Haberler

Osmanlı Şerbetleri Markalaştırılacak

Şeyh Edebali Üniversitesi ve Bilecik Belediyesi, unutulmaya yüz tutan ve 200'den fazla çeşidi olduğu bilinen Osmanlı şerbetlerini yaptıkları çalışmayla markalaştırarak gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor Üniversitenin Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Bölümü Gıda Teknolojisi Öğretim Görevlisi Kaplan:

MUHSİN ARSLAN - Şeyh Edebali Üniversitesi ile Bilecik Belediyesi, kaybolmaya yüz tutan geleneksel içecek kültürü olan Osmanlı şerbetlerini markalaştırıp gelecek kuşaklara aktarmak ve tanıtmak için çalışma başlattı.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Bölümü Gıda Teknolojisi Öğretim Görevlisi Mesut Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı şerbetini yeniden ön plana çıkartmak için 2 yıl önce öğrencileriyle başlattıkları çalışmaya belediyenin destek verdiğini söyledi.

Özellikle şerbetin içecek kültürünün oluşmasında önemli etkisi olduğunu anlatan Kaplan, "Yörede yetişen meyveler, baharat karıştırarak özel günlerde çeşitli şerbetler yapılarak içecek olarak tüketilmiştir ve günümüze kadar gelmiş. Osmanlı Devleti'nden sonra bütün Avrupa'ya, batı ülkelerine yayılmış bir içecek alışkanlığıdır" dedi.

-"200'den fazla şerbet çeşidi var"

Bilecik'in Osmanlı Devleti'nin kurulduğu bölge olması nedeniyle çalışma yapmaya karar verdiklerini ifade eden Kaplan, şunları kaydetti:

"Osmanlı şerbetleri, Osmanlı Devleti'nden önceki ve sonraki Türk kültürünü içermesi açısından önemli bir yere sahip. Bu yüzden bölgedeki içecek türünü araştırmakla yola başladık. Özellikle yöremizdeki meyve çeşitlerini baharatlarla karıştırıp, özel bir şerbet haline getirdik. Osmanlı dönemindeki şerbete çok yakın bir lezzet haline geldi. Şerbet çeşidi olarak 200'den fazla olmasına rağmen biz yaklaşık 8 çeşitte yoğunlaştık. Bunlardan iki çeşidimiz hiç şeker kullanmadan tamamen yöremizin meyveleri ve baharatlarla karıştırılarak yaptığımız içecek durumuna geldi. Özellikle şeker katılmaması çok önemli. Daha sağlıklı ve hiçbir katkı maddesi ilave edilmeden bir ürün oluşturmuş olduk. Bu ürüne insanlar daha kolay ulaşılabilmeli ve geleneksel içeceğimiz durumunda olan şerbetleri daha da yaygınlaştırmamız gerekiyor."

-"Gazlı içeceklerin sağlığa zararlı olduğu tartışılıyor"

Gazlı içeceklerin içinde çok sayıda katkı maddesinin bulunduğunu belirten Kaplan, sağlığa zararlı olduğu düşünülen içeceklere karşı alternatif oluşturmak amacıyla Türk kültürüne ait ürünlerden geliştirilen içeceklerin kullanılmasının daha uygun olacağını ifade etti.

İçeceklerin içerisinde herhangi bir şeker veya şekerli mamul kullanmadıklarını vurgulayan Kaplan, "Günümüzde kullanılan glikoz gibi türevleri olan hiçbir şekeri kullanmıyoruz. Sadece kendi doğal halinde kaynayan, meyve şekerinden gelen şeker ve tatlılıktan kaynaklanan bir tat var ve bu da çok güzel lezzet. Günümüzdeki lezzete çok yakın kabul edebileceğimiz bir lezzet olabileceğinden dolayı öncelikle tercih etmek istiyoruz. Özellikle ticari olarak biz bunu markalaşmasını çok fazla istemiyoruz. Eski geleneklerin yaşatılması ve ürünün kolay bir şekilde herkes tarafından ulaşılabilir bir ürün olmasına çalışıyoruz" ifadesinde bulundu.

-"Şerbetin marka tescili alınacak"

Bilecik Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Serkan Bircan ise Bilecik Belediyesi ve Şeyh Edebali Üniversitesi, Osmanlı kültürü olan Osmanlı şerbetini üniversite ile birlikte yaşatmaktan dolayı mutluluk duyduklarını vurguladı.

Geleneği sürdürmek anlamında belediye olarak ürünün markalaşması yolunda üniversiteye destek sağlayacaklarını belirten Bircan, şunları ifade etti:

"Belediye olarak Osmanlı şerbetinin marka tescilini de alarak Bilecik ile özdeşleşmiş bir ürün olmasını sağlayacağız. Bu ürünün tanıtımı anlamında gerek Bilecik'le özdeşleşmesi anlamında gerekse ulusal ve uluslararası bir niteliğin kazanması açısından ramazan ayı boyunca teravi sonrasında, ayrıca özel gün ve gecelerde, mahalle aralarında bulunan tarihi Osmanlı çeşmelerinde vatandaşlarımıza ikram ederek, geleneği sürdürüyoruz." - Bilecik

Kaynak: AA / Güncel

Mesut Kaplan Bilecik Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title