Haberler

"Otomobil Alırken Ülke Ekonomisini de Düşünün"

Otomobil pazarının her geçen gün büyüdüğü Türkiye'de, kullanılan otomobillerin yüzde 78'inin ithal modellerden oluşması, dış ticaret açığının artmasında önemli bir etken durumunda bulunuyor T...

MEHMET ÖZCAN - Otomobil pazarının her geçen gün büyüdüğü Türkiye'de, kullanılan araçların yüzde 78'inin ithal modellerden oluşması, dış ticaret açığının artmasında önemli bir etken durumunda bulunuyor.

Toyota Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Orhan Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki otomobil sektörünün, Avrupa'ya oranla çok iyi durumda olduğunu söyledi.

Avrupa'daki otomobil pazarının küçüldüğüne işaret eden Özer, bu nedenle Avrupalı markaların, Türkiye pazarına daha fazla yöneldiğini dile getirdi.

Özer, Avrupa'da ciddi oranda büyüyen iki ülkenin bulunduğunu dile getirerek, "Bunlar Türkiye ve İngiltere. İki ülkede de ithal araç sayısı ciddi şekilde arttı. Türkiye pazarı, otomobil markaları için cazip geliyor. İlk 10 ayda Türkiye'de otomotiv üretimi yüzde 5 artarken, toplam pazar yüzde 9 artış göstermiş. Buna karşılık ithalat yüzde 20 artmış. Yani Türkiye pazarı, aslında artarak büyüyor ama ithal araçlar baskın durumda" diye konuştu.

Türkiye'de üretilen otomobillerin ülke ekonomisine önemli katkı sağladığını vurgulayan Özer, şöyle devam etti:

"Türkiye'de üretilen otomobiller, daha çok tercih edilmeli. Bu, ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli, bugün gelinen durum bu noktada farklı bir görüntü çizmekte.Yüzde 78 oranında bir ithalat var ve dış ticaret açığı bakımından iyi bir oran olmadığı kanısındayım. Bu konuda benzer araçlar alırken daha bilinçli olunması gerektiğini düşünüyorum. Eşit seçme şartları olduğunda, ülke ekonomisine katkı sağlamak için ülkemizde üretilen otomobillerin tercih edilmesi önemli."

Özer, motoru Polonya'dan almalarına rağmen ürettikleri otomobilin yerlilik oranının yüzde 55 olduğuna vurgu yaparak, "Türkiye'de üretilen araçlar, ithal araçlarla aynı değil. Marka isimleri yabancı olabilir ama katma değer açısından Türkiye'de üretilen araçlar büyük oranda yerli katma değer taşıyor" dedi.

Döviz kurlarındaki hareketliliğin de otomotiv sektörü açısından önemli olduğuna dikkati çeken Özer, bu durumun son aylarda dengelendiğini ve rekabetçilik açısından sanayiciye güç kazandırdığını sözlerine ekledi. - Sakarya

Kaynak: AA / Ekonomi

Orhan Özer Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title