Haberler

Orta Asya'da 500 Yıldır Din Alimlerini Yetiştiren Medrese

Özbekistan'ın Buhara kentindeki Mir Arap Medresesi, yaklaşık 5 asırdır Orta Asya'nın din alimlerini yetiştiriyor.

MÜRSEL ÇETİN - Özbekistan'ın Buhara kentindeki Mir Arap Medresesi, yaklaşık 5 asırdır Orta Asya'nın din alimlerini yetiştiriyor.

Tarih araştırmacısı ve yazar Hasan Sevil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mir Arap Medresesi'nin, Ubeydullah Han tarafından 1530-1536 yıllarında, Şeyh Abdullah Yemeni adına yaptırıldığını söyledi.

Medresinin Kalon Minaresi ve Mescidi ile Buhara'nın en güzel meydanlarından birisini oluşturduğunu ifade eden Sevil, şunları kaydetti:

"Mir Arap Medresesi, Mescid-i Kalon'ın tam karşısında yer alır. Şeyh Abdullah'a halk arasında 'Mir-i Arap' denilir. Medrese bu nedenle 'Mir Arap' diye isimlendirilmiştir. Rivayete göre, Şeyh Abdullah yahut diğer adıyla Mir-i Arap, Yemenli bir şehzadedir. Hazreti Muhammed neslinden olduğu da söylenir. Sultan-ı Enbiya Efendimizin rüyada verdiği bir işaret üzerine Buhara'ya gelmiştir. Buhara'ya geldikten sonra emirle tanışan Şeyh Abdullah, emirden büyük hürmet görmüş hatta medreseyi de onun isteği üzerine Ubeydullah Han kendi parasıyla yaptırmıştır. Aralarında büyük bir dostluk oluşmuş ve vefatlarında ikisi aynı türbeye defnedilmiştir. Türbe medrese dahilindedir."

Geleneksel Orta Asya mimarisine göre inşa edilen medresenin kapalı avlulu, iki katlı medreselerden biri olduğunu anlatan Sevil, "Kur'an-ı Kerim'deki 114 sureyi temsil eden 114 oda yapılmıştır. Bu şekliyle 150 civarında öğrenci kapasitesine sahiptir ve halen aktiftir. Giriş portalının sağ ve solundaki iki büyük kubbeli mekanın kuzeyde olanı dershane, sağda olanı ise mescit olarak inşa edilmiştir. Ubeydullah Han ve Şeyh Abdullah'ın irtihalinden sonra kuzeydeki dershaneye defnedilmeleri neticesinde de bu kısım türbeye dönüşmüştür. Ubeydullah Han'ın kabri, Şeyh Abdullah'ın ayak ucundadır" ifadesini kullandı.

Medresenin kuruluşundan itibaren Orta Asya'nın din alimlerini yetiştirdiğini aktaran Sevil, şöyle devam etti:

"Rusya döneminde medresede eğitime bir süre ara verilmiştir. Daha sonra eğitim yeniden başlamıştır. Bugünkü Rus topraklarında görev yapan din adamlarının birçoğu da yine burada yetişmiştir. Günümüzde de önemini hiç yitirmeden bu görevini sürdüren medrese ancak dışarıdan ziyaret edilebilmektedir." - Özbekistan

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Özbekistan Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title