Haberler

Otistik Çocuklar Trafik İhlallerine "Dur" Dedi

Türkiye'de, otistik ve down sendromlu çocukların rehabilitasyonu amacıyla uygulanan "61 Gönüllü Toplum Polisi Projesi" kapsamında polislik eğitimi verilen 61 engelli çocuk, Trabzon'da polisler ile trafik uygulaması yaptı Sürücüler ile çocuklar arasında ilginç diyaloglar yaşanan uygulamada, gönüllü polisler.

TUNCAY BEKAR - Trabzan'da, otistik ve down sendromlu 61 çocuk, aldıkları eğitimin ardından sürücüleri denetledi, kurallara uymayanlara ceza yazılmasını sağladı.

Emniyet Müdürlüğüne bağlı Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ile otistik ve down sendromlu çocukların eğitim gördüğü Erdoğdu Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve İş Uygulama Merkezi, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz'ün desteğiyle polisliğe ilgi duyan çocuklara, polislik eğitimi verilmesi, rehabilitasyonlarına yardımcı olunması ve toplumda farkındalıklarının artırılması amacıyla bir süre önce "61 Gönüllü Toplum Polisi Projesi" adı verilen uygulama başlatıldı.

Uygulama kapsamında 61 otistik ve down sendromlu çocuğa, Trabzon Polis Meslek Yüksekokulu ve kentteki çeşitli emniyet birimlerinde, kelepçe takma, toplumsal olaylara müdahale ve trafik gibi konularda eğitim verildi. Daha sonra söz konusu çocuklar, trafik kurallarına dikkati çekmek için eski Sahil Yolu'nda polislerle trafik uygulaması gerçekleştirdi.

Trabzon Toplum Destekli Polislik Şube Müdürü Mustafa Erkal Anay ile Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Turgay Özkan'ın koordinasyonunda trafik polisleri ve toplum destekli polisler ile uygulama yapan otistik çocuklar, araçları durdurup sürücülerin trafik kurallarına uyup uymadığını denetledi.

Sürücülerin ehliyet ve ruhsatlarına bakan ve emniyet kemeri takıp takmadıklarını kontrol eden gönüllü polislerin uygulaması sırasında sürücüler ile aralarında ilginç diyaloglar yaşandı. Denetimde ehliyeti olmayan ya da kurallara uymadıkları anlaşılan sürücülere otistik çocukların uyarısıyla polislerce ceza uygulandı.

Uygulamaya takılan sürücülerden Ahmet Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin ve trafik uygulamasının güzel olduğuna değinerek, "Bu uygulama hem çocuklar hem sürücüler açısından güzel. Özellikle otistik çocukların yetişmesi açısından önemli. Günümüzde herkes trafikte, trafik kazalarını da görüyoruz. Trafik uygulamalarının sık sık yapılması da çok doğal" diye konuştu.

Otistik ve down sendromlu çocukların topluma kazandırılması gerektiğini vurgulayan Sağlam, "Onlar engelli, bizim ne zaman engelli olacağımız belli değil. Onlar belkide bizden daha şanslı. Onun için onları kazanmamız lazım" ifadelerini kullandı.

"Çocukları seversek ülkemiz de kalkınır biz de kalkınırız"

Sürücülerden, bir inşaat şirketinin müdürü olan eski öğretmen Hakkı Aytekin de uygulamadan memnun kaldığını ve çocuklara sevgi gösterilmesi gerektiğini belirterek, "Her şey sevgiden geçiyor. Ben 1966'da öğretmenlik yaptım. Öğrencileri sınav yaparken bir çocuğu kucağıma aldım. O çocuk 45 yıl sonra beni arayıp 'nasılsın, ne yapıyorsun' dedi. Niye aradığını sorduğumda, 'beni kucağına almıştın' dedi. Biz çocukları seversek, onlara güzellikleri aktarırsak o zaman ülkemiz de kalkınır biz de kalkınırız" dedi.

Trafik uygulaması yapan otistik Onur Beyazlı'nın babası Celal Beyazlı da otistik ve down sendromlu çocukların ilgiye ihtiyacı olduğunu ve eğitimle topluma kazandırılabileceklerini söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:

"Otistik çocuklar ilgi, alaka isteyen çocuklardır, iyi bir eğitimle topluma kazandırılabilirler. Bu uygulamalar bu çocukları belirli seviyeye getirebilir ancak bu eğitimler sadece öğretmenlerin vereceği eğitimle olacak şey değil, ailenin, toplumun da katkısı lazım. Engelli çocuklar konusunda toplumun daha bilinçli olması gerekir. Toplumumuzda halen engelli çocukları sokakta yürürken görüp dalga geçen insanlarımız var. Fakat böyle uygulama ve eğitimlerle toplumun bilinçleneceğine ve bu çocukların topluma kazandırılacağına inanıyorum."

Projeye katılan 61 otistik ve down sendromlu çocuğa, polislik eğitimlerini tamamladıktan sonra "gönüllü polis" kimliği verileceği belirtildi. - Trabzon

Kaynak: AA / Yerel

Abdil Celil Öz Ahmet Sağlam Trabzon Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title