Haberler

Osmanlı fırkateyni "Ertuğrul" şehitleri denizin altında anıldı (1) -

Türk-Japon dostluğunun miladını teşkil eden Osmanlı fırkateyni Ertuğrul'un battığı kıyılara ilk kez bir Türk yetkili dalarak denizin altında Türk bayrağı açtı.

Türk-Japon dostluğunun miladını teşkil eden Osmanlı fırkateyni Ertuğrul'un battığı kıyılara ilk kez bir Türk yetkili dalarak denizin altında Türk bayrağı açtı.

Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Serdar Kılıç ve fırkateynin battığı ilçe Kuşimoto'nun Belediye Başkanı Katsumasa Taşima, Kuşimoto kıyılarına dalış gerçekleştirerek, bir ilke imza attı. Uzun zamandır yapılması planlanan etkinlik gününün bugün olarak belirlenmesine rağmen, hava muhalefeti nedeniyle dalış iki yetkilinin eğitimlerinin tamamlanmasının ardından dün gerçekleştirildi. İki yetkiliye dalış sırasında Ertuğrul Fırkateyni Projesi Başkanı Tufan Turanlı ve aynı zamanda eğitmenleri iki profesyonel dalgıç eşlik ederken, denizin dibine "Dostluk" plaketi ile Türk ve Japon bayrakları indirildi.

Denizin 12 metre altında iki yetkilinin Türk ve Japon bayraklarını açması, renkli görüntüler oluştururken, bu anlamda bir ilk de gerçekleşmiş oldu. Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Kılıç, dalışın ardından Ertuğrul Şehitlerinin manevi huzurunda bulunmaktan ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirerek, önceden hep karada defnedilmiş şehitleri ziyaret ettiklerini, bu sefer de denizde kaybolmuş ve hala bulunamayan şehitlerin manevi huzurunda bulunma imkanı bulduklarını söyledi.

Tokyo'da her ülkenin dönemsel olarak değişen büyükelçileri olduğunu belirten Kılıç, "Kuşimoto'da 500'ün üzerinde ebedi büyükelçimiz var" dedi "Bizim bu dostluğu daha da ilerletmemiz için onlara bir vicdan borcumuz var" diyen Kılıç, bu faaliyetin de vicdan borcun bir nevi ödenmesi mahiyetinde olduğunu kaydetti. Kılıç, dalış sırasında Türk ve Japon dostluğu adına düzenlenmiş bir plaket indirdiklerini belirterek, suyun altında Türk ve Japon bayraklarını açtıklarını söyledi.

Dalışta yetkililere eşlik eden Ertuğrul Fırkateyni Projesi Başkanı Tufan Turanlı da uzun zamandır planlanan bu dalışı gerçekleştirdiklerini, Türkiye ve Japonya'dan iki yetkilinin katılmasıyla dalışın çok daha anlamlı olduğunu ifade etti.

Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'ya geldiği andan itibaren "bir dostluğun simgesi" olduğunu kaydeden Turanlı, iki ülke yetkililierin birlikte Ertuğrul'un battığı kıyılara dalışının önemine dikkati çekti.

Dalış sırasında üzerinde Türkçe ve Japonca "Dostluk" yazan bir plaketin yanı sıra Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Kılıç ve Kuşimoto Belediye Başkanı Katsumasa kendi adlarına yazılmış bir plaket indirildi.

Osmanlı'nın son dönemlerinden olan Sultan II. Abdülhamid zamanında iadeyi ziyaret ve dönemin Japon İmparatoruna hediye götürmek amacıyla gönderilen Ertuğrul Fırkateyni 16 Eylül 1980'de dönüş yolunda Kuşimoto'nun Oşimo adası açıklarında batmıştı. Kazada 69 denizci sağ kurtulurken, Amiral Osman Paşa'nın da aralarında olduğu 580'den fazla denizci hayatını kaybetmişti.

Kazanın ardından 200'den fazla şehidin naaşı bulunamamış ve denizde kaybolmuştu. Bulunan cenazeler, Kuşimoto'ya defnedilmiş ve bölge halkının o dönem Osmanlı denizcilerine yaptığı yardım iki ülke halklarının daha da kaynaşmasına vesile olmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Serdar Kılıç Türkiye Japonya Tokyo Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title