Haberler

    Otomobile Yeni Yıl Zammı Geliyor

    Otomotiv Sektörünün Genelde Ocak Ayına Bıraktığı Zamlar, Son Zamanlarda Euro'nun Değer Kazanmasıyla Neredeyse Kesinleşti.

    2010 yılının bitmesine beş gün kala otomobil bayileri yoğun günler yaşıyor. Her yıl aralık ayında olduğu gibi şirketler için alınan araçların sayısı artarken, bireysel müşteriler yeni yıl zammına yakalanmamak için hızlı hareket ediyor. Son iki haftada 1,94 TL seviyelerinden 2,04 liraya çıkan Euro'daki artışın da ocakta fiyatlara yansıtılma beklentisi var. Sektörün lider firmalarından Ford Otosan'ın Genel Müdür Yardımcısı Aykut Özüner, yılın son aylarında yoğun rekabet sebebiyle fiyatların enflasyon karşısında sabit tutulduğunu belirterek, "Genelde fiyat düzenlemesi ocak ayına bırakılır. Bu yıl ilaveten kurdaki yükseliş de eklendi. Tahmin ediyorum ocak ayında gelecek siparişler için fiyatlar artacaktır." dedi. Özüner, zam oranına yönelik olarak da, "Önceki yıllara baktığımızda şirketlerin ocak ayına ortalama yüzde 3-5 zam oranlarıyla girdiğini görürsünüz." değerlendirmesini yaptı. Özüner, bu ay bir şekilde siparişini veren müşterilere ocak-şubat ayında teslimat yapılsa da muhtemel fiyat artışlarının yansıtılmayacağını kaydetti.

    TRANSiT YATıRıMıYLA ON YıLı GARANTiLEDi

    Kısa bir süre önce 630 milyon dolarlık Transit yatırımını açıklayan Ford Otosan, böylece gelecek 10 yılı garanti altına aldı. Global krizin etkilerini üzerinden çabuk atan şirket, geçen yılın sonunda 7 bin 593 olan çalışan sayısını eylül ayı sonunda 8 bin 199'a çıkardı. Geride kalan 9 ayda alınan 600 yeni çalışan arasına önümüzdeki yaz aylarından itibaren yenilerinin eklenmesi bekleniyor. Yeni yatırıma hazırlıkla birlikte fabrikaya yeni işçi alınması ve Ar-Ge mühendisi sayısının da bine çıkarılması hedefleniyor.

    Transit modelinin 45 yıllık bir mazisi olduğunu dile getiren Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, sınıfının lideri ürünün yeni jenerasyonunun da Türkiye'de üretilecek olmasının önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Ford Otosan'ın bu yatırımla birlikte istihdam, üretim ve ihracat konusunda gelecek 10 yılının garanti altına alındığını vurgulayan Otay, bu doğrultuda yeni eleman alımına başlayacaklarını duyurdu. "Gebze'deki Ar-Ge merkezimizde yürütülen motor ve aktarma organları projeleri ile aynı zamanda Ford'a bir Ar-Ge üssü olarak da destek veriyoruz." diyen Otay, üçüncü vardiyanın devreye girmesiyle ek mavi yaka istihdam imkânı doğacağını, ürün geliştirme birimlerindeki büyümeye paralel Ar-Ge mühendisi sayısının da artacağını kaydetti. Ford Otosan, lokomotif modeli Transit'i yenilemek için 3 yılda toplam 630 milyon dolarlık yatırım yapacak. Şirket, yeni modelle birlikte 3'üncü vardiyaya geçecek ve 320 bin adetlik üretim kapasitesini tamamen dolduracak. Fabrika kanadında yeni yatırımla birlikte işlerin yolunda gittiği Ford'da iç pazarla ilgili sonuçlar da iyi. Şirket, 11 aylık iç pazar satışlarında otomobil ve hafif ticari toplamında 95 bin adedi geçti. Böylece diğer Koç Holding ortaklığı Fiat'ı 8 bin adet geride bırakan Ford, yıl sonunda 120 bin adetlik satışa ulaşmayı hedefliyor.

    Aileler için koltuk sayısı 7'ye çıktı

    Ford, ilk olarak Autoshow fuarında görücüye çıkardığı aile otomobili C-Max'i izmir'de tanıttı. Şirketin 'One Ford' adını verdiği dünya otomobili kavramına uygun olarak geliştirilen araç, 5 ve 7 koltuklu iki farklı karoser tipinde 42 bin 500 TL'den başlayan fiyat etiketiyle yola çıkıyor. Genel Müdür Yardımcısı Aykut Özüner, pazardaki müşteri taleplerine göre 8 yıl önce ortaya çıkan bu sınıfın özellikle şehir içindeki aile otomobili beklentisine cevap verdiğini söyledi. Bu sınıfta Ford'un önceki C-Max'le ortalama yüzde 20 pazar payı yakaladığını kaydeden Özüner, yeni modelle birlikte bu beklentinin yüzde 25'e çıktığını dile getirdi. Ford, C-Max ve 7 koltuklu Grand C-Max modellerinden 2011'de toplam 2 bin 500 adet satmayı hedefliyor. Yeni Grand C-Max'te segmentinde ilk defa uygulanan arka kayar kapı özelliğinin yanı sıra ikinci sıradan üçüncü sıraya koridor geçiş ve arka koltuk konfigürasyonunu ihtiyaca göre anında değiştirebilme imkânı veren katlanır koltuk sistemi dikkat çekiyor. Ford, C-Max serisinde dizel motorun yanı sıra yeni geliştirilen 180 beygir güç sunan EcoBoost benzinli motor ailesini de ilk olarak yola çıkarıyor.

    MEMDUH TAŞLıCALı iZMiR - 27.12.2010

    ZAMAN

    Kaynak: OtomobilGazetesi.com / Otomobil

    Haberler

    Bakmadan Geçme

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title