Haberler

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bugüne kadar 13 baraj bölgesinde tamamladığımız çalışmalar neticesinde yok olma tehlikesi bulunan 49 endemik bitki türünü kurtardık" ifadelerini kullandı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bugüne kadar 13 baraj bölgesinde tamamladığımız çalışmalar neticesinde yok olma tehlikesi bulunan 49 endemik bitki türünü kurtardık" ifadelerini kullandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Bakanlığın önceki yıl başlattığı "Baraj Göl Aynası Altında Kalacak Bitki Türlerinin Tespiti Projesi" kapsamında, baraj suları altında kalacak ve nesli tehlike altında bulunan endemik ve ekonomik değeri yüksek bitki türlerinin tespit edilerek uygun habitatlara nakledildiği bildirildi.

Bakan Eroğlu, projenin türlerin devamlılığı ve doğa koruma faaliyetleri açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Yatırım programlarında yer alan proje kapsamında, ülke genelinde barajların su tutumu alanlarında, risk altında bulunan, ekonomik (tıbbi-aromatik) değeri olan endemik, lokal endemik, nadir ve nesli tehlikedeki bitki türlerinin tespitini yaptıklarını aktaran Eroğlu, "22 baraj alanından 13'ünde tamamladığımız çalışmalar sonucu, baraj alanında 2 bin 546 bitki tür sayısını tespit ederek, bunlardan 49'unu özellikli bitkiler olarak kaydettik. Bugüne kadar 13 baraj bölgesinde tamamladığımız çalışmalar neticesinde yok olma tehlikesi bulunan 49 endemik bitki türünü kurtardık. Doğada bulunan ve risk altında kalan türlerin devamlılığını  önemsiyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Tohumlar, Türkiye Tohum Gen Bankası'na gönderildi

Eroğlu, projenin uygulamaya geçtiği sürede Kirazlıköprü, Hamzabey, Başköy, Kars, Morgedik, Pamukluk, Büyük Karaçay, Pazaryolu, Gökçeler, Artvin, Sorgun, Arsuz-Gönençay ve Geben barajlarında tespit edilen özellikli bitkilerin tohumlarının üretim amaçlı toplanarak, bu bitki türlerinin uygun habitatlara nakledildiğini belirtti. Üretilip çoğaltılarak dikimi gerçekleştirilmiş olanların ise yeni habitatlarında izlenmesi faaliyetlerinin sürdüğünü kaydeden Eroğlu, özellikli bitki türlerinin nesillerinin devamlılığının sağlanması ve korunması maksadıyla kullanılacak bu tohumların bir kısmının ise "Türkiye Tohum Gen Bankası"na gönderildiğini ifade etti.

Su altında kalacak özellikli bitki türlerinin tespit edilmesi çalışmalarının Aydınca, Aşağıçavuş, Çay, Gölecik, Büyük Kumla, Karadere, Karareis, Rahmanlar ve Girme Barajlarında yürütüldüğüne değinen Eroğlu, projenin yılsonunda tamamlanacağını kaydetti.

Açıklamada, bugüne kadar çalışmaların tamamlandığı 13 barajda, sular altında kalabilecek, nesli tehlikede bulunan ve nakledilen öncelikli bitki türleri arasında, "Türk zambağı, civanperçemi, sarı kantaron, selef, salep sümbülü, Harput morgeveni, yonca, salkım çiçeği, çayır sümbülü, burçak, tekin sümbülü, antakya peygamber çiçeği, hıra çiçeği, meryemiye, nasırotu, kırım salebi, arı çiçeği, maraş lalesi ve kurtpençesi"nin yer aldığı belirtildi.

Kaynak: AA / Güncel

Veysel Eroğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title