Haberler

'Osmanlı Kardeşler' Raflardaki Yerini Aldı

Güncelleme:

Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), Tarih kategorisinde Osmanlı Kardeşler adlı kitabı yayımladı.

Michelle U. Campos'un yazdığı Osmanlı Kardeşler: Erken Yirminci Yüzyıl Filistin'inde Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudiler, raflardaki yerini aldı.

Michelle U. Campos kitapta, imparatorluğun son yıllarında hızlı bir reform sürecinden geçen Osmanlı tebaasının, 1908 devrimiyle bir gecede "vatandaş" oluşunu inceliyor. Müslüman, Hıristiyan ve Yahudilerin hep birlikte nasıl imparatorluk vatandaşı haline geldiklerinin izini sürerek Osmanlı toplumsal kimliğinin gelişimini irdeliyor.

Filistin'de ortaya çıkan siyonist harekete ve Arap milliyetçiliğine rağmen, Yahudiler ile Arapların yerel kurumlar ve gelişme konusunda imparatorluk vatandaşlığını benimseyerek birlikte hareket ettikleri aktarılıyor. Campos, Filistin'deki Arap-Yahudi çatışmasının kadim olmadığını, Osmanlıcılık düşüncesinin vaatleri ve yetersizliklerinin yarattığı gerilimlerle ortaya çıktığını savunuyor.

Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarındaki sosyal ve politik reformların somut başarılarını idealize etmeden ortaya koyan yazar, 1917'deki Britanya işgali döneminde bulunan birçok değişim imkânını hatırlatıyor.

Osmanlı Kardeşler, İngilizce orijinalin yayımlandığı 2011 yılında Yonatan Shapiro Kitap Ödülünü ve Sefarad Kültürü kategorisinde Ulusal Yahudi Kitap Ödülünü aldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Filistin Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title