Haberler

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Biz Türkiye'de çölleşmeyle, erozyonla çok büyük mücadeleye girdik. Bir defa son 12 yılda ağaçlandırmada dünya rekoruna imza attık. 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturduk" dedi.

Eroğlu, bazı açılış ve ziyaretler için geldiği Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde, toplu temel atma ve açılış törenine katıldı.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende konuşan Eroğlu, Bakanlık olarak 76 şehre su götürdüklerini söyledi.

Kars'tan, Edirne'ye, Gaziantep'ten İzmir'e, Şırnak'tan, Sinop'a, hatta Emirdağ'dan Afrika'daki bir milyon 600 bin kişiye su götürdüklerini ifade eden Eroğlu, "İşte farkımız bu. Türkiye'de iklim kurak. Burada sulama olmazsa, yeterli miktarda ürün almak mümkün değil. Dolayısıyla biz sulamada destan yazdık. Bakın biz şu anda Türkiye'de 6 milyon hektar, yani 60 milyon dekar alanı sulamaya açtık" diye konuştu.

Daha sonra seçim bürosunun açılışını gerçekleştiren Eroğlu, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Çok büyük mesafe katettik"

Çölleşmeyle mücadele Birleşmiş Milletler 12. Taraflar Konferansı'nın Türkiye'de yapılmasının kararlaştırıldığını anımsatan Eroğlu, daha önce de Dünya Ormancılık Formu'nun ilk kez ABD dışında Türkiye'de yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Yani bu Türkiye'nin ne kadar güçlü olduğunun açık seçik göstergesi. Nereden nereye. Biz her sahada, teknolojide, ormancılık, yol, baraj, gölet, eğitim ve sanayide çok büyük mesafe katettik. Bunu herkesin fark etmesi lazım. Bu yıl ayrıca dünya çapında iki büyük toplantı yapılıyor. Cumhurbaşkanları, bakanlar, parlamenterler geliyor. Ayrıca biliyorsunuz G20 zirvesi de bu yıl Türkiye'de yapılıyor. Hatta dönem başkanlığını da Türkiye yapacak. Türkiye'nin gerçekten ne kadar önemli, stratejik bir noktada olduğu ortada. Eskisi gibi tamamen kendi kabuğuna çekilmiş değil, artık kabuğunu yırtmış bir Türkiye var."

7 milyar fidan toprakla buluşacak

Eroğlu, 12. Taraflar Konferansı'nın dönem başkanlığı görevinin kendisine verildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Biz Türkiye'de çölleşmeyle, erozyonla çok büyük mücadeleye girdik. Bir defa son 12 yılda ağaçlandırmada dünya rekoruna imza attık. 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Dün şöyle bir vaatte bulundum. Türkiye'de, Kuzey Kıbrıs ve Türk cumhuriyetlerinde 2023 yılına kadar dünyadaki her insan için birer fidan dikeceğiz. Böylece 7 milyar fidanı 2023 yılına kadar dikmiş olacağız. Ayrıca erozyonla mücadelede, özellikle daha önce OECD Genel Sekreteri gelmişti. Kendisi Türkiye'deki çalışmaları gördü. Çünkü eski Türkiye'de yılda 500 milyon ton toprak denizlere, göllere, derelere akıyordu. Bir gram toprağın oluşması veya bir santim toprağın oluşması milyarlarca yıl sürüyor. Dolayısıyla toprak kaybını önlemek fevkalade önemli. 500 milyon tonu biz 168 milyon tona indirdiğimiz için bütün dünyada takdirle takip edildi. Çünkü biz büyük eylem planları hazırlıyoruz. 28 eylem planımız var. Mesala 2017 yılının sonuna kadar erozyonla mücadele eylem planı... Kim neyi, ne zaman, nasıl yapacak belli. Bunların hesabını her yıl sonunda bizzat kontrol ediyorum. Birinci, ikinci ve üçüncüyü ödüllendiriyorum."

