Haberler

    Ortadoğu'da Girişimci Patlaması Yaşanacak'

    Türkiye'de bir etkinliğe katılan ve Al Jazeera Türk'ün sorularını yanıtlayan Arabnet internet sitesinin kurucusu Omar Christidis, Ortadoğu bölgesinde internet girişimciliğinin hızla yükseleceğini düşünüyor.

    Ortadoğu'da girişimcileri bir araya getiren Arabnet.me internet sitesinin kurucusu Omar Christidis, İstanbul'da düzenlenen Webrazzi etkinliğine katıldı. Etkinlik sırasında Al Jazeera Türk'ün sorularını yanıtlayan Christidis, bölgede girişimcilik patlaması yaşanacağını ifade etti.

    Christidis, bölgedeki yatırım miktarının 4 kat arttığına dikkat çekerek, 'önümüzdeki yıllarda bu rakamlar daha da artacak' dedi.

    Ortadoğu'daki internet girişimlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

    Ortadoğu'daki girişimciliğin patlama yaşadığını söyleyebilirim. Risk sermayedarlarının bölgedeki girişimlere yaptıkları yatırımlar 2012'de bir anda dört kat artış gösterdi ve bu artış devam ediyor. 2011 yılında Ortadoğu'ya yapılan yatırım sadece 20 milyon dolarken, 2012'de bu sayı 80 milyon dolara çıktı. Bu yıllarda yatırımlar yarım ile bir milyon dolar arasında değişirken, bugün 50-100 milyon dolar aralığında yatırımlar görüyoruz. Giderek artan yatırımlar bölgeye para akışını da güçlendirecek. Ortadoğu krizlerle dolu bir bölge ama dikkat çekmek istediğim bir faktör, kriz zamanlarında girişimciliğinin güçlenmesidir. Birçok büyük firmanın ekonomik gerileme ve önemli değişim zamanlarında kurulduğu ve büyüdüğünü görebiliriz. Çünkü kriz zamanlarında iş yapma şeklimizi değiştiren yeni ve yaratıcı fikirler de ortaya çıkıyor.

    Ortadoğu'da sosyal medyanın yeri nasıl olacak?

    Tüm sektörlerdeki firmalar sosyal medyaya fazlasıyla önem gösteriyor. ArabNet olarak hayata geçtiğimiz beş yıl öncesini ele alırsak Ortadoğu'da sosyal medyaya gereken önemi veren banka veya büyük kurum sayısı çok azdı. Şirketlerin sosyal medya hakkında anlaması gereken temel husus, bu platformların sadece bir pazarlama aracı olmadığı. Sosyal medya aynı zamanda bir ürün iletimi, satış ve müşteri hizmetleri kanalı vazifesi görüyor. Doğal olarak, insanlar sosyal medyada sizinle tüm bu alanlarda etkileşime girmek istiyor. Bugün Ortadoğu'daki birçok firmanın sosyal medya üzerinden müşteri ilişkilerini yürütmek için sosyal medya ekipleri kurduklarını görüyoruz. Gelecekte firmaların bu alanda daha fazla yatırım yaptığına tanık olacağız.

    Ortadoğu'nun internetteki yeri nasıl beliriyor?

    Şahsi görüşüm, Ortadoğu'nun internet piyasasındaki hızlı büyümenin tam başlangıcında yer aldığı. Örneğin dijital reklamcılık piyasasındaki yatırım 300 milyon dolara ulaştı. Her yıl yüzde 35 büyüme gördüğümüz bu piyasanın 2017'de 1 milyar dolara erişeceğini tahmin ediyoruz. İnternet üzerindeki finansal işlemlerin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da 15 milyar dolara ulaştığını, satılan ürün değerinin ise 1 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Tüm bunlar önümüzdeki 3 ila 5 sene içinde önemli bir büyüme yaşanacağını ve internet piyasalarındaki teknolojilerin tam potansiyelini ortaya koyacağının işaretleri.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Al Jazeera Türk İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title