Haberler

Osgiad'dan 5 Maddelik Çözüm Önerisi

Ortadoğu Sanayici ve Genç İşadamları Derneği (OSGİAD) Başkanı Mahmut Şanlı, Kürt sorunun çözümü konusunda Akil İnsanlar Heyeti’nin yeniden devreye konulduğu bir dönemde akıldışı yöntemlere başvurmanın doğru olmadığı belirterek, hükümete 5 maddelik çözüm önerisinde bulundu.

Ortadoğu Sanayici ve Genç İşadamları Derneği (OSGİAD) Başkanı Mahmut Şanlı, Kürt sorunun çözümü konusunda Akil İnsanlar Heyeti'nin yeniden devreye konulduğu bir dönemde akıldışı yöntemlere başvurmanın doğru olmadığı belirterek, hükümete 5 maddelik çözüm önerisinde bulundu.

OSGİAD Başkanı Mahmut Şanlı, Kobani ve "çözüm sürecine" ilişkin yazılı açıklama yaptı. Türkiye'nin son 30 yılda çok büyük acılar çektiğine dikkat çeken Şanlı, 2013'te başlayan sürece gerek OSGİAD'ın, gerekse Diyarbakır'daki tüm iş camiasının destek verdiğini anımsattı. Bir kez daha süreç için her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını vurgulayan Şanlı, ancak bu süreçte özellikle de hükümet nezdinde geliştirilen politikaların çok soyut ve çözüm ruhundan uzak bir yaklaşımla ele alındığını savundu.

"TEZKEREYE RAĞMEN IŞİD'E SALDIRI YAPILMADI"

Kobani'nin Kürtler için bir elmanın diğer yarısı olduğunu belirten Şanlı, "1921 Ankara Antlaşması'yla Suruç'tan koparılan Kobani'de akrabalarımız ve kan bağımızı var. 37 gündür Suruçlular, 3 koldan etrafı sarılan havan, tank ve ağır makineli silahlarla akrabalarının öldürülüşünü acı içinde izliyor. Yine Meclis'te geçen tezkereye rağmen IŞİD havanları Türkiye'de evlere isabet etmesine rağmen angajman kuralları işletilmemiş, IŞİD güçlerine herhangi bir saldırı yapılmamıştır. Tersine Ankara, sadece Kürtlerin ve demokratik kamuoyunun insani koridor taleplerine de kulak tıkamıştır" dedi.

"HER TÜRLÜ PROVOKASYONDAN KAÇINILMALI"

Siyasiler ve halk arasında üçüncü güç olan sivil toplum örgütlerinin "çözüm sürecinin" kaderini belirleyecek bu atmosferde her türlü provokasyonlardan kaçınması gerektiğine vurgu yapan Şanlı, "OSGİAD olarak diyoruz ki sonuca değil nedenlere bakılmalıdır. Sokaktaki öfkeyi bastırmanın çözümü Arap kafasıyla düşünüp Alman polis teşkilatı yasasını örnek almak değildir. Yine demokrasinin atardamarı olan ifade özgürlüğünü, kimi sosyal paylaşım sitelerine engellemeler getirerek 'makul şüpheli' sıfatlarla gece yarısı baskınları ile fikir insanlarını sindirmek de değildir" diye konuştu.

"HÜKÜMET BİR AN EVVEL SOMUT ADIM ATMALI"

Akil İnsanlar Heyeti"nin yeniden devreye konulduğu bir dönemde akıldışı yöntemlere başvurmanın doğru olmadığına da dikkat çeken Şanlı, 5 maddelik çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

"Ankara, Ortadoğu'da Kürtleri doğal müttefiki kabul etmeli. Rojava'da Kürtlerle savaşan taraflara her türlü yardımı kesmeli ve kantonları tanımalıdır. Çözüm sürecini tehlikeye sokacak Kobani için henüz geç değildir. IŞİD barbarlarına direnen Kürt halkına insani koridor ve silah yardımı yapılmalıdır. 'Yurtta barış dünyada barış' ilkesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel kuruluş ilkelerindendir. Siyasiler, 39 kişinin ölümüne neden olan Kobani olaylarındaki provokasyon zemini de dikkate alarak itidalli bir dil kullanmalıdır. Müzakere sürecinin taslak zeminini hazırlayan hükümet bir an evvel kalıcı ve somut adımlar atmalıdır. Sayın Abdullah Öcalan'ın bu süreçteki rolü göz önüne alınarak sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi için sürece katılımı, kamuoyu ve halkla iletişimi önündeki engellerin kaldırılması gereklidir. Sürecin anlamlı olabilmesi için, cezaevinde kalan KCK tutukluları hasta olanlar öncelikli olmak üzere derhal bırakılmalıdır." - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Diyarbakır Kobani Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Uraz Kaygılaroğlu olayı nedir? Kaygılaroğlu neden linç edildi? Açıklama yaptı mı? RÖNESANS GAYRİMENKUL HALKA ARZ: Rönesans Gayrimenkul katılım endeksine uygun mu, kaç lot verir? Hastane randevusu alıp gitmeyenlerin cezası ne olacak? Fahrettin Koca açıklama yaptı mı? ABD Başkanı Biden'dan skandal açıklama! | Biden ne söyledi? Biden amcasının yendiğini mi söyledi? Zeynep Bastık hasta mı? Zeynep Bastık'ın sağlık durumu nasıl? Zeynep Bastık neden ameliyat oluyor? Azra Akın'ın çocuğu mu oldu? Azra Akın'ın çocuğunun cinsiyeti ne? Azra Akın'ın kaç çocuğu var? Terör örgütü sözde sorumlusu Fehmi Oral Meşe yakalandı mı? Fehmi Oral Meşe kimdir? İstanbul'da bugün hava nasıl olacak? AKOM uyardı! İstanbul'da sağanak yağış mı bekleniyor? Kabine'de değişim olacak mı? Ömer Çelik sorulara ne cevap verdi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı şifresiz mi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı hangi kanalda, ücretsiz mi, bedava mı olacak? Meliha Akyol kimdir? AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol kaç yaşında, nereli? Kahramanmaraş'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! Kahramanmaraş'ta kaç şiddetinde ve büyüklüğünde deprem oldu? SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ YATTI MI? 31 Mart Yerel Seçim görevli ücretleri ne zaman hesaplara yatırılacak? HALKA ARZ TAKVİMİ | Bu hafta hangi şirketler halka arz oluyor? Hangi şirket halka arz oluyor, kaç lot veriyor? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 17 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title