Ağaçlandırma çalışmalarının da sürdüğünü dile getiren Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Görüyorsunuz, Afyonkarahisar'ın neredeyse ismini değiştirecekler, Afyonyeşilhisar yapacaklar. Emirdağ'ı yemyeşil yaptık. Mesirelik alanlar, şehir ormanları kuruyoruz. Dolayısıyla bunlar büyük takdir topladı ve bu yüzden bu toplantı Ankara'da yapılacak. Sayın Cumhurbaşkanımız da ayın 20'sinde bir konuşma yapacak. Çölleşme ve erozyonla mücadele, ağaçlandırma, hatta kurak bölgelerde fidan üretimi için bütün dünyaya, Afrika'ya, özellikle Kuzey Afrika, Orta Afrika, ayrıca Balkanlara, Kafkaslara, Orta Asya'ya büyük destek vereceğimizi ifade ettik. Bu da büyük memnuniyet oluşturdu. Hatta bu konuda bir fon kurulacak. Fona maddi destek vereceğimizi ifade ettik. İlk desteği de yaklaşık 10 milyon dolar yaptık. Hakikaten Türkiye bu konuda, organizasyonlar konusunda çok mükemmel."

"Otomobili de yaparız"

Bakan Eroğlu, Türkiye'nin elektrikli otomobil yapabilecek gücü olduğunu vurgulayarak, "Bir de yerli uçak yapımı için çalışma başlatıldı. Biz artık tankımızı, topumuzu, tüfeğimizi, Göktürk uydumuzu, insansız hava araçlarımızı, Altay tanklarımızı ve Atak helikopterini yaptıktan sonra, otomobili de yaparız" diye konuştu.

Hibrit denilen hem elektrik hem de akaryakıtla çalışan araçların çalışmasının yapıldığına dikkati çeken Eroğlu, "İş adamlarımızın bu konuda bir adım atmaları faydalı. Mevcut araçlar değil, yeni nesil araçlar üretmeyi planlıyoruz. O bakımdan inşallah hayırlı olur. Türkiye daha çok büyüyecek. Eskiden, şu denirdi; 'Biz sadece tarım ülkesiyiz'. Ama şu anda Türkiye, Allah nasip ederse, sanayi devi olacak diye düşünüyorum. Türkiye inşallah teşviklerle daha da büyüyecek" ifadelerini kullandı.

Ankara'daki patlamanın ardından G20 Zirvesi'nin iptal edilme olasılığının olup olmadığı yönündeki soruya Eroğlu, şu yanıtı verdi:

"Bırakın Antalya'yı, Ankara'nın göbeğinde iki üç kilometre ileride birçok önemli devlet adamının katıldığı toplantıyı bile iptal etmeyi düşünmedik. Emniyet teşkilatımız güçlü. Bunların faillerini de bulacak. Arka plandakileri de mutlaka bulacaktır. Ateş düştüğü yeri yakar. Bu ne büyük vicdansızlık. Bu ne büyük alçaklık. Ailelere sabır diliyorum. Onlara Allah rahmet eylesin. 78 milyon insanın yüreğini dağladı. Umarım bundan sonra böyle olaylar olmaz. Faillerini yakalamak için çalışmalar sürüyor."

Eroğlu, daha sonra, şehit İzzet Taşbaş'ın adının verildiği ormanda çeşmenin açılışını yaparak, şehitler adına fidan dikti.

Kaynak: AA / Yerel

Veysel Eroğlu Emirdağ Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kabine Toplantısı konuları neler? 15 Nisan Kabine Toplantısı gündeminde neler var? Threads tekrar ne zaman açılacak? Threads tekrar açılacak mı, tamamen mi kapatılıyor? 30 Kasım hangi burç? Kasım'ın 30'u hangi burçtur? 30 Kasım burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 30 Kasım hangi burca ait?
title