Haberler

Ortadoğu Rulman Sanayi'nde Çalışan Bin 600 İşçi İş Bıraktı

Güncelleme:

Ankara'da faaliyet gösteren Ortadoğu Rulman Sanayi Fabrikası'nda bin 600'e yakın işçi, yönetimin "çalışanlara verdiği vaatleri yerine getirmediği" gerekçesiyle iş bıraktı.

Fabrika Müdürü Feridun Özhan, fabrikadaki eylemle ilgili açıklamada bulundu. İşçilerin dün normal mesai esnasında işlerini bırakıp fabrikanın dışına çıktıklarını belirten Özhan, "İşçilerin istifa ettikleri doğru değil. Dün normal mesai esnasında işi bırakıp fabrikanın dışına çıktılar. Saat 12.40 gibi yasa dışı bir işlem yaptılar. Bariyerlerin, turnikelerin dışına çıktılar. Toplandılar orada. Kendilerini 'işinizin başına dönün' diye ikaz ettik. Noteri çağırdık, tespit yaptırdık, avukatımız geldi. Birlikte birkaç kere anons ettik fakat işbaşına dönmediler" diye konuştu.

İşi bırakanların saat 15.00'teki vardiyaya gelen işçilerin fabrikaya girmesini engellediklerini iddia eden Özhan, işçilerin toplu olarak vermek istedikleri istifa dilekçesini de kabul etmediklerini bildirdi.

26 KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARDIK

İşçilere "Toplu dilekçe kabul etmeyiz. Bireysel olarak herkes gelip tek tek el yazısıyla yazarsa kabul olabilir" dediklerini anlatan Özhan, şunları söyledi:
"Onu da yapmadılar. Sonra saat 18.00'e doğru Polatlı'ya gittiler. 'Noter kanalıyla istifa edeceğiz' dediler. Saat 23.00'te vardiya değişiminde yeni işe gelecek olanları da engellemişler, onları otobüslerden, servislerden indirmişler. Onların işe gelmelerini engellemişler. Biz de bunun üzerine emniyete suç duyurusunda bulunduk. Durum böyle. Biz bu işin elebaşlarından 26 kişinin iş sözleşmesini mesai saatinde işi bıraktıkları için İş Kanunu'ndaki haklı nedenlerle feshettik."

Söz konusu işçilerinin Türk Metal Sendikasına 30 yıl boyunca üye olduklarını anlatan Özhan, şunları kaydetti: "Bu yıl haziran başında sendikadan toplu istifa ettiler. 'Biz sendikasız çalışacağız' dediler. Bunu da kabul ettik. İlave maddi istekleri oldu. Patronumuz onları da karşılayacağını bildirdi, bir kısmını ödedik. Ötekilerini ödemek için plan yaptık, önlerine koyduk ama ne verdiysek bir adım daha fazlasını istediler. Tıkanma noktasına geldik. Bu arada geçen haftalarda işi yavaşlatma eylemi başlattılar, verimi düşürdüler. Bolca rapor aldılar. En sonunda da bu noktaya kadar geldi. Fabrikada çalışan bir avuç işçi ve bizim beyaz yaka dediğimiz memur, mühendis arkadaşlar var. Şu an diğer mavi yakalı işçilerin hepsi fabrikanın dışında. Fabrikada 1500-1600 işçi var. İşçilerin yaptıkları, Türkiye'nin ekonomisini de bizi de etkileyecek. Burada ürettiklerimizi biz yüzde 75 Batı Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerine ihraç ediyoruz. Biz yüksek oranda ihracat yapıyoruz ve Türkiye'ye dönüş sağlıyoruz."

