Haberler

Osmanlı" Adını Asırlardır Yaşatıyorlar

Şah İsmail'e karşı savaş açan Yavuz Sultan Selim'in Çaldıran Ovası'nda askerlerini konaklattığı alan üzerine kurulan ve 1923'te "Osmanlı" adını alan köy, 91 yıldır Osmanlı Devleti'nin ismini yaşatıyor Köy muhtarı Çelik: "Osmanlı adını 91 yıldır köyümüzde gururla yaşatıyoruz"

TARIK ÜZGÜN - Şah İsmail'e karşı savaş açan Yavuz Sultan Selim'in Çaldıran Ovası'nda askerlerini konaklattığı alan üzerine kurulan ve 1923'te "Osmanlı" adını alan köy, 91 yıldır Osmanlı Devleti'nin ismini yaşatıyor.

Çaldıran Savaşı'nın yapıldığı 1514 yılında Yavuz Sultan Selim'in askerlerini konuşlandırdığı Çaldıran Ovası'ndaki Osmanlı köyü, 500 yıllık geçmişiyle Türkiye'nin İran sınırındaki son noktalarından biri.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilan edildiği 1923 yılında "Osmanlı" adını alan köyde yaşayan vatandaşlar da köyün isminden memnun olduklarını belirtti.

Yavuz Sultan Selim'in askerlerini konuşlandırmasıyla ilk temeli atılan köyde şu anda 285 hane bulunduğunu vurgulayan köy muhtar Fettah Çelik, 500 yıllık geçmişe sahip köylerinin, cumhuriyetin ilanıyla tam anlamıyla kurulduğunu söyledi.

"Osmanlı adını 91 yıldır köyümüzde gururla yaşatıyoruz" Çelik, şunları kaydetti:

"Osmanlı döneminde burada bir konaklama yapılmış ve cumhuriyet kurulduktan sonra köy isimleri belirlenirken, büyüklerimiz bu olaydan dolayı köye Osmanlı isminin verilmesini istemiş. Bu talepleri de kabul edilmiş. Köyde o döneme ait sadece bir kerpiç ev var. O da yıkılmış durumda ve yapıldığı tarihi kimse bilmiyor. Yapının sahibi olan Hasan Ağa da 25 yıl önce vefat etmiş, ev de bakımsızlıktan dolayı bu hale gelmiş. Biz kaymakamlığımızın destekleriyle yıkılan evi onararak gelecek nesillere aktarmak istiyoruz."

Büyüklerinden dinlediklerine göre Osmanlı askerleri konakladığı için köylerine "Osmanlı" isminin verildiğini ifade eden köylülerden Seyfettin Öztürk ise "Bu isimden dolayı mutluyuz ve köyümüzü seviyoruz. Burada Osmanlı'yı temsil etmek çok güzel bir duygu. Köyde günlük yaptığımız işler var. Hayvanların beslenmeleriyle ilgileniyoruz. Kış şartları ağır geçtiği için zorlanıyoruz ama yine de köyümüzden ve isminden memnunuz" diye konuştu.

Osmanlı köyünde yaşayan çocuklar da ismini çok sevdikleri köyde yaşamaktan mutluluk duyduklarını bildirerek, yaz aylarında derede yüzerek, kışları ise hayvanlarıyla zaman geçirdiklerini dile getirdiler. - Van

Kaynak: AA / Güncel

Yavuz Sultan Selim Şah İsmail Çaldıran İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title