Haberler

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde BM Barış Gücü'nün Komuta Yetkisini Devralması

Uluslararası Af Örgütü, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Afrika ülkeleri öncülüğündeki uluslararası barış gücünün (MISCA) komuta yetkisini dün BM'nin Barış Gücü'ne (MINUSCA) devretmesinin "sadece üniforma değişikliği olmaması" gerektiğini belirtti.

Örgütün Batı ve Orta Afrika sorumlusu Steve Cockburn, "yetki devrinin yeşil berelerinin yerini mavilerin alması gibi sadece üniforma değişikliğiyle sınırlı olmaması, aksine ülkede yeni bir barış operasyonunun başlaması gerektiğini" kaydetti.

Açıklamada ayrıca, ciddi insan hakları ihlallerine ilişkin bir listeye sahip olunduğu, insan hakları ihlallerinde bulunmakla suçlanan MISCA üyelerinin MINUSCA'ya dahil edilmemesi için dikkatli olunması gerektiği vurgulanarak yeterli kanıt tespit edilmesi halinde suçluların cezalandırılması istendi.

MISCA askerleri, kamuflaj rengindeki AB üniformalarını BM'ninkiyle değiştiriyor. Aralarında Burundi, Ruanda, Gine ve Kamerun'dan gelenlerin de bulunduğu askerler bir süre önce eğitim aldı.

Afrika birliklerinin, Pakistan, Endonezya, Bangladeş ve Fas'tan güvenlik gücüne katılacak mavi bereliler tarafından desteklenmeleri bekleniyor. Bunlardan yaklaşık 1800'ünün şu an ülkede olduğu tahmin ediliyor. - Bangui

Kaynak: AA / Güncel

Orta Afrika Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title