Haberler

Osmanlı Halinin Depoları Sergi Salonu Olacak

Osmanlı döneminde Edirne'de sebze ve meyve hali olarak kullanılan hanın depolarına sergi salonu olarak işlev verilmesi düşünülüyor.

Osmanlı döneminde Edirne'de sebze ve meyve hali olarak kullanılan hanın depolarına sergi salonu olarak işlev verilmesi düşünülüyor.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kentteki bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, Selimiye Camisi ve Külliyesi Rekreasyon Projesi ile Tarihi Yemiş Kapanı Hanı Kurtarma kazısının uygulama projesinin tamamlandığını söyledi.

Projeyi iki hafta önce Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna sunduklarını belirten Gürkan, "Kurul projeyi onayladı. Sadece Yemiş Kapanı Hanı'nda yapacağımız düzenlemeyle ilgili bir konservasyon raporu ve hanın Yedi Yol ağzı tarafında ortaya çıkmış olan depolarının kullanımıyla ilgili kurul alternatif fikirler istedi. Biz orasını sergi salonu olarak düzenlemek istiyoruz. Kasım ayı sonu gibi onları da kurula sunacağız. Projenin yüzde 90'ı bitmiş ve onaylamış durumda. Bu proje gerçekten önemli bir proje oldu." diye konuştu.

- Kırkpınar'a yakışır Er Meydanı

Selimiye Camisi ve Külliyesi Rekreasyon Projesi'nin Marmara Belediyeler Birliğinden, Sarayiçi Rekresyon Projesi'nin de Tarihi Kentler Birliğinden ödül kazandığını anlatan Gürkan, şunları söyledi:

"Edirne Milletvekilimiz Rafet Sezen, Valimiz Günay Özdemir ve ben, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi'yi ziyaret etmiştik. Ziyarette, Kırkpınar Stadı'nın son durumu ve Selimiye Camisi ve Külliyesi Projesi'nin son durumu konuşuldu. Geçtiğimiz pazar günü de Bakanımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt'u buraya göndermişti. İncelemeler ve değerlendirmeler yapıldı. Kırkpınar güreş alanının 25 yıllığına şartlı olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı'na tahsisi kurul tarafından onaylandı.

Bununla ilgili çalışmalara başladık. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile bir protokol çerçevesinde stadımızı 25 yıl boyunca kullanacağız. Her yıl Kırkpınar haftasında kullanımı tamamen belediyeye ait olacak. Bunun dışındaki zamanlarda da Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Edirne Belediyesi stadı müştereken kullanacak. Aşağı yukarı buradaki stat 100 yıla yakın bir süredir kullanılıyor. Yapacağımız tadilat Kırkpınar'ın ruhu, gelenekselliği ve formunu yansıtacak şekilde olacaktır."

Gürkan, stadın altında güreş antrenman salonu, pehlivan soyunma kabini, duş ve tuvaletlerinin bugünkü koşullara göre yapılması, Kırkpınar Müzesi ve hediyelik eşya satış alanı olmasını planladıklarını belirtti.

Kırkpınar haftası dışında özellikle hafta sonlarında gösteri güreşleri sunulacağını dile getiren Gürkan, "Bu konuyu tur operatörleriyle konuştuk. Güreşleri yıl boyunca sürdürmek istiyoruz. Amacımız Kırkpınar'ın yıl boyunca görselliğini yaşatabilmektir. Güreş alanı yapacağımız protokol çerçevesinde belirli zamanlarda güreş dışı etkinlikler içinde kullanılabilir. Öte yandan, Sular Üzerinde Yükselen Şehir Sarayiçi Rekreasyon Projesi'nin uygulaması başladı. Altyapısı, bisiklet ve yürüyüş yolları hazırlanıyor. Her şey yolunda" diye konuştu.

-Mimar Sinan ve eserlerine yönelik projeler

Gürkan, Hıdırbaba Tepesi'ne yapmayı planladıkları Mimar Sinan'ın Türkiye ve dünyadaki 99 eserinden oluşan 'Şaheser Mimar Sinan Miniapark' projesinin de tamamlandığını söyledi.

Hıdırbaba Tepesi'nde çocuklar içinde masal parkı yapacaklarını ifade eden Gürkan, "Hem Türk masal kahramanlarının hemde dünya masal kahramanlarının orijinal boyutlarında heykelleri ve maketleri olacak. Canlandırılmış bir sitil uygulanacak. Ayrıca buraya Edirne Belediyesi Mimar Sinan Araştırmaları Merkezi kurulacak. Bu merkez Mimar Sinan ve eserleriyle ilgili her türlü dokümantasyonun hem yazılı hemde dijital ortamla bulunacağı merkez olacak. Ayrıca burada seyir terasıyla birlikte butik otel planlanıyor" sözlerine yer verdi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Recep Gürkan Kırkpınar Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title