Haberler

Otobüs Şoförlerinin Zorlu Eğitimi

İzmir'de pratik ve psikoteknik sınavları kazandıktan sonra eğitim görerek hizmete başlayan belediye otobüsü şoförleri, ileri sürüş ve öfke kontrolü dersleri almaya devam ediyor.

İzmir'de pratik ve psikoteknik sınavları kazandıktan sonra eğitim görerek hizmete başlayan belediye otobüsü şoförleri, ileri sürüş ve öfke kontrolü dersleri almaya devam ediyor.

AA ekibi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğünün Limontepe'deki otobüs garajı ve eğitim tesisinde, otobüs şoförlerinin zorlu eğitimini görüntüledi.

ESHOT Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları Eğitim Dairesi Başkanı Süleyman Pehlivanoğlu, şoförlüğün gerçekten zor bir görev olduğunu, bu nedenle işe alımlarda çok titiz davrandıklarını söyledi.

Pehlivanoğlu, belediye otobüs şoförlüğü için öncelikle 5 yıllık E sınıfı ehliyet sahibi, 36 yaşından küçük ve en az ortaokul mezunu olmanın şart koşulduğunu ifade etti.

Başvuran şoför adaylarının psikoteknik ve pratik sınavlardan geçirildiğini anlatan Pehlivanoğlu, testlerdeki başarı oranının yüzde 30 olduğunu kaydetti. Bu sınavdaki başarının da otobüs kullanmak için yeterli olmadığını belirten Pehlivanoğlu, simülasyon cihazının başında şoförlerin hatalarını belirlediklerini, Limontepe'deki eğitim alanında da kendilerine teorik ve pratik dersler verdiklerini bildirdi.

Otobüs şoförlerinin "insan ilişkileri", "stresle mücadele", "öfke kontrolü" eğitimlerinden geçmeden göreve başlayamayacağını vurgulayan Pehlivanoğlu, "Bu eğitimleri 1,5- 2 yılda bir yeniliyoruz" dedi.

Eğitimden geçen şoförleri de "dedektif" gibi izlediklerini anlatan Pehlivanoğlu, şöyle konuştu:

"Sistemi kurduğumuzdan bu yana kazalar yüzde 10 azaldı. Şoförlerimizin hataları da yok denecek kadar az. Otobüs şoförlerimizin her konuda ellerinden tutuyoruz. Şoförlerle sadece direksiyon başında değil her zaman ilgileniyoruz. Bizim şoförlerimiz eşini dövmez ama böyle bir durumla karşılaşırsak tedaviye alınır."

Eğitim alanındaki manevralar

İleri sürüş teknikleri eğitmeni Muaz Filibe, belediye otobüs şoförlerine 2011'den bu yana ders verdiklerini, en zor durumlarla baş etmeyi öğrettiklerini söyledi.

Şoförlerin her koşulda otobüsleri kullanmayı bilerek trafiğe çıktığını belirten Filibe, şöyle devam etti:

"Biz güvenli şekilde otobüs kullanmayı öğretiyoruz. Hataların çoğu şerit değiştirmekten kaynaklanıyor. Vatandaşlarımız da biraz aceleci davranıyor. Biz kazayla karşılaşmadan önlem almak istiyoruz. 50 kilometre hızla giden bir şoför kazaya karıştıysa, ona burada '40 kilometre hızla gitseydi nasıl sonuç alırdı?' sorusunun cevabını veriyoruz. Böylelikle gaza basarken daha temkinli oluyor."

Şoförün de şikayeti var

Simülasyon cihazı başında direksiyon testinden geçen şoför Muammer Köse, 2 yıldır Gaziemir hattında görev yaptığını, vatandaşların kendilerine en çok otobüs güzergahları hakkında soru yönelttiğini kaydetti.

Otobüs şoförlüğünün zor bir zanaat olduğunu vurgulayan Köse, "En çok küçük araçların bizi yok saymasına sinirleniyoruz. Sinirlenmiyoruz dersek yanlış olur ama öfkemizi kontrol ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title