Haberler

Ortaca Sgk'dan Prim Borcu Olanlara Uyarı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Ortaca Şube Müdürü Özkan Arslan, Bağ-Kur sigortalılarının icrayla karşı karşıya kalmamaları için borçlarını taksitlendirmeleri uyarısında yaptı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Ortaca Şube Müdürü Özkan Arslan, Bağ-Kur sigortalılarının icrayla karşı karşıya kalmamaları için borçlarını taksitlendirmeleri uyarısında yaptı.

Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman ilçelerindeki sigortalıların borçları hakkında açıklama yapan Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Öskan Arslan; "Sosyal Güvenlik Kurumu otomatik icra sistemine geçtiğinden, bundan sonra İsteğe bağlı sigorta hariç tüm 4/b (Bağ-Kur) alacaklarını da icra yöntemiyle tahsil edecektir. Bu nedenle prim borcu olan üyelerimizin taksitlendirme için Sosyal Güvenlik Merkezine müracaat etmeleri gerekmektedir.

Bilindiği üzere, süresi içerisinde ödenmeyen prim ve diğer alacakların tahsilinde, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanunun 51 inci, 102'inci ve 106'ıncı maddeleri hariç, diğer hükümleri uygulanmaktadır. Kurumun prim ve idari para cezası alacakları ile takip ve tahsili çeşitli Kanunlara verilen diğer alacakların kısa sürede ve etkin bir şekilde anılan Kanuna göre takip ve tahsilinin sağlanması amacıyla da otomatik icra programları oluşturulmuştur. Primlerini süresi içerisinde ödemeyen işverenlerle birlikte 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalıların, prim ve prime ilişkin Kurum alacaklarının tahsilini sağlamak amacıyla oluşturulan otomatik icra programı vasıtasıyla icraya intikal ettirilmesi hedeflenmektedir. Diğer taraftan, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesinin birinci fıkrasında; "Amme borcunun vadesinde ödenmesi veya haczin tatbiki veyahut haczolunmuş malların paraya çevrilmesi amme borçlusunun çok zor duruma düşürecekse, borçlu tarafından yazı ile istenmiş ve teminat gösterilmiş olmak şartıyla, alacaklı amme idaresince veya yetkili kılacağı makamlarca; amme alacağı 36 ayı geçmemek üzere ve faiz alınarak tecil olunabilir. hükmü yer almaktadır. 5510 sayılı Kanunun sağlık hizmetlerinden yararlanma şartlarını belirleyen 67 nci maddesinde, 19/6/2010 tarih ve 27616 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5997 sayılı Kanunla yapılan değişiklik neticesinde; 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında bulunan (İsteğe bağlı sigortalılar hariç) sigortalıların, birikmiş prim borçları için 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendirme talebinde bulunarak peşinat tutarlarını ödemeleri halinde, kendileri ve bakmakla yükümlü kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanmalarına imkan sağlanmıştır.

Bu itibarla, prim alacaklarının tahsilinin sağlanması ve olası mağduriyetlerin önlenmesi bakımından söz konusu sigortalıların, muaccel hale gelen prim borçlarını İcra Takip Haciz ve Satış Servilerine intikal ettirilmeden, bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri/Merkez Müdürlüklerine yazılı müracaat edilerek ve gerekli şartların yerine getirilmesi halinde azami 36 aya kadar taksitlendirebilecekleri, bu borçların taksitlendirilmesi halinde kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin sağlık hizmetinden yararlanabilecekleri, aksi takdirde söz konusu prim borçlarının 6183 sayılı Kanuna göre haklarında cebri takip başlatılarak menkul, gayrimenkul ve üçüncü kişiler nezdinde bulunan hak ve alacaklarına haciz işlemi uygulanmak suretiyle tahsil cihetine gidilecektir.

Sosyal Güvenlik Kurumu otomatik icra sistemine geçtiğinden, bundan sonra İsteğe bağlı sigorta hariç tüm 4/b (Bağkur) alacaklarını da icra yöntemiyle tahsil edecektir. Bu nedenle prim borcu olan üyelerimizin taksitlendirme için Sosyal Güvenlik Merkezine müracaat etmeleri gerekmektedir" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sosyal Güvenlik Kurumu Özkan Arslan Bağ Kur Ortaca Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title