Haberler

Osmanlı'nın "Sadaka Taşı" Adıyaman'da Hayat Buldu

Osmanlı Devleti'nde sosyal hayattaki ekonomik dengenin sağlanabilmesi, "veren elle alan elin birbirini görmeden yardımlarda buluşmasını" sağlayan "sadaka taşı" kültürü, Adıyaman'ın Besni ilçesinde yeniden yaşatılmaya başlandı.

Osmanlı Devleti'nde sosyal hayattaki ekonomik dengenin sağlanabilmesi, "veren elle alan elin birbirini görmeden yardımlarda buluşmasını" sağlayan "sadaka taşı" kültürü, Adıyaman'ın Besni ilçesinde yeniden yaşatılmaya başlandı.

İlçedeki Gaziantep ve Atatürk caddelerine kumbaralar kuran belediye yetkilileri, biriken paralarla ihtiyaç sahibi ailelerin yaralarını sarmaya hazırlanıyor.

Besni Belediye Başkanı İbrahim Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede "ihtiyaç kumbarası" adı altında çalışma başlattıklarını söyledi.

Besni'nin en işlek iki caddesine kabinler yerleştirdiklerini anlatan Öztürk, halkın yardımseverliği üzerine kurulu çalışmalarının meyvelerini almaya başladıklarını belirtti.

Osmanlı Devleti döneminde cami avlularına, mahallelere, ihtiyaç sahiplerinin bulunduğu alanlara içi oyuk sadaka taşlarının konulduğu hatırlatan İbrahim Öztürk, maddi durumu iyi olanların buralara para koyduğunu dile getirdi.

Kendilerinin de bu uygulamayla Osmanlı kültürünün yardımseverlik anlayışını yerleştirmek istediklerini ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:

"Osmanlı'nın anlayışı doğrultusunda 'sağ elin verdiğini sol el görmemelidir' hadisinden yola çıkarak, insanların ihtiyaçlarını giderebilmeleri için şehrimizin çeşitli yerlerine 'kumbara' adı altında kabinler kurarak insanlarımızın yardımseverliğini pekiştirmek istedik. Bu kabinlere atılan eşyalar ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılarak, yardımseverlerle ihtiyaç sahipleri arasında bir köprü oluşturmak istedik. Besnili hemşerilerim ise her zamanki gibi yardımseverliklerini bir kez daha göstermiş oldular."

Kabinlere paranın yanı sıra kıyafet ve eşya da konulabildiğini dile getiren İbrahim Öztürk, kumbarada biriken para ve eşyaları ihtiyaç sahiplerine ulaştıracaklarını söyledi.

Halktan her hususta olduğu gibi ihtiyaç sahibini gözetmek ve yardımlaşmayı pekiştirmek adına güzel bir dayanışma gördüklerini vurgulayan Öztürk, "Şu anda kabinlerimiz dolu. Birikenleri personellerimiz tarafından çıkartıp tasnif ettikten sonra ihtiyaç sahiplerine dağıtacağız. Buraya sığması mümkün olmayan yardımların ise ihtiyacı olanlara dağıtılması hususunda yine koordinasyon birimimiz ve telefon numaralarımız var. Bunlar vasıtasıyla da diğer ihtiyaçların da karşılanabilmesi için yine koordinasyonumuzu devam ettireceğiz. İhtiyacı olmayandan ihtiyacı olana transferi sağlamakla ilgili güzel bir çalışma ve şu an o çalışmanın da meyvesini görmekteyiz" diye konuştu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İbrahim Öztürk Gaziantep Adıyaman Besni Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title