Haberler

Osman Hamdi Bey'in "Yeşil Cami Önü" Resmi Rekor Kırdı

Güncelleme:

Osman Hamdi Bey'in "Yeşil Cami Önü" tablosu toplam 13 milyon 509 bin liraya satılarak, Türkiye'de satılan en değerli sanat eseri rekorunu kırdı.

'Kaplumbağa Terbiyecisi' rekor fiyata satılan Osman Hamdi'nin 'Yeşil Cami Önü' tablosu, 13 milyon 509 bin TL'ye satılarak yeni bir rekora imza attı. Türk resminin en önemli isimlerinden Osman Hamdi Bey'in 1882'den günümüze gizli kalmış başyapıtı, 132 yıl sonra ortaya çıkmıştı.

10 MİLYON TL BEDELLE AÇIK ARTIRMAYA ÇIKTI

2004'te "Kaplumbağa Terbiyecisi" isimli eseri 5.5 milyon TL'ye satılarak rekor kıran Osman Hamdi'nin "Yeşil Cami Önü" konulu eseri, dün 10 milyon TL ile bedelle açık artırmaya çıktı. Antik A.Ş. Müzayede Evi'nde düzenlenen açık artırmada tablo 13 milyon 509 bin TL'ye satıldı.


"BAŞYAPIT"

Hamdi Bey'in Osmanlı mimarisinin süslemeleri ve ince işçiliğindeki detayları sergilediği "Yeşil Cami Önü" eserinde, 16 insan figürü de yer alıyor. Tuval üzerine yağlıboya olan, 185x100 cm ebadındaki eser, sanat tarihçileri, müze direktörleri ve sanat uzmanları tarafından "başyapıt" olarak nitelendiriliyor. Eserin, Osman Hamdi Bey'in bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan Mekteb-i Sanayi-i Nefise-i Şahane'yi kurduğu yıl olan 1882'de tamamladığı biliniyor.


MİRASÇILAR NEDENİYLE SATILAMAMIŞTI, TÜRKİYE'NİN EN PAHALI TABLOSU OLDU

Osman Hamdi Bey'in "Yeşil Cami Önü" tablosu, 2014'te 10 milyon TL bedelle satışa sunulmuş, ancak mirasçılarının anlaşmazlığı sebebiyle mahkemeye intikal ederek satışı durdurulmuştu. 2 yıl boyunca süren davalar neticesinde olaylı tablo yeniden satışa sunuldu. 10 milyon TL'yle satışa açılan tablo; 13 milyon 509 bin TL satış bedeliyle Türkiye'nin gelmiş geçmiş en pahalı tablosu oldu.

OSMAN HAMDİ'NİN 5 TABLOSU 43 MİLYON TL

-İstanbul Hanımefendisi: 8 MİLYON TL

-Vazo Yerleştiren Kız: 3.2 MİLYON TL

-Kuran Okuyan Adam: 3 MİLYON STERLİN (Yaklaşık 12.7 milyon TL)

- Kaplumbağa Terbiyecisi: 5.5 MİLYON TL

- Yeşil Cami Önü 13 MİLYON 509 BİN TL

PARİS'TE EĞİTİM GÖRDÜ

Müzeci, arkeolog ve Sanayi-i Nefise Mektebi'nin kurucusu Osman Hamdi Bey 1842-1910 arasında yaşadı. Osmanlı sadrazamlarından İbrahim Edhem Paşa'nın en büyük oğlu olan Osman Hamdi Bey, 1860'ta hukuk öğrenimi için Paris'e gönderildi ve hukuk eğitiminin yanı sıra iyi bir resim eğitimi de gördü. İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni kuran Osman Hamdi Bey, resim çalışmalarını sürdürdü ve figürlü kompozisyonlarıyla Türk resim sanatının başarılı bir temsilcisi oldu. (Kaynak: Habertürk)

Kaynak: Haberler.com / Kültür Sanat

Osman Hamdi Bey Hoca Ali Rıza Erol Akyavaş Halil Paşa Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu?
500

Yorumlar (3)

Kadir:

Bir tabloya bu kadar para verenleri anlamiyorum gercekten. Sanata saygi duyulur ayri bir konu. O donemde onlarca ressam vardir ve guzel tablolari vardir neden sadece osman hamdi on plana cikariliyor?????

3
4
yanıtYanıtla
bilo:

İslamiyet Osmanlıda baskın olmasaydı daha ne sanatçılar çıkardı. Osmanlı ancak batıyla 1800 lü yıllarda tanışınca bu eserler ortaya çıkıyor. maalesef islami düşünce dün de bugün de aynı tas aynı hamam.

2
3
yanıtYanıtla
Erdeniz:

YIL 1800 lü yıllar Tarih 2010 lu yllardayız200 yıl öce manzara aynı , müslüman alaminin yerinde saydığının ispatı, , , gene nalin, takunya, peçe, şalvar, fes deyişen bişey yok. . . . :)

3
2
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title