Haberler

Orta Karadeniz'de 88 Bin Su Kuşu Tespit Edildi

Orta Karadeniz Bölgesi'nde yapılan Kış Ortası Su Kuşu Sayımı'nda (KOSKS) 32 türden 88 binin üzerinde kuş sayıldı.

İLYAS GÜN - Orta Karadeniz Bölgesi'nde yapılan Kış Ortası Su Kuşu Sayımı'nda (KOSKS) 32 türden 88 binin üzerinde kuş sayıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji (kuş bilimi) Araştırma Merkezi işbirliğinde, Kızılırmak ve Yeşilirmak deltalarıyla Ordu sahil kıyısı ve Tokat Kaz Gölü'nde KOSKS çalışması gerçekleştirildi.

Kızılırmak Deltası'nda 71 bin 859, Yeşilırmak Deltası'nda 4 bin 253, Ordu kıyısında 11 bin 260 ve Tokat Kaz Gölü'nde 656 kuşun sayımı gerçekleştirildi. Sayımda, nesli azalmakta olan gümüş çamurcun ördeği, saz horozu ve kuğu gibi 32 tür tespit edildi.

En çok görülen tür 21 bin ile sakarmeke olurken, 9 bin 500 yeşilbaş, 9 bin 200 de çamurcun ördek sayımı yapıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, su kuşlarını belli bazı yöntemlerle sayarak gerek türler, gerekse sulak alanlar hakkında veri elde etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Orta Karadeniz Bölgesi'nde 4 noktada yapılan sayımlarda bu yıl 88 binin üzerinde kuş sayıldığını bildiren Kılınçer, "Nesli tükenmekte olan bazı türlerin haricinde 32 türün tespiti yapıldı. Tür çeşitliği açısından Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, 32 türün hepsinin bir arada görüldüğü yer olarak ön plana çıktı." dedi.

Kızılırmak Deltası'nda artık dikkuyruk görülmüyor

OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz ise son 2 yıldır yapılan sayımlarda bazı kuş türlerine artık rastlayamadıklarına dikkati çekti.

Kızılırmak Deltası'nda 10-15 yıl önce nesli tükenmek üzere olan dikkuyruk ördeğe çok rastladıklarını anlatan Yavuz, şunları kaydetti:

"Bu türün sayısı her geçen yıl biraz daha düştü. 3 yıl kadar önce 200 civarında görülen dikkuyruk nesli, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de azaldı. Son 2 yıldır ise Kızılırmak Deltası'nda görülmez oldu. Bu türün Kızılırmak Deltası'nda artık görülmemesi, balıkçı ağlarından kaynaklanıyor. Bu tür, göllere dalarak balık tutarak beslenen bir hayvan, tabi ki daldığında ağlara takılıyor ve kurtulamayarak ölüyor. Bu türün dünya popülasyonunun yüzde 90'ı Türkiye'de kışlıyordu ama artık Burdur Gölü'nde sanırım çok az sayıda bulunuyor."

Kaynak: AA / Güncel

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Karadeniz Bölgesi Kızılırmak Ordu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title