Haberler

Osmanlı Sempozyumu Yalova'da Yapıldı

Osmanlı Sosyal ve Ekonomik Tarihi Sempozyumu Yalova'da yapıldı.

Osmanlı Sosyal ve Ekonomik Tarihi Sempozyumu Yalova'da yapıldı. Bu yıl 2ncisi verilen Halil İnalcık Tarih Ödülü ise İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehmet Genç, Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Erol Özvar'a verildi.

Yalova belediyesi tarafından düzenlenen Osmanlı Sosyal ve Ekonomik Tarihi Sempozyumu Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Sempozyumun açılış konuşmasını Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal yaptı. Koçal 27 Temmuz 1302 tarihinin Osmanlı'nın devlet olma özelliğini kazandığı savaşın yapıldığı tarih olduğunu söyledi. Otağın Bilecik, Söğüt'te olduğunu oranın Osmanlının kuruluş başkenti olduğunu kimsenin inkar etmediğini dile getiren Koçal, "Bundan yaklaşık 10 yıl evvel Halil İnacık hocamızın 27 Temmuz 1302 tarihini öne çıkartarak Osmanlının kuruluşunun bu tarih ve o zamanki adıyla Yalakova olduğunu yayınlamış olduğu bir makalede zikretti. Bizde kentimiz için ayrıcalıklı olan bu bilgiyi alıp o günlerden bu günlere kadar getrdik. Tarihte ki ezberlerin değişmesi çok zor bir iş. Yaklaşık 100 yılı aşkın bir süredir bütün kitaplarımızda 1299 artık bir ezbere dönüştü. Hocamız da bunun doğru olmadığını 1299'da bir olayın vukuu bulmadığını 27 Temmuz tarihinin önemli olduğunu söyledi. Bizde bazı etkinliklerle bunu topluma anlatalım istedik. Başta bir Bilecik ve Söğütle bir takım sıkıntılar yaşadık. Ne oluyor elimizden bir şeyler mi alınıyor gibi bir endişe yaşandı. Bizde her seferinde böyle bir şey olmadığını bizim sadece bir tarihi doğruyu ortaya koymaya çalıştığımızı belirttik. Bir çelişki de yok ortada. Söğüt'ün otağ olduğu, orasının bir kuruluş başkenti olduğu gibi bilgilerde bir farklılık yok. Biz sadece kuruluşu simgeleyen savaşın gerçekleştiği yerin Yalakova olduğunu söyledik. Yoksa savaş burada oluyor ama ordu yine oraya gidiyor. Bu ne Söğüt'ün, ne de Bileciğin değerini azaltıyor. O günlerde ki bu rahatsızlığı provoke etmemek gerektiğini düşündük. Bunu farklı bir çizgide yürütme kararı aldık. O nedenle her yıl Halil İnalcık Hocamızın adını taşıyan Halil İnalcık Osmanlı Araştırmaları Enstitüsü olarak tarihle ilgilenen akademik çevreyi bir araya getirmek ve bir ödülle taçlandırmak istedik. Zira bu işler yıllar içerisinde yerine oturup bir anlam ifade ediyor.

Bu tarihin Yalova olarak bize sorumluluklar yüklediğine de inanıyorum. Dünya tarihinde ki en önemli imparatorluklardan birisinin kuruluş tarihinin ve mekanının kentimizle örtüşmüş olmasının bu kente tarihten gelen geleceğe yönelik bir sorumluluğu beraberinde getirdiğini düşünüyorum" dedi.

Konuşmaların ardından bu yıl 2ncisi verilen Halil İnalcık Tarih Ödülü de sahiplerini buldu.

Halil İnalcık Tarih Ödülüne İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehmet Genç, Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Erol Özvar layık görüldü. Genç ve Özvar'a ödül beratı, plaket ve 10 bin TL para ödülünü Yalova Vali Vekili Cezmi Türk Göçer, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ve AKP Yalova Milletvekili Temel Coşkun verdi.

Rahatsızlığı nedeniyle sempozyuma katılamayan Prof. Dr. Halil İnalcık ise katılımcılara daha önceden yapılan video kaydı ile seslenerek selamladı. Sempozyum konusunda uzman tarihçilerin katıldığı oturumlarla gün boyu sürecek. - YALOVA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Genç Erol Özvar Yalova Söğüt Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title