Haberler

Osmanlının Eski Merkezine 2.5 Milyon TL'lik Makyaj

Kazandığı zaferlerle Türk İslam tarihine yön veren I. Murat Hüdavendigar Han tarafından idare merkezi olarak kullanılan ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce 2.5 milyon TL harcanarak çevresi yenilenen cami ve külliye törenle hizmete açıldı.

Kazandığı zaferlerle Türk İslam tarihine yön veren I. Murat Hüdavendigar Han tarafından idare merkezi olarak kullanılan ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce 2.5 milyon TL harcanarak çevresi yenilenen cami ve külliye törenle hizmete açıldı.

Çekirge'de bulunan külliyenin avlusunda yapılan törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Murao-ı Hüdavendigar ile onun kurduğu cami ve külliyenin şehrin en önemli ziynetlerinden biri olduğunu vurgulayarak, yapılan düzenlemede emeği geçenlere teşekkür etti. Bursa'ya hizmet etmenin kendileri için büyük onur olduğunu kaydeden Başkan Altepe, "Yaptığımız her açılış büyük mutluluk. Çünkü bu şehrin her bir köşesine hizmet götürmek, ecdat emanetlerini tekrar kullanır hale getirmek bizlere ayrı bir heyecan veriyor. Burası dünya tarihinin yazıldığı yerlerden, eski bir devlet merkezi. Yüzyıllar sonra tekrar bu eserleri gün yüzüne kavuşturmak mutluluk verici" dedi.

Bursa'nın, yaptıkları çalışmalarla 25 dalda Türkiye'ye, 6 dalda da dünyaya örnek olduğunu belirten Başkan Altepe, en fazla hazzı tarihi eserlerin ayağa kaldırılmasından aldıklarını ifade etti. Birçok tarihi eserin son yıllarda yenilendiğini vurgulayan Başkan Altepe, "Attığımız kararlı adımlar sonucu, Bursa adeta yaşayan bir tarih şehri oldu. Restorasyon ve rekonstrüksiyon örneklerimiz, UNESCO için klavuz oldu. Bursa, tarihle ilgili Avrupa ve dünyadaki tüm toplantılara bilirkişi olarak çağrıldı. Tüm bunlar gurur verici" diye konuştu.

Törene katılan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ise, Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi mirasın ayağa kaldırılmasında kilit çalışmalar yürüttüğünü söyledi.  Tarihi çarşı ve hanlar bölgesiyle hisar bölgesi olarak bilinen aksta restore edilmedik tarihi eser bırakılmadığını kaydeden Dündar, "Burası da hem dünya, hem de Osmanlı tarihi açısından önemli bir merkez. Bizler kuruluş ruhunu bu tür çalışmalarla yaşatıyor ve geleceğe aktarıyoruz. İnşallah halkımız teveccüh edecek, 30 Mart seçimlerinden sonra da benzer çalışmaları daha da artırarak sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

Çekirge Mahallesi Muhtarı Mehmet Taşkesen de yaptığı konuşmada, tarihi ve kültürel miras çalışmalarıyla Çekirge'yi tekrar dünyanın gündemine sokan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye teşekkür etti.

Cami ve türbe çevre düzenlemesi, Bursa Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay tarafından yapılan duanın ardından hizmete açıldı.

Murat Hüdavendigar Cami ve çevresinde Koruma Kurulu'nun onayıyla 4500 metrekarelik alanda düzenleme yapıldı. Çalışmalar çerçevesinde cami ve türbe önlerinde, şadırvan ve çay bahçesinde, granit küp taş, granit taş ve taş duvar düzenlemeleri yapıldı. Cami ve türbeye yalıtım yapılarak, 60-80 santimetrelik cami arkasının kodu düşürüldü. Birlik Vakfı Bursa Şubesi'ne tahsisli Çekirge İmareti binasına ait avlu taş duvar, derz ve havuz imalatlarıyla donatıldı. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Murat Hüdavendigar Recep Altepe Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title