Haberler

Ortadoğu'dan Balkanlara 'Türk Dizileri' Çılgınlığı Yaşanıyor

Son yıllarda Ezel'den Gümüş'e, Kurtlar Vadisi'nden Aşk-ı Memnu'ya birçok Türk dizisi Ortadoğu ve Balkanlar'da büyük ilgi görüyor.

Son yıllarda Ezel'den Gümüş'e, Kurtlar Vadisi'nden Aşk-ı Memnu'ya birçok Türk dizisi Ortadoğu ve Balkanlar'da büyük ilgi görüyor. Bu gelişmenin özellikle Türkiye'nin komşusu ülkelerin Türk siyasetine, toplumuna ve sporuna olan ilgisini ciddi biçimde değiştirdiği düşünülüyor.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın yayını olan 'Artı Doksan Dergisi'nin son sayısında, Ortadoğu'dan Balkanlar'a kadar birçok ülkede büyük ilgi gören Türk dizileriyle ilgili ilginç bir yazı kaleme alındı. Dergide yer alan yazıya göre Türk dizileri Ortadoğu, Kafkasya, Orta Asya ve Balkanlar'da etkisini gün geçtikçe artırıyor. Öyle ki Türk dizileri bu bölgelerde Hollywood ünlülerinden daha çok seviliyor. 1980'li yıllarda adeta nefes almadan izlenen 'Hayat Ağacı' ve 'Yalan Rüzgarı' gibi dizilerin insanların üzerinde yarattığı etkilerin benzeri, Arap dünyasında ve Balkanlarda artık Türk dizileriyle yaşanıyor.

Türk dizilerinin bu kadar ilgi görmesinin sebebi ise, Arap halkının dizilerde 'geleneksel ve modernleşmeyi dengede tutan figürler' görmek istemeleri. Arap yorumculara göre, 'geleneği reddetmeyen modern hayat' Araplara çekici geliyor. Araplar açısından yeni ama yabancı olmayan birçok öge Türk dizilerinde bulunuyor ve bu ögelerle 'onlar da bize benziyor' duygusu yaratılıyor. Bu da Arapların istediği ama sahip olamadığı hayat tarzını temsil ediyor.

TÜRK DİZİLERİYLE ARAP TURİST SAYISI 30 BİNDEN 100 BİNE ÇIKTI

Dizilerin etkisi o kadar fazla olmuş ki, Filistin, Mısır ve Suudi Arabistan'da bazı din adamları dizilerin yasaklanması yönünde açıklamalarda bulundu. Söz konusu dizilerin 'İslam'la örtüşmeyen yaşam tarzını dayatması' ve 'değişimin tohumları atılıyor' endişeleri dile getirildi.

Ancak bugün Arap ülkelerinin pek çoğunda en çok ziyaret edilmek istenen yerin İstanbul olduğu ve turizm acentelerinde İstanbul için yer bulunamadığı ifade ediliyor. Arap basınına göre ise, diziler sayesinde Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı 30 binden 100 bine çıktı. Aynı etki Lübnan, Mısır, Suriye ve Ürdün'de de görüldüğü belirtiliyor.

DİZİLER BALKANLAR'DA GURUR KAYNAĞI OLDU

Artı Doksan Dergisi'nde yer alan yazıda, Türk dizilerinin Ortadoğu ve Balkanlar'da 60 milyon dolarlık pazara sahip olduğu ve fiyatların bölüm başı 75 bin doları bulduğu belirtiliyor. Araplar dizi karakterlerini neredeyse kahraman gibi görüyor. Türk dizilerinin etkisi sadece Arap dünyasında değil Hırvatistan'dan Karadağ'a, Bosna'dan Yunanistan'a kadar Balkanlar'ın neredeyse tamamını etkisi altına almış durumda. Dizilerin sürekli izleyicileri arasında Devlet Başkanları da bulunuyor.

'GÜMÜŞ' DİZİSİNİN FİNAL BÖLÜMÜNÜ ORTADOĞU'DA 84 MİLYON KİŞİ İZLEDİ

Yurt dışında dizi satışı aslında 'Gümüş' dizisi ile başlamadı. İlk büyük başarı 2001 yılında Osman Sınav'ın pazarın açılmasını sağlamak için satış hakkını bölüm başına 30-40 dolar gibi düşük fiyatlarla verdiği 'Deli Yürek' dizisi ile başladı. Türkiye'de dizi hareketlenmesinin asıl başladığı yıl 2007 olarak kabul ediliyor. 'Gümüş' dizisi büyük bir patlamaya yol açtı. Dizinin final bölümünü Ortadoğu'da 84 milyon kişi izledi.

Dizi satışları, kanal, yapımcı firma ve varsa aracı şirket tarafından yapılıyor. Bölüm başına fiyatlar ise 500 ile 25 bin dolar arasında değişiyor. Türkiye'den yurt dışına dizi satışı yılda yaklaşık 50 milyon dolarlık piyasa oluşturuyor. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kafkasya Türkiye Gümüş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

24 Nisan Çarşamba 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 24 Nisan burç yorumları nedir? AKREP DOLUNAYI ne zaman? Akrep Dolunayı etkileri neler? Burçlara etkileri neler olacak? BURÇ YORUMLARI! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı kapalı mı, neden kapalı? Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamaları yasak mı? Samsun Belediyesi hangi parti? Samsun Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne zaman görüşecekler? Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title