Haberler

Otomobil Satışları Dibe Vurdu, ABD İkinci Dünya Savaşı Günlerine Döndü

Dünyayı Saran Finansal Kriz, ABD'de Otomobil Pazarına Büyük Darbe Vurdu. ABD'de Otomobil Satışları Ekim Ayında Yüzde 32 Geriledi. Satışı En Çok Düşen Otomotiv Grubu Yüzde 45'le Gm Oldu. Gm, İkinci Dünya Savaşı'ndan Bu Yanaki En Düşük Satış Rakamlarına İndiğini Duyurdu.

Dünyayı saran finansal kriz, ABD’de otomobil pazarına büyük darbe vurdu. ABD’de otomobil satışları ekim ayında yüzde 32 geriledi. Satışı en çok düşen otomotiv grubu yüzde 45’le GM oldu. GM, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yanaki en düşük satış rakamlarına indiğini duyurdu.

DÜNYANIN en büyük otomobil pazarı Amerika’da otomobil satışları ekim ayında General Motors’un (GM) yüzde 45’lik düşüşünü izleyerek yüzde 32 geriledi ve son 25 yılın en düşük seviyesine indi. Chrysler ile birleşmesi gündemde olan General Motors, (GM) ekim ayının en fazla kan kaybeden şirketi olurken, bir diğer Amerikan otomotiv devi Ford’un kaybı ise yüzde 32’yi buldu.

İkinci Dünya Savaşı gibi

General Motors, ekimde ABD’de kişi başına otomobil satışlarının İkinci Dünya Savaşı’ndan beri en düşük düzeyde gerçekleştiğini belirtti. Ekim ayında Toyota’nın satışları yüzde 23 düşerken, Honda’nın satışlarında ise yüzde 25’lik kayıp yaşandı. Ancak zayıf yenden destek alan bu şirketlerin hisseleri Tokyo Borsası’nda yükseldi. Aynı dönemde Nissan’ın satışları yüzde 33, , Chrysler ’ın satışları ise yüzde 35 geriledi.

İkisi artırdı

Amerika’da en fazla satış yapan 4 otomotiv devinden sadece iki tanesi bu yıl içinde aylık bazda artış sağladı. Toyota, Nisan ayında satışlarını artırırken, GM ise ocak ayında satış artışı yaşadı. Chrysler ve Ford ise 10 ay boyunca satışları düşen şirketler oldu. Amerika’da ekim ayında satışlarını artıran markalar ise BMW Grubuna bağlı MINI ile Volkswagen bünyesindeki Audi oldu. MINI satışlarını yüzde 56 artırırken, Audi ise yüzde 1’lik artış yaşadı. VW’nin satışları ise Ekim ayında 7.9 düştü. Ekim ayındaki büyük düşüşten Porsche, Isuzu ve Suzuki de nasibini aldı ve satışları yüzde 45’in üzerinde geriledi. Satış verilerini dün açıklayan dört Avrupa ülkesinde de ekonomik yavaşlamanın satışları etkilediği görüldü. Otomobil satışları İspanya ’da yüzde 40, İtalya ’da yüzde 19 azaldı.

12 aydır geriliyor

Amerika’da satışların Şubat 1983’ten bu yana ki en alt seviyesine gerilemesinde ekonomide yaşanan olumsuzluklara, banka ve finans kurumlarının otomobil kredisi sağlama konusunda ürkek davranmasının da eklenmesi etkili oldu. ABD’de otomobil ve hafif ticari araç satışları son 15 yıldır ilk defa geçtiğimiz eylülde aylık 1 milyon eşiğinin altına düştükten sonra Ekim’de 838 bin 556 adede kadar indi. ABD’de otomobil satışları art arda 12 aydır gerilerken, analistler tarafından izlenen ABD toplam yıllık otomotiv satışları ise ekimde yıllık bazda 10.6 milyonu buldu. Satışlar, geçen yıl ekim 16 milyondu.

GM’nin değeri 80 yıl geriye gitti Chrysler ile evlilik göründü

DEĞERİ 80 yıl geriye giden General Motors ve Chrysler’in sahibi yatırım şirketi Cerberus birleşmek için hükümetten 10 milyar dolar yardım istedi. Hükümet fonunun birleşmiş şirketteki yaklaşık 3 milyar dolar değerindeki imtiyazlı hisse değişimini içerdiğini, ABD Hazinesi’nin birleşmeyi kolaylaştırmak için doğrudan yardım talebini düşündüğünü ve kararın bu hafta verilebileceğini söyledi. GM, Chrysler ile birleşmek için geçen aydan bu yana Cerberus ile görüşmeleri yürütüyor. Ancak, kredilerin kısıldığı ve küresel otomotiv satışlarının hızla düştüğü bir dönemde anlaşmayı finanse etmek ya da yatırımı garanti altına almak zor olduğu için görüşmeler sıkıntılı gidiyor. Bu yıl hisseleri yaklaşık yüzde 80 değer kaybeden GM’nin 3 milyar dolar tutarındaki piyasa değeri, şirketin 1929 yılındaki piyasa değerinin altına düşmüş bulunuyor.

DÜNYADA KRİZ GÜNLÜĞÜ

ABD Hazinesi 700 milyar dolarlık kurtarma fonundan yararlanarak General Electric, GE Capital, CIT Group gibi şirketlere yardım etmeyi planlıyor.

ABD’de FDIC ve Hazine’nin birlikte yürüttüğü icra ile ev satışını engellemeye dönük çalışmalarda sona yaklaşılıyor.

İspanya’da bir ayda 6 bin kişi işini kaybetti.

UBS mönümüzdeki çeyrekte zarar yazabileceğini açıkladı

Royal Bank of Scotland üçüncü çeyrek için 206 milyon pound ek zarar açıkladı.

Dünyanın en büyük ikinci sigortacısı İsviçreli Re üçüncü çeyrek için 572 milyon İsviçre Frangı kayıp açıkladı.

ABD’de Demokratlar en az 100 milyar dolarlık ek bir canlandırma paketi için baskıyı artırdı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title