Haberler

"Ortadoğu'da Neler Oluyor?" konferansı KIRIKKALE

"Ortadoğu'da Neler Oluyor?" konferansı KIRIKKALE

"Ortadoğu'da Neler Oluyor?" konferansı - KIRIKKALE

"Ortadoğu'da Neler Oluyor?" konferansı

- AA Arapça Yayınlar Genel Koordinatörü Kışlakçı:

"Arap coğrafyasında bir genç, halkı ve toplumu için kendini yaktı.

Arap dünyasında ise diktatörler kendi aile iktidarları için bir toplumu,

bir ülkeyi yerle bir ediyor"

KIRIKKALE (AA) - Anadolu Ajansı (AA) Arapça Yayınlar Genel Koordinatörü Turan Kışlakçı, "Arap coğrafyasında bir genç, halkı ve toplumu için kendini yaktı. Arap dünyasında ise diktatörler kendi aile iktidarları için bir toplumu, bir ülkeyi yerle bir ediyor" dedi.

Kışlakçı, moderatörlüğünü Ayhan Oğan'ın yaptığı Milli Türk Talebe Birliği Kırıkkale Şubesi tarafından Kırıkkale Üniversitesi Yahya Kemal Salonu'nda düzenlenen, "Ortadoğu'da Neler Oluyor?" konulu konferansta yaptığı konuşmada, 2010 yılında ikinci intifadanın ardından ve 2003'de Irak işgalinden sonra Ortadoğu coğrafyasında halkların sokaklara çıkmaya başladığını söyledi.

Suriye, Mısır ve Tunus'ta, her yerde gösteri yasağının bulunduğunu ifade eden Kışlakçı, şöyle konuştu:

"Kimse sokaklara çıkamıyordu fakat ikinci intifada ve Irak işgalinden sonra insanlar sokaklara çıktı. İnsanlar, Mısır, Tunus ve Suriye'de sokaklara çıkınca rejimler bunlara fazla müdahale etmedi, yavaş yavaş gösteriler başladı. Hatta 2005 yılında Libya'da gösteri olmuştu. Bu gösterilerde Kaddafi, 200 kişiyi katletti. 2008'de hem Tunus'ta hem de Mısır'da olan gösteri sayısı 500. İşçiler, memurlar ile sendikalar sokaktaydı. Mübarek o dönemde söz verdi, 'ey halkım demokrasiye geçeceğiz ve uygulayacağız' dedi. 2010 yılına kadar uygulanmadı. Tunus'ta bir genç kendini yakınca Ortadoğu'da bütün rejimler patır, patır dökülmeye başladı. Öncesi vardı. Şimdi halklar iktidara gelmeye çalışıyor, tekrar yönetimi ele geçirmeye çalışıyor."

Eski rejimlerin şu anda Dubai'de kümelenmiş durumda olduğunu belirten Kışlakçı, "Dubai'den karşı devrim girişimlerinde bulunuyorlar. Arap coğrafyasında bir genç, halkı, toplumu için kendini yaktı, Arap dünyasında diktatörler kendi aile iktidarları için bir toplumu bir ülkeyi yerle bir ediyor. Bu coğrafyada özgürlük sarhoşluğu var. Bu Fransız devrimi sonrasında Avrupa'da da yaşanmıştı, 10 yıl sürebilir bu, bu bir fetret dönemi fakat 10 yıl sonra bu coğrafya daha iyi dönemlere gelecektir. Fakat kendi sosyolojisi ve felsefesini üretmesi gerekiyor" diye konuştu.

- "Eğer Ortadoğu değişirse, Birleşmiş Milletlerin yapısı da değişir"

Avukat Mehmet Ucum ise Ortadoğu'nun 21. yüzyıla girerken halen disiplin toplumunun siyasal düzeyinde ve baskıcı, dışlayıcı, zalim bir devlet pratiğini yaşadığını bildirdi.

Yeni sömürgecilik ilişkilerinin daha sonra biçim değiştirdiğini, sermaye hareketlerinin çok farklılaştığını, sermaye hareketleri arasında çatışmalar çıkmaya başladığını anlatan Ucum, "Ortadoğu gelir merkezi olarak varlığını devam ettiriyor. Niye? çünkü Ortadoğu'nun gerilim merkezi olması özellikle savaş sermayesi bakımından, hareket alanı bakımından kendini devam ettirebilmek bakımından son derece önemliydi. Ama farklı sermaye hareketleri de devreye giriyor" dedi.

Ortadoğu'daki gerilimin çıkar siyasetinin en önemli pratiklerinin yaşandığı bölge olmasından kaynaklandığını dile getiren Ucum, şöyle devam etti:

"Avrupa ya da ABD, Mısır'da darbe olduğunda darbe diyebildi mi? Uzunca bir süre diyemedi. Niye diyemiyor? Aslında değerler üzerinden siyaset yapılsa, değerler üzerinden politikalar üretilse, insan hak ve özgürlükleri temel referanslar ve değerler olsa herkesin bunu darbe olarak nitelendirmesi gerekir. Diyememesinin nedeni çıkar esaslı siyaset yüzünden. Ortadoğu'daki meselelere bakıldığında esas itibariyle uluslararası güç dengeleri, uluslararası sermaye hareketleri arasında güçlü olan devletlerin pozisyonu, Birleşmiş Milletlerin, Güvenlik Konseyi'nin yapısı bütün bunlarla birlikte Ortadoğu'daki mevcut durumun korunması demek. Şu andaki mevcut statükonun korunması ile eş anlamda. Eğer Ortadoğu değişirse, Birleşmiş Milletlerin yapısı da değişir. Bu kadar net. Geleceğin aklı doğudan yükselecek, bunun merkezi de Ortadoğu olacak."

Konferas, öğrencilerin konuşmacılara sorduğu sorularla devam etti.

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title