Haberler

Osmanlıca Hakkında En Çok Merak Edilen 10 Soru

Güncelleme:

Geçtiğimiz hafta Antalya'da düzenlenen Milli Eğitim Şurası'nda Osmanlıcanın tüm liselerde zorunlu hale getirilmesi önerisiyle başlayan tartışma giderek sertleşerek sürüyor.

Öneriye destek verenler "Neden Osmanlıca?" sorusuna "Ecdadımızla bağımız koptu. Dedemizin mezar taşını bile okuyamıyoruz" yanıtını veriyor.

Osmanlıca kurslarında ise "15 dakikada öğretiriz" sloganına çok sık rastlanıyor.

15 yıldır Osmanlıca öğreten sahaf Ethem Coşkun da, "geçmişten kopulduğu" görüşünde. Ancak Osmanlıca öğrenmenin mezar taşına indirgenmesini, "Halkın iyi niyetini, siyasi amaçlar için kullanmak" olarak nitelendiriyor.

OSMANLICA HAKKINDA EN ÇOK SORULAN 10 SORU

BBC Türkçe'den Sinan Onuş'un kendisiyle yaptığı söyleşide, "Osmanlıca" tartışması ile ilgili olarak en fazla merak edilen soruları yanıtlayan Ethem Coşkun'un açıklamaları şöyle:

1. Osmanlıca 15 dakikada öğrenilebilir mi?

Osmanlıca dediğiniz aslında Türkçedir. İçinde bugünkü Türkçede olduğu gibi Arapça, Farsça, İtalyanca, Fransızca ve eski Yunanca gibi dillerden geçen birçok kelime vardır. Bugünden farkı, Arap alfabesiyle yazılmasıdır ama Arap alfabesi de değildir.

Çünkü Türk fonetiğine uygun olması için Arap alfabesinde olmayan birkaç harf daha eklenmiştir. Ayrıca Osmanlıca, Arapçadaki kurallara göre okunmaz.

Osmanlıca öğrenmek, tek başına Çalıkuşu gibi matbu eserleri okumak demek değildir. Osmanlıca bilmek, arşivlerdeki herhangi bir evrakı, defteri okuyup anlamaktır. Asıl olan da ağdalı Osmanlıcadır ve onu öğrenmek zordur.

İki aylık hatta bir senelik kursla Osmanlı Paleografyası ve Osmanlı Diplomatikası gibi metodik eğitim alınmadan Osmanlı arşiv vesikası okumak zordur.

2. Osmanlı döneminden kalma mezar taşlarını okumak için ne yapmalıyız?

Hakkıyla Osmanlıca bilmek için biraz Farsça, biraz Arapça bilmek şarttır. En önce ve önemlisiyse Türkçeyi iyi bilmek gerekir.

15 dakikada bir harfi öğrenemezsiniz. Osmanlıcada 18 çeşit yazı türü var. Hangisini öğreneceksiniz? Divane mi, rik'a mı, talik mi, sülüs mü, kufi mi?

Mezar taşı kufi, talik, sülüs ya da girift hatlardan biriyle yazılmış olabilir. Bunlardan birini bilmiyorsanız yine okuyamazsınız. İşte uzmanlık isteyen iş dememizin nedeni budur.

3. Osmanlıca metin okuyor olmak, yazabiliyor olmak anlamına geliyor mu?

Gelmez. Herkes okur ama yazamaz. Yazmanın kaidesi biraz farklıdır ve biraz daha zordur. Örneğin Arapça ve Farsça kelimeler kendi kaidelerine göre yazılır. Bilmezseniz yazamazsınız. Osmanlıca yazmak için de ayrı bir eğitim gerekir.

4. Bir metni okuduğumuzda, içindeki yoğun Arapça ve Farsça kelimeler nedeniyle cümleyi anlamak için günümüz Türkçesine de çevirmek gerekiyor mu?

Evet. Bugün iyi bilenler bile kelimelerin bazılarını anlamak için sözlük kullanıyor.

