Haberler

Orta Öğretimde İnternet Bağımlılığını Önleme Projesi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, çocukların internete bir güvenlik paketi içinde kavuşması gerektiğini belirterek, "9-10 yaşındaki çocuğun bir bilgisayarın başında oturup saatlerce hapsolması ne fiziksel, ne de zihinsel gelişimi için kabul edilebilecek durumdur" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, çocukların internete bir güvenlik paketi içinde kavuşması gerektiğini belirterek, "9-10 yaşındaki çocuğun bir bilgisayarın başında oturup saatlerce hapsolması ne fiziksel, ne de zihinsel gelişimi için kabul edilebilecek durumdur" dedi.

Kadın Sağlıkçılar Dayanışma Derneği tarafından yürütülen, Gençlik ve Spor Bakanlığının Gençlik Projeleri desteğiyle üç yıldır süren Orta Öğretimde İnternet Bağımlılığını Önleme "Yüzyüze Devam Ediyor Projesi"nin kapanış etkinliği ve bu kapsamda internet bağımlılığını önlemek amacıyla oluşturulan "Yağmur ile Toprak Çevrimiçi" kitabının tanıtımı yapıldı.

Etkinlikte konuşan Ramazanoğlu, internet ve madde bağımlılığının toplumda ciddi alarm sinyali veren konular olduğunu belirterek, bu alanda çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Güvenli internet konusunu ele aldıklarını ifade eden Ramazanoğlu, "Çocukların internete kavuşması lazım ama bir güvenlik paketi içinde olması lazım. Çocuklarımızı internetin içindeki zararlı etkilerden korumamız lazım. İnternette öğrenecekler ama burada ne fiziksel gelişmelerini engelleyici bir etki olmalı ne de zihinsel gelişmelerini engelleyici etki olmalı. 9-10 yaşındaki çocuğun bir bilgisayarın başında oturup saatlerce hapsolması ne fiziksel, ne de zihinsel gelişimi için kabul edilebilecek durumdurl" diye konuştu.

Yoksul ailelerin internete ücretsiz erişmeleri için de çalışmaların devam ettiğini dile getiren Bakan Ramazanoğlu, bunun güvenli internet olacağını, hem çocukların ufkunu açacağını, hem de internetin zararlarından koruyucu filtreleri barındıracağını sözlerine ekledi.

Bakan Avcı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da çocukların kendi çocukluklarındaki dünyadan farklı bir dünyada yaşadığını, bugünün çocuklarının evden hiç çıkmasalar, başkaları ile hiç irtibat kurmasalar bile yaygın ve yoğun tehlikelerin kıyısında yaşadıklarını aktardı.

Avcı, "Hayatın her alanına nüfuz eden medya araçları ve onlardan biri olan internet bu tehlikeli mecralara ev sahipliği yapıyor ve yaygınlaştırıyor. İnternet araçlarında tuzaklanmış içerikleri herkes tehlike olarak görüyor. Ama özellikle çocuklarımız gerçekten çok savunmasız. Görüntülere yerleştiren imalar ve alt metinler çocukların masum dünyalarını hedef alıyor" diye konuştu.

İnternetteki devasa ağların varlıklarını sürdürmek için daha fazla izlenebilirliğe ve daha fazla izleyici, daha edilgen kitlelere ihtiyaç duyduğunu kaydeden Avcı, şunları söyledi:

"Bu ortamda herkes bir müşteri ve para kazanmak için herkes bir araç. Ailenin, okulun, akrabalık ilişkilerinin kişiler üzerindeki olumlu etkisi azalırken, medyanın dayattığı yaşam tarzları ve ilişki biçimleri yaygınlık kazanıyor. İletişim araçları yaygınlaşıyor fakat insandan insana ulaşan yollar azalıyor. Bireyler sanal bir alemin güvensiz zemininde yalnızlaşıyor. Asıl iş bu meseleye teşhis koyduktan sonra başlıyor. Tamamen internetsiz bir dünya artık mümkün değil. Bunu da kimse savunmuyor zaten. Yapılacak iş tıpkı bu projede olduğu gibi çocuklarımıza internet araçlarını doğru kullanmalarını öğretmek. Oradaki zararlardan korunmaları için gerekli zırhı onlara kazandırmak."

Bakanlık olarak öğrencilerin güvenli bir ortamda ders çalışabilmeleri için ve ders içeriklerine ulaşabilmeleri için Eğitim Bilişim Ağı'nı (EBA) kurduklarını dile getiren Avcı, "EBA, bütün öğrencilerimiz ve veliler için güvenli bir alandır. Ders dışında ama derse faydalı içerikler de sunuyoruz" dedi.

Bakan Kılıç

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ise kimsenin internetsiz bir dünya olacağını iddia etmediğini, doğru kullanılması, doğru yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Şu anda internetin Facebook, Twitter gibi sosyal ağlardaki kullanımının yüzde 81 civarında olduğunu ifade eden Kılıç, sosyal medya ağları içinde iletişim kurmak için internetin kullanıldığını dile getirdi.

Kılıç, bunların içerisinde kötü niyetlilerin de olduğunu vurgulayarak, "140 karaktere sıkışmış olan ve 140 karakter içerisindeki her şeyi doğru olarak kabul eden bir durumla karşı karşıyayız" dedi.

Gençlerin fiziksel olarak hareket etmeleri için Türkiye çapında mahalleler içinde 750 halı saha inşa ettiklerini, yanlarında basketbol ve voleybol sahaları yapıldığını bildiren Kılıç, önümüzdeki dönemde gençlere ve çocuklara yönelik çalışmalar kapsamında bunların artırılacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından bakanlar Sema Ramazanoğlu, Nabi Avcı ve Akif Çağatay Kılıç'a kendi adlarına dikilen fidanların sertifikaları verildi.

Yağmur ile Toprak

İnternet bağımlılığını önlemek, doğru ve güvenli internet kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla hedef kitlesi olan gençlerle ortak dili daha kolay kurabilmek için Yağmur ve Toprak isimli iki çizgi karakter oluşturuldu.

Karakterlerin internet kullanım hikayelerinin farklı yüzlerinden oluşan "Yağmur ile Toprak Çevrimiçi" isimli kitap, internetin doğru kullanıldığında ne kadar faydalı ve işlevsel olacağını gösterirken kullanım amacının dışına çıkıldığında da hayatı ne şekilde etkileyebileceğini görsel ve mizahi bir dille ortaya koyuyor.

Kitapta, ayrıca internet bağımlılığı, siber zorbalık ve güvenli internet kullanımı gibi konular da yer alıyor.

Programın sonunda, kitaptaki Yağmur ve Toprak karakterlerini canlandıran kostümlü canlı maskotlar sahneye çıkıp katılımcıları selamladı.

Kaynak: AA / Güncel

Akif Çağatay Kılıç Nabi Avcı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title