Haberler

Oto Tamircisi Türkmenoğlu; " Böyle Giderse Bizim Gençler de Değiştirmeci Olacak"

Uşak’ta 35 yıldır oto tamircisi olarak hizmet veren 46 yaşındaki Ali Türkmenoğlu kalifiye eleman yetişmediğine dikkat çekti.

Uşak'ta 35 yıldır oto tamircisi olarak hizmet veren 46 yaşındaki Ali Türkmenoğlu kalifiye eleman yetişmediğine dikkat çekti. Araç tamir maliyetlerinde Avrupa'nın en ucuz ülkesi olduğumuzu hatırlatan Türkmenoğlu;" Sistem böyle devam ederse araç tamir ücretleri Avrupa'daki gibi olur. Onlar değiştirmeci biz tamirciyiz ama böyle giderse bizim gençler de değiştirmeci olacak."dedi.

Eskiyle kıyasladığımızda işlerinin de imkanlarının da iyi olduğunu vurgulayan Tükrmenoğlu ; "Her şeyi bulabiliyoruz ama işçilik ucuz, müşteriye sorarsanız pahalı. Avrupa'ya göre kıyasladığımızda çok ise çok ucuz, kalitemizde iyi tabi bizde tamirat daha çok Avrupa daha çok değiştirme yönünde çalışıyor bizde bu yöne doğru gitsek de şu an tamirler hala yapılıyor, kaporta aksamı genelde tamir ediliyor. Avrupa'dan gelen arkadaşlar orada tamir işinin çok az olduğunu sanayinin daha çok değiştirme üzerine olduğunu söylüyorlar. Bunları göz önüne aldığımızda bizim aldığımız ücretler emeğimizin karşılığı değil, adam iki arabadan bir araba yapıyor. Biz şu anda en az Avrupa'daki kadar kaliteli işçiliği onun çok çok aşağı fiyatlara yapıyoruz. Parçanın yenisin alıp takmak bizim için ustalık değil. Yeri geliyor araç sahipleri bunu kendileri de yapıyor." dedi.

Uşak'ta araç tamiri denince ilk akıla gelen yelerden biri olan yeni sanayi sitesinin kendilerine dar geldiğini söyleyen Türkmenoğlu çırak sıkıntısı yaşadıklarını da sözlerine ekledi. Türkmenoğlu; " Böyle giderse işçilik ücretleri açısından Avrupa'yı yakalayacağız. Yeni ustalar yetişmeyince ne olacak? Usta azalacak, işyeri azalacak, yapan çok olsa da katile azalacak. Adam 3 sene çalışmadan ben ustayım diye dükkan açıyor tabi bu kaliteyi etkileyecek. Bu biraz da eğitimle alakalı bir şey. Adam sanat okuluna gidiyor, ben buradan bir şey olamayacağım diyor okumuyor da. Aslında okumak da yetmiyor, pratiğini yapması lazım, pratiğini yapmadan bu işi öğrenemez. Benim çıraklığım yaklaşık 10 yıl sürdü. Motor bölümünden mezun olan bir öğrencinin de 3-4 yıl tamirhanelerde çalışması lazım. Okulundan mezun olarak bu işi yapan Uşak'ta 3-5 kişi var. Tabi öğrencilerin bu mesleği sevmesi ve yanımıza çalışmaya geldiklerinde istekli olmaları lazım, zorla bu işi yaptırmaya çalışırsak olmuyor." şeklinde konuştu.

Eğitim süresinin uzamasının usta çırak ilişkisine ket vurduğunu iddia eden Türkmenoğlu; " Sadece bizim meslekte değil bu usta çırak ilişkisiyle öğrenilen hemen hemen bütün mesleklerde bu sıkıntılar yaşanmaya başladı. Şimdi çocuk 17-18 yaşında liseyi bitiriyor bu yaştan sonra buraya gelip çıraklık yapması zor, o yaştaki bir genç ile usta çırak ilişkisi kurmak zor oluyor en ufak bir anlaşmazlıkta bırakıp gidiyor, aileler de destek çıkmıyor. Bizim sokakta 15-20 esnaf varsa bunun ikisinde üçünde çırak var, hadi ben kötüyüm bende çırak durmuyor buradaki esnafların hepside mi kötü. Sistem böyle devam ederse araç tamir ücretleri Avrupa'daki gibi olur. Onlar değiştirmeci biz tamirciyiz ama böyle giderse bizim gençler de değiştirmeci olacak."

Araçlardaki elektronik aksamın gün geçtikçe arttığın söyleyen Türkmenoğlu; " Biz de boş durmuyoruz kendimizi geliştiriyoruz. Her ne kadar üreticiler araçlarının kendi servislerine gelmesi için ellerinde geleni yapsalar da biz şu an servislerde yapılan bütün işlemleri tamirhanelerimizde yapabiliyoruz. Onun programları piyasada var, biz bu anlamda kendimizi geliştiriyoruz. En son model araç bile olsa mekanik kısmında hiç sorun yaşamayız, elektronik alanında da uzmanlaşmış arkadaşlarımız var, bunun malzemesi yedek parçası olduktan sonra yapılmayacak bir şey değil" dedi. - UŞAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Uşak Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title