Haberler

Ortadoğu ve Kuzey Afrika Konuşmaları" Paneli

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Mısır'daki darbe sonrası bu ülke ile ilişkilerin yeniden geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

FSMVÜ ile Ortadoğu ve Afrika Araştırmaları Derneği'nin (ORDAF) iş birliğiyle düzenlenen "Ortadoğu ve Kuzey Afrika Konuşmaları" başlıklı paneller serisi, üniversitenin Üsküdar yerleşkesinde başladı.

Bu kapsamda, "Ortadoğu'da Yeni Dengeler, Arap Baharı ve Türkiye" başlıklı panelde konuşan Prof. Dr. Kurşun, 2002'den itibaren başlayan siyasi istikrar ve bölgedeki gelişmelerin Türkiye'nin imajının yükselmesini sağladığını söyledi.

Bunda bölgede temsilciliklerin artması, akademik iletişim, inşaat sektörü, Türk mallarının dolaşımı, turizm faaliyetleri, diziler, Yunus Emre Enstitüsü ve diğer kültür merkezlerinin de önemli etkisinin bulunduğunu aktaran Kurşun, şöyle konuştu:

"Türkiye ile alakalı bölgede en önemli şey; televizyon dizileri olmuştur. Tabii ki diziler, filmler o bölgede Türkiye'nin reklamını yapıyor, turizme ciddi katkı sağlıyor. Ama unutmayın ki kesinlikle gerçek bir imaj sağlamıyor, tam tersi olumsuz imaj veriyor. Gönül isterdi ki bizim kitaplarımız orada okunsun. Arapçadan o kadar çok tercüme yapılmış ki Türkçeye, bu hem iyi hem kötü. Ama Türkiye'deki kitapların hiçbiri Arapçaya tercüme edilmiyorsa bunun bir anlamı yok. Türkiye'de tarihçilerimizin, ilahiyatçılarımızın kitaplarının hiçbiri dipnot olarak gösterilmiyor orada. Ama buna karşılık baktığımız zaman bizim Türkiye'de bütün Arap coğrafyasının ilahiyatçılarının kitapları dipnot olarak gösteriliyor."

Mısır'la ilişkiler

Kurşun, Mısır'daki darbe sonrası bu ülke ile kopma noktasına gelen ilişkilerin yeniden geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Mısır, Mursi'den büyüktür. Türkiye'nin, Mısır gibi bölgede önemli olan bir partnerle ilişkisini Sisi'yi de dışarıda tutarak nasıl sürdüreceğinin arayışı içerisinde olması gerekir. Orada mevcut yönetim Mısır halkını Türkiye aleyhine motive etmek için çalışıyor. Mısır bizim ihmal edemeyeceğimiz bir ülkedir, o yüzden harekete geçmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Yrd. Doç. Dr. Vehbi Baysan ise Filistin-İsrail çatışması, topyekün bir Arap-İsrail savaşı, su savaşları, Şii-Sünni çatışması ve İslami organizasyonların bölge liderlerine alternatif oluşturmalarını, Ortadoğu'yu tehdit eden unsurlar olarak sıraladı.

Tunus'tan başlayıp Suriye'ye kadar yayılan Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelerde, özellikle ise Mısır'da sosyal medyanın, ayaklanmaların organizasyonunda çok önemli rol oynadığını dile getiren Baysan, gençlerin tüm dünyaya seslerini duyurup destek bulduğunu kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Zekeriya Kurşun Kuzey Afrika Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title