5. Osmanlıca metinlerde yanlış okumalardan söz edilir. Neden yanlış okumayla sık karşılaşılır?

Okuyan kişi Arapça ve Farsça bilmiyorsa sıklıkla yanlış okuma yapılır.

6. Osmanlıca bilenler Kuran-ı Kerim'i anlayarak okuyabiliyor mu?

Anlayamazlar. Bunun için Klasik Arapça bilmek gerekmektedir.

7. Kuran-ı Kerim'in anlamını bilmeden okuyabilenler Osmanlıca okuyabiliyor mu?

Kuran-ı Kerim okuyabilenler Arapça kelimelere aşina oldukları için Osmanlıcayı sadece çok kolay öğrenirler.

8. Bir genç, Nutuk'un Osmanlıcasını okusa anlar mı?

Zor.

9. Öyleyse yeni bir dil mi öğreniliyor ve bir kişi hayatının hiçbir alanında kullanmayacaksa zorunlu olarak öğrenmesi doğru bir yaklaşım mı?

Osmanlıca yabancı bir dil değildir ama yabancı bir dil kadar zordur. Hakkıyla Osmanlıca bilmek için büyük emek gerekir.

Geçmişi bilmeyenin geleceği hiç olmaz. O nedenle Osmanlıca bilmek gereklidir ama herkesin bilmesi şart değil. İlgisi olanların dışında araştırmacıların, üniversitelerin tarih, edebiyat gibi ilgili bölümlerinde okuyanların iyi bilmesi yeterlidir. Bu nedenle okullarda zorunlu olması yanlış bir karardır ve öğrendikten sonra kullanmayacaksa gereksizdir.

10. Gerçek anlamda öğrenmek kaç yıl alır?

En az iki sene işinizi gücünüzü buna vererek yoğun olarak çalışmak, arşivde zaman geçirmek ve belge okumak şarttır. Her gün en az bir vesika ya da birkaç saat Osmanlıca metin okunmak gerekir.

93 HARF EZBERLEMEK GEREK

Osmanlı Devleti'nin, alfabesini esas aldığı Arapçada 28 harf bulunurken Osmanlı alfabesi 31 harften oluşuyor. Ancak bu harflerin kelimenin başında, ortasında ve sonunda yazılışları ise farklılaşıyor. Böyle olunca da Osmanlıcayı okuyabilmek için 93 harf ezberlemek gerekiyor.

Harfleri ezberlemek ise işin küçük bir kısmını oluşturuyor. Ezberlenen harfleri yan yana koyarak kelime haline getirmek matbu yazı adı verilen kitap yazısına yani basit, temel Osmanlıcaya ilk adım olarak kabul ediliyor.

Ancak Harf İnkılabı'na kadarki sürede dahi basılı eserlerin az olduğu, birçok metnin el yazısıyla kaleme alındığı düşünüldüğünde zorluk kendisini iyice hissettiriyor.

ERDOĞAN REST ÇEKMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Osmanlıca dersi tartışmalarıyla ilgili "İstesenizde istemesenizde öğreneceksiniz" demişti.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Sinan Onuş Antalya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500

Yorumlar (50)

Demokrat:

Osmanlı ne şehitdir ne gazi, büyük abdest yoluna gitti niyazi, yaşasın cumhuriyet, kahrolsun gericiler.

21
23
yanıtYanıtla
HEN:

Size sesleniyorum Osmanlı düşmanları madem Osmanlıyı bu kadar sevmiyorsunuz atalarınız niçin Türkistan dan gelip Osmanlı topraklarına yerleşti. Fakat o atalarınızdan kalan her türlü Mirasi alıyorsunuz değilmi ? Belki atalarınızdan kalan maddi miraslar birçok parçaya bölünüp elinize ulaşmıs olabilir lakin manevi mirasların elinize eksiksiz ulaştığına eminim. En azından atalarınızın kararlarına saygı gösterinki onlarla birlikte kurtuluşa eresiniz.

13
14
yanıtYanıtla
HZ.ÖMERİN KILICI:

SIKINTI SENDE VEDE SANA OYVERENLERDEDİR.

13
12
yanıtYanıtla
peeh:

hadi bakalım koyunlar ilk siz öğrenin biz geliyoruz arkanızdan :D

15
8
yanıtYanıtla
SABIR:

Bu kadar sacma ve gereksiz bir tartisma olabilirmi? Ülke borcu girtlaga kadar, insanimiz issiz, yolsuzluk almis basini gidiyor. Özümüze kavusuyormusuz. Simdiye kadar bilmemeis demek özümüzü onun icin saraylar yapildiki bizde saray dilini konusalim. Allahim akil ver, insanlarin gözünü ac.

16
6
yanıtYanıtla
ezbere devam edin:

Osmanlıca bizim geçmişimizdir 7 yüzyıl yaşayan dünyaya hükmeden bir imparatorluktur. aslını inkar eden soysuzdur. Geçmişimizi öğrenmemizden daha doğal ne olabilir. Olmaması anormallik, ancak bazıları hala ipnotizmanın etkisinden kurtulamıyorlar maalesef ezbere devam .

17
4
yanıtYanıtla
DELETE:

LU LA Lİ LA LU LA CUP CUP. CALA CULA LU LA Lİ LA LU LA CUP CUP. RHMETLİ ŞABANIN ARAPÇA ÖĞRENDİĞİ SAHNE AKLIMA GELDİ

13
8
yanıtYanıtla
deli dumrul:

ALIN SİZE OSMANLI. . . çok istiyorsanız düşünün. . Nüfus 13 milyon, 11 milyon kişi köyde yaşıyordu. 40 bin köy 38 bininde okul yok. Traktör sıfır. Beş bin köyde sığır vebası. İki milyon kişi sıtma, bir milyon kişi frengi, verem, tifüs, tifo salgını, üç milyon kişi trahomluydu, bebek ölüm oranı binde 480’di, her iki bebekten biri ölüyor. sadece 337 doktor vardı. Sadece 60 eczacı sadece 8’i Türk’tü. Diş hekimi, yok. 4 hemşire vardı. 40 bin köy, sadece 136 ebe vardı. Ortalama ömür 40’tı. Yanmış bina sayısı 115 bin, hasarlı bina sayısı 12 bindi. kiremit bile ithaldi. Limanlar, madenler, demiryolları yabancıya aitti. Toplam sermayenin sadece yüzde 15’i Türk’tü. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e miras kalan sadece dört fabrika vardı, Hereke ipek, Feshane yün, Bakırköy bez, Beykoz deri… Elektrik sadece İstanbul, İzmir ve Tarsus’ta vardı. Otomobil sayısı bin 490’dı. Sadece dört şehirde özel otomobil vardı.

12
8
yanıtYanıtla
a & cMobil-ANDROID:

isi gucu birakip muhtesem yuzyili izlediniz simdide trt de dirilis mi uyanismi oamanlicada bonus olarak geldi sirada fes ve salvar daha bu buzdaginin zirvesi boyle millete boyle hizmet

11
8
yanıtYanıtla
deli dumrul:

lan akkoyar sizin polis devletiniz olmasa nah koyarsınız. . . bir. . müslümansan ne yapcan eleştirmekten başka canımı mı alacaksınız ben müslümanım ölümden ötesi yok canımın hakkını verdim doğru olanı savundum derim. . sen allahın verdiği canı almayı ima ediyosun. 2:köpek ölümden korkan ölsün. . . şerefsizler sindirmek o kadar kolay mı lan. . . oyunu kömüre erzağa satan her şeyi yapar ama korkutamaz alçaklar. . akkoyar gelsen ne olacak lan koysan ne olacak elimiz armut toplamıyor. . . 3: eğer devlet görevlisi falansan gel sana MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ün BURSA konuşmasını anlatayım öğren. . . ben TÜRK üm ALLAHA ŞÜKÜR MÜSLÜMANIM DA ŞEREFLİ VE ONURLU HAK YEMEDİM YİYENİ SAVUNMADIM ALLAHA SIĞINDIM rteye değil. . ADIMIN DA HAKKINI VERİRİM. . .

9
9
yanıtYanıtla
Tüm 50 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title