BİZİ GREVE ZORLADILAR

İşçilerden Kazım Ercan ise fabrika yönetiminin çalışanlara verdiği sözleri yerine getirmediğini öne sürdü. Bunun üzerine topluca istifa ettiklerini anlatan Ercan, "Dün 1587 kişi dilekçe verdik, kabul etmediler. Bireysel istifa dilekçesi istediler. Grev halini aldı eylemimiz. Birçoğumuzu işten çıkarttıklarını mesajla ilettiler. Toplamda 610 kişinin işine son verdiklerini söylüyorlar. Beni mesela işten çıkarttılar. ORS'de 2 bin kişiye yakın çalışan var. Fabrikada üretim durdu. İstifamız kabul olmadı. Kabul edilmediği için de tazminatsız çıkışımızı verdiler. İş akdimizi feshettiler. Bu noktada da işçi greve gitti" diye konuştu.
Fabrika yöneticisi Ahmet Arslan ve diğer yetkililerle defalarca görüştüklerini belirten Ercan, "Biz daha önce grev yaptık. Bize sözler verildi, o sözleri kağıda dökmeye gelince bizim isteklerimizi kabul etmediler. Bizi hep greve zorladılar" ifadesini kullandı.

Ercan, "Sendikal bir kimliğimiz yok ama 1600 kişinin oy birliğiyle seçilmiş işçi temsilcileriyiz" dedi.

ORS İSO 500 LİSTESİNDE

30 yılı aşkın bir süreden beri faaliyet gösteren ORS, Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde yer alıyor. Şirket 352 milyon TL cirosu ile İSO 500 listesinin 286. sırasında yer alıyor.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Ortadoğu Rulman Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (40)

expertpls@:

O fabrikayı baban mı kurdu da karın yarısını istiyorsun pislik adam, o fabrika sayesinde evini arabanı aldın, çocuklarını okuttun şimdi de hainlik mi yapıyorsun hain, o fabrika dünyanın modern fabrikası, Devlete ne kadar zarar verdiğini biliyor musunuz, o fabrikaya girerken nerelerden torpil arayordunuz şimdi karnınız doydu götünüz kalktı pislik adamlar,

10
18
yanıtYanıtla
mertcan:

Sen kendini insami saniyosun cahil ve salaksin.

yanıt9
yanıt0
azra:

Vaybe bu ülkede her işimiz torpille. . . . Aslında ülkenin tek gerçeği bu. . . En uyduruk yerde bile torpilsiz olmuyosun. . hele birde hemşericilik olmazsa olmazlarımızdan. . .

yanıt8
yanıt0
GERÇEK MİLLET 70 MİLYON YOKSUL:

Memur beyinli sen önce o insanların sırtından yatarak aldığın yüksek maaşın dörtte bisini haket. . . !!!!!!

yanıt13
yanıt0
AnkaraMobil-IOS:

Eylem yapanlarin ele basi polatlinin haymanali, menteseli cakallaridir! Dun sehir meydaninda toplanmislar tipleri gorseniz ne demek istedigimi anlarsiniz %80i cakal. Rulman polatlinin ekmek kapisidir bu fabrika kapanirsa polatli biter! Alacak vasifli calisan kalmadigi icin cakallari ise aldi.

3
22
yanıtYanıtla
emeye saygi:

asil cakal sensin

yanıt5
yanıt1
işçilerin gözü doymaz:

Sanki ordan çıkınca Nasa işe alacak bunları ! tavırlara bak. Aç karnın doymuş bitin kanlanmış, üstüne iş öğrenmişsin, hemen pazarlığa başlıyorsun. Git sokakta simit sat aklın başına gelsin.

5
14
yanıtYanıtla
TC:

SEN PATRONSUN GALİBA YALAKA

yanıt1
yanıt1
daha faazla yokmulan:

KOvuyorum lan hepsini varmı satıyorum tezgahıda oh be ne uğraşıcam lan sizle gidin başka yerde çalışın. (bende maaşla çalışan bi garibanım biraz zevk yapiim dedim )

yanıt0
yanıt1
ali:

enteresan

yanıt0
yanıt0
Tüm 40 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title