzde 15, 3 idi)

    Son 8-9 yıldır sürekli ihracat fazlası veren otomotivde geçen yıl pazarın ithalat ağırlıklı rekor büyümesiyle bu rakam 393 milyon dolara (2009'da 3, 1 milyar dolar fazla vermişti) kadar geriledi. Bu düşüşte ihracatın yüzde 13, ithalatın ise yüzde 51 artması etkili oldu. Bu yılın ilk üç ayında ise ihracat rakamları ithalatın üzerinde seyrediyor. İlk alarm mart sonuçlarında ortaya çıktı; ihracattaki büyüme yüzde 1 düzeyine indi. Avrupa Birliği'nin, Yunanistan ve İrlanda'nın ardından Portekiz'i de krizden kurtarmak için yardım hazırlıklarını başlatması Avrupa pazarlarındaki küçülmenin devam edeceğini gösteriyor. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Genel Sekreteri Prof. Ercan Tezer, İspanya'nın da krizden kurtulmak için AB'den yardım istemesi halinde 19 milyar dolarlık otomotiv ihracat hedefinde şaşma yaşanabileceği uyarısında bulundu.

    Öte yandan otomotivde cari açık oluşması, sadece iç pazarın ithalat ağırlıklı olarak büyümesine de bağlı değil. Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar ise dış ticaret dengesinde ithalatın artması kadar ihracatta yaşanan daralmaların etkili olacağını kaydetti. Otomotiv İhracatçı Birliği verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde Türkiye'nin en büyük ihracat pazarları içinde Almanya dışında önemli düşüşler kaydedildi; İtalya'ya yapılan otomotiv ihracatı geçen yıla göre yüzde 12 azalarak 231, 7 milyon dolara, Fransa'ya yapılan otomotiv ihracatı yüzde 23 azalarak 217, 4 milyon dolara, İspanya'ya yapılan otomotiv ihracatı ise yüzde 18 azalarak 96, 8 milyon dolara geriledi. İngiltere'ye yapılan ihracatta da yüzde 7 azalma oldu. Siyasi istikrarsızlık içindeki komşu ülkelerden mart ayında Libya'ya ihracat tamamen dururken, Mısır'a yüzde 70, Yemen'e yüzde 74, Suriye'ye yüzde 54, Fas'a yüzde 16 düzeyinde geriledi.

    Kaynak: OtomobilGazetesi.com / Otomobil

    Otomobil Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title