Haberler

Ortaca Tedavisi Yapılan 5 Deniz Kaplumbağası ile Yılın Son Yavruları Denizle Buluşturuldu

Tedavisi yapılan 5 deniz kaplumbağası ile yılın son yavruları denizle buluşturuldu MUĞLA'nın Ortaca ilçesindeki Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) tedavi gören 5 caretta caretta cinsi deniz kaplumbağası doğal ortamlarına bırakıldı.

Tedavisi yapılan 5 deniz kaplumbağası ile yılın son yavruları denizle buluşturuldu

MUĞLA'nın Ortaca ilçesindeki Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) tedavi gören 5 caretta caretta cinsi deniz kaplumbağası doğal ortamlarına bırakıldı.

Muğla Valisi Amir Çiçek, Ortaca ilçesi Dalyan Mahallesi'nde bulunan ve 2008 yılında faaliyete başlayan DEKAMER'i ziyaret etti. Vali Amir Çiçek ile merkeze gelen Ortaca Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale, Ortaca Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Haluk Türkoğlu, CHP'li Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, CHP'li Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar, Muğla İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, hayatını deniz kaplumbağalarına adayan Kaptan June Haimoff ve protokol üyeleri ile çok sayıda vatandaşında katılımıyla tedavi gören caretta carettaları yerinde inceledi. Kaplumbağaların bulunduğu havuzları tek tek gezen Vali Çiçek ve baraberindekiler, DEKAMER yetkililerinden merkez hakkında bilgi aldı. DEKAMER'deki incelemelerinin ardından Vali Çiçek, tedavisi tamamlanan ve denize bırakılmadan önce uydu cihazı takılan beş deniz kaplumbağasından dişi olan ikisine 'Sevgi' ve 'Özlem' adını verdi. Sevgi ve Özlem, daha sonra kendileri gibi tedavileri tamamlanan 'Lukas', 'Özgür' ve 'Osman' ismi verilen diğer deniz kaplumbağaları ile birlikte kumsala götürülüp, alkışlar eşliğinde denizle buluşturuldu. Ayrıca, yumurtadan yeni çıkan yavru caretta carettalar da denizle buluşturuldu.

Vali Amir Çiçek, "Dünya mirası olan bu plajımızda caretta carettalar yumurtalarını bırakıyor. Ayrıca bura bulunan kaplumbağa rehabilitasyon merkezimizde yaralı olan kaplumbağalar burada tedavi görüyorlar. Bir insana nasıl tedavi uygulanıyorsa bu merkezimizde de buraya yaralı olarak gelen kaplumbağalarımız tedavi görerek bugün olduğu gibi doğal hayata bırakıyoruz" dedi.

Uzun yıllardır Dalyan'da yaşayan ve hayatını caretta caretta türü deniz kaplumbağalarına adayan Kaptan June Haimoff da "31 yıl önce ilk defa buraya geldim. Bir gece barakada tatil yaparken plaja deniz kaplumbağaları geldi ve çok güzel bir yuva yaptı, yumurtalarını bıraktı. Bu olayla dünyam değişti ve ben sonra onları korumak için burada kaldım. Şimdi onları herkes koruyor, bu nedinle ben ben çok mutluyum" dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar da "Bugün mutlu bir sonucu hep birlikte kutlamaktayız. Dalyan İztuzu kumsalı, deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktığı en önemli bir yer. Dünya bazında da düşündüğümüzde biz burayı kaplumbağalarla beraber koruyor ve kullanıyoruz. Deniz kaplumbağaların göç yolları tespit edilince onları daha rahat koruyabileceğiz. Bunların hayat yolculuğuna devam edebilmeleri de yine bu verilerle sağlanacak. DEKAMER, Türkiye'nin tek rehabilitasyon merkezi olmakla birlikte dünyanın da önem verdiği bir yer" diye konuştu.

430 YUVADAN 25 BİN YAVRU DENİZLE BULUŞTURULDU

DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska da "DEKAMER 8 yıl önce bakanlığımızın üniversitelerimizin ve yerel yönetimlerimizin desteği ile kurulmuş olan bir merkez. Artık bugün sesini dünyaya duyurmuş bir merkez. ve Muğla'da yapmış olduğu bir çalışma ile de 80 ülkeden bine yakın araştırmacıyı burada ağırladı. Aslında biz ilk zaman da kaplumbağaların yuvalarını koruyorduk ve yaralı bir yavru ve kaplumbağa ile karşılaştığımızda ne yapacağımızı şaşırıyorduk ama son yıllarda ise birçok yaralı kaplumbağayı iyileştirerek denize gönderdik. Bin yavruya 25 yıl boyunca bakabilirsek bir anne yetiştiriyoruz. İşte biz bu bilinçle, 'Bir yaralı kaplumbağayı kurtarabilir miyiz?' diye işe başladık. Bize yılda 25-30 civarında yaralı kaplumbağa geliyor. Bunlardan 10 kadarını iyileşmesinin ardından denize gönderiyoruz. Bunların bazılarının tedavileri iki yıl sürüyor. Bu yıl 430 yuvadan 25 bin yavruyu deniz ile buluşturduk. Bu gece size sürpriz olarak sezonun son yuvasının son yavrularınıda denize göndereceğiz. Bunu da gerçekten sezonu son hasatı gibi sizlerle birlikte denize göndermenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mansur Harmandar Amir Çiçek Ortaca Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title