Haberler

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Çözüm Süreci'nde vatandaş memnun. Ama terör örgütlerinin artık çekilmesi, silah bırakması gerekiyor.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Çözüm Süreci'nde vatandaş memnun. Ama terör örgütlerinin artık çekilmesi, silah bırakması gerekiyor. Çünkü biz onlara her türlü imkanı, özgürlüklerle ilgili her türlü açılımı yaptık" dedi.

Eroğlu, bakanlıktaki makamında, Ege İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya ve beraberindeki heyeti kabul etti.

İhracatın çok önemli olduğunu ifade eden Eroğlu, Ege Bölgesi'nin bu anlamda önemli bir potansiyeli bulunduğunu, bu potansiyeli daha da büyütmek istediklerini kaydetti.

Eroğlu, hükümetin, işadamlarının önünü açması gerektiğini, 2023 yılı için belirlenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefine, sektörlerin geliştirilmesi ve yeni ihracat kalemleri oluşturulmasıyla ulaşılabileceğini söyledi.

Bu kapsamda, bürokrasinin azaltılması ve işlerin kolaylaştırılmasının önemine değinen Eroğlu, hükümetin, yeni sektörlerde öncü olması ve daha sonra bunu özel sektöre devretmesi gerektiğini ifade etti

Tıbbi ve aromatik bitkiler alanında, dünyada 107 milyar dolarlık bir pazarın bulunduğunu anlatan Eroğlu, Türkiye'deki endemik türlerin, Avrupa kıtasından daha fazla olduğunu, bu potansiyelin harekete geçirilmesi için karar aldıklarını anımsattı. Eroğlu, bu alanda her türlü desteği vereceklerini vurgulayarak, 2023 yılına kadar 5 milyar dolarlık bir potansiyelin söz konusu olduğunu aktardı.

-"Barajlardaki seviyeler iyi"

Kabulün ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eroğlu, barajlardaki doluluk oranı ve riskli bölgelerdeki son duruma dair soru üzerine, su konusunda hiçbir riskin bulunmadığını, geçen sene kuraklık olmasına rağmen hiçbir yerde su sıkıntısı yaşatmadıklarını söyledi.

Eroğlu, bu kapsamda kritik hiçbir şehrin bulunmadığını, Sapanca Gölü'nde azami su seviyesine ulaşıldığını, Karadeniz'e dere vasıtasıyla tahliyenin bile söz konusu olduğunu bildirdi.

İstanbul'daki barajlarda yüzde 100 doluluk oranına yaklaşıldığına, bazılarında ise taşmaların görülmeye başlandığına işaret eden Eroğlu, "Diğer bölgelerde de yağışlar devam ediyor. Barajlardaki seviyeler iyi. Herhangi bir risk yok. Biz sadece bu yılı değil, 30-40 yıl sonrasının içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak bütün yatırımları yaptık. Tarımda da ziraatte de bereketli bir yıl" diye konuştu.

-"Çözüm Süreci'nin devam etmesi gerekiyor"

Bakan Eroğlu, Çözüm Süreci'ne ilişkin soruya, "bu sürecin milli birlik, beraberlik ve kardeşlik projesi olduğu" karşılığını vererek, "Netice itibarıyla bu bayrak altında eğer birlik, beraberlik, kardeşlik olursa Türkiye daha da yükselir" ifadesini kullandı. Eroğlu, şunları kaydetti:

"Bizim her zaman söylediğimiz, tek vatan, tek millet, tek bayrak, tek devlet ilkemiz var biliyorsunuz. Dolayısıyla bu bayrak altında herkese yer var. Neticede herkes huzurla bu bayrak altında yaşıyor şu anda. Dolayısıyla huzuru bozmaya gerek yok. Güney Doğu'daki vatandaşlarımız da bu huzur ikliminden fevkalade mutlu, alıştı artık. Huzurun bozulmasını onlar da istemiyor. Dolayısıyla Çözüm Süreci'nin devam etmesi gerekiyor. Neticede biz de 78 milyon vatandaşımızı kucaklıyoruz, her tarafa yatırım yapıyoruz."

GAP kapsamında bölgenin, dünyaya gıda üreten ve ihraç eden bir merkez haline geleceğini belirten Eroğlu, ana kanalların tamamının bitirildiğini, şu anda 500 bin hektar alanın sulandığını anlattı.

Eroğlu, "Çözüm Süreci'nde, bilhassa o bölgenin kalkınması, göçün önlenmesi, oradaki vatandaşın kimseye muhtaç olmadan geçimini temin etmesi için her türlü çalışma yapılıyor. GAP'a en büyük yatırımları yapan biziz. GAP da inşallah 2018 yılında tamamen bitecek. Böylece yılda aşağı yukarı 5 milyar dolarlık bir ilave gelir, çiftçinin, vatandaşın cebine girecek" dedi.

Bunun dışında bölgeye başka yatırımların da yapıldığını anlatan Eroğlu, "Dolayısıyla Çözüm Süreci'nde vatandaş memnun. Ama terör örgütlerinin artık çekilmesi, silah bırakması gerekiyor. Çünkü biz onlara her türlü imkanı, özgürlüklerle ilgili her türlü açılımı yaptık. Yani insan haklarıyla ilgili her türlü hususta muazzam bir değişim, dönüşüm gösterdik, herkesi kucakladık" değerlendirmesinde bulundu.

-"2023 yılında 15 milyar dolar hedefine ulaşacağız"

Ege İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kaya ise ülke yararı ve ihracat sektörü için çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirterek, artık eskiden olduğu gibi bir şeyler kotarmak için bakanlıklara gidip gelen bir sektör olmadıklarını ve birlikte ortak akılla ne yapabileceğini ele aldıklarını söyledi.

Doğal taş ve maden sektöründe yüzde 98 oranında özkaynağa sahip olduklarını aktaran Kaya, 2023 yılında 15 milyar dolar hedefine ulaşacaklarını ve hatta bunu geçebileceklerini dile getirdi.

Sektörün önündeki bazı engellerin aşılabilmesi için hükümetten talepleri olacağını ifade eden Kaya, Maden Kanunu'nda, hükümetin gösterdiği özen için teşekkür etti.

Kaynak: AA / Güncel

Veysel Eroğlu Mevlüt Kaya Ege Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title