Haberler

Osmanlı Çadırı Almanları Büyülüyor

Güncelleme:

1717 yılında Alman birliklerinin ganimet olarak ülkesine getirdiği Osmanlı çadırı Friedrichstein şatosunda saklanıyor.

1717 yılında Osmanlı ordusuna karşı savaşarak Belgrad'ın ele geçirilmesine yardımcı olan Alman birliklerinin ganimet olarak ülkesine getirdiği Osmanlı çadırı ve silahlar, yıllardır Friedrichstein şatosunda saklanıyor. Binlerce Euro harcanarak restore edilen çadır yeniden sergilenmeye başlandı.

ALMANYA'nın Hessen Eyaleti'nde bulunan Friedrichstein Şatosu, Osmanlı ordusuna ait çadır ve silahlardan oluşan bir serginin açılışını yaptı. Sultan III Ahmet döneminde Osmanlı ordusunun Avrupa birliklerine yenilmesi ve 1717 yılında Belgrad'ı kaybetmesinin ardından ele geçtiği tahmin edilen çadır, bölgenin gözbebeği. Almanlar'ın Türkenzelt olarak tanıdığı çadır, bugün müze olarak kullanılan şatoda yıllardır sergileniyordu. Bölge halkının 55 bin Euro'luk bağışı ile restore edilen çadır ve silahlar üç yıl aradan sonra 1 Eylül'den itibaren yeniden görücüye çıktı.

70 PARÇADAN OLUŞUYOR

Açılış nedeniyle düzenlenen etkinliğe çok sayıda ziyaretçi katılırken Berlin'den gelen Mehter Takımı'nın gösterisi ise beğeniyle izlendi. 70 parçadan oluşan Aslan ve yarım ay adlı sergide 100 kilogram ağırlığındaki çadırın yanı sıra kılıç, tüfek, ok ve bıçak gibi çeşitli savaş aletleri bulunuyor. Hessen Kassel Müzeleri sanat yetkilisi İna Brandt, çadırın restorasyon çalışmalarının büyük bir titizlikle yapıldığını söylerken Çadırın restorasyonunun haricinde Hessen ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki ilişkileri de yeniden inceleme fırtası bulduk. Bu vesileyle elimizde bulunan eserlerin sandığımızdan daha eskiye dayandığını tespit ettik dedi.

OSMANLI'YA KARŞI SAVAŞTI

Alman uzmanlar, çadırın ve silahların tam olarak Alman topraklarına nasıl geldiğinin bilinmediğini, kayıtlardan bunun net olarak anlaşılmadığını söylediler. Verilen bilgiye bölgenin hükümdarı Kont Karl von Hessen Kassel, oğlu Maximilian'ı Osmanlı ordusuna karşı savaşmak için Balkanlara gönderdi. O dönem Hessen'den çok sayıda birliğin bunu yaptığı hatırlatıldı. 1717'de Osmanlı ordusunun yenilmesi ve Belgrad'ın ele geçmesinin ardından Alman askerlerinin çadırı Hessen'e getirdiği tahmin ediliyor. Yetkililer Müzede sergilenen silahların hepsinin bu şekilde buraya geldiğini sanmıyoruz. Bazılarının hediye edildiği veya satın alındığını düşünüyoruz dediler.

PROF ATASOY'UN KİTABINDAN FAYDALANDIK

Osmanlı çadırı ile ilgili yapılan araştırmalar çerçevesinde Prof. Dr. Nurhan Atasoy'un Otağ-ı Hümayun - Osmanlı çadırları kitabından da faydalandıklarını belirten İna Brandt Elimizdeki eserlerle ilgili daha yanıtlanması gereken bir çok soru var. Bu amaçla önümüzdeki dönemde Türkiye'den uzmanlarla da görüşmeler yapmayı planlıyoruz. Ayrıca sergi çerçevesinde çıkan ve eserlerin detaylı şekilde tanıtıldığı kataloğu Türkçe'ye tercüme ettirerek bilim alanındaki diyaloğa katkıda bulunmak istiyoruz diye konuştu. Hessen Eyaleti'ne bağlı Bad Wildungen'de bulunan tarihi Friedrichstein Şatosu, Schlossstr. 23 adresinde. Müzeyi Salı-Pazar günleri saat 10-17.00 arası gezmek mümkün.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Belgrad Hessen Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title