Haberler

    TSK Destekli ÖSO, YPG'nin Yolunu Kesti

    Güncelleme:

    Halep'in kuzeyinde, Türkiye sınırından yalnızca 30 kilometre uzakta bulunan stratejik öneme sahip El Bab'ın Türk Silahlı Kuvvetleri'nin desteğini alan Özgür Suriye Ordusu güçlerinin kontrolüne geçmesinde sona yaklaşıldı.

    İKİ KÖYDE KONTROL SAĞLANDI

    Fırat Kalkanı harekatının 85'inci gününe ilişkin TSK'dan yapılan bilgilendirmeye göre, ÖSO güçleri, IŞİD'in kontrolündeki El Bab'a olan mesafeyi kuzeyde bazı bölgelerde 1 kilometreye kadar indirirdi. ÖSO güçleri, El Bab yakınlarındaki Kabbasin ve El Kufayr köylerinde tamamen kontrolü sağladı.

    YPG'NİN EL BAB'A İNİŞ YOLUNU KESTİ

    El Kufayr, El Bab'ın batısında, YPG'nin elinde bulunan Afrin'in ise güneydoğusunda. Kabbasin ise El Bab'ın kuzeydoğusunda, YPG'nin kontrolündeki Menbiç'in güneydoğusunda. YPG güçleri, ÖSO'dan daha hızlı davranıp, bu iki köyü alarak El Bab'ın kapısına dayanma planları yapıyordu. Ancak ÖSO, El Kufayr ve Kabbasin'i ele geçirerek, YPG'nin hem El Bab'a iniş yolunu kesti, hem de Afrin ile Membiç'i birleştirme set çekti.

    KÜRT KORİDORU PLANI ÇÖPE

    ÖSO'nun El Bab'ı ele geçirmesiyle YPG'nin Türkiye sınırında Kürt koridoru kurma planı büyük darbe alacak. ÖSO'nun Suriye'nin kuzeyinde ele geçirdiği alan bin 720 km2'yi bulurken, çatışmalarda 1 muhalif yaşamını yitirdi, 14 muhalif de yaralandı.

    ERDOĞAN: EL BAB'A 2 KİLOMETRE KALDI

    Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Pakistan'a hareketinden önce düzenlediği basın toplantısında El Bab operasyonuyla ilgili "Şu anda 2 km gibi bir mesafede Özgür Suriye Ordusu. Öyle zannediyorum ki, çok fazla zaman kaybetmeden El Bab süreci tamamlanacaktır" dedi. Erdoğan, Menbiç'le ilgili ise başta ABD olmak üzere koalisyon güçlerinin verdikleri sözlerini 'bugün yarın' tutmasını beklediklerini söyledi.

    YPG: ÇEKİLİYORUZ

    Öte yandan YPG, yazılı bir açıklama yayımlayarak, ağustosta ABD'nin hava operasyonları desteğiyle ele geçirdikleri Menbiç'ten ayrılarak Fırat Nehri'nin doğusuna çekileceklerini duyurdu. ABD Başkanı Obama'nın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk ise Twitter'da yaptığı açıklamada, "Dönüm noktası: IŞİD sonrası güvenliği korumak için yerel birimlerin eğitiminin tamamlanmasının ardından tüm YPG birimleri Menbiç'ten ayrılacak ve Fırat'ın doğusuna dönecek" dedi. Türkiye daha önce YPG'nin Menbiç'teki varlığının devam ettiğini raporlamıştı.

    NEDEN ÖNEMLİ

    - Menbiç'in 45 km batısında, Cerablus'un 60 km güneybatısında yer alan, halen IŞİD'in kontrolündeki El Bab, bölgede çatışan tüm güçler için kritik önem taşıyor. El Bab, PYD'nin tek taraflı ilan ettiği Cezire ve Kobani kantonlarıyla Hatay'ın karşısındaki Afrin kantonunu birleştirmek için kritik bir noktada bulunuyor.

    - 15 Ağustos'ta YPG liderliğindeki SDGi, Menbiç'i aldığında, yeni hedeflerinin batıdaki El Bab olduğunu açıklamıştı. Büyük tepki gösteren Türkiye ise Fırat'ın batısının kendilerinin 'kırmızı çizgisi' olduğunu belirterek, IŞİD'ten geri alınan kentteki YPG'lilerin Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesini istiyordu.

    - El Bab'ı ÖSO'nun ele geçirmesi durumunda YPG'nin Türkiye sınırında Kürt koridoru kurma planı engellenmiş olacak.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Türkiye Suriye Afrin